Sınıfta kaldılar!

Yerel Gündem21 Kent Konseyi Spor Meclisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor`un organize ettiği Spor Konferansı'nda önemli konular ele alınırken,konferansa ilgi göstermeyen kent yöneticileri antrenörler sınıfta kaldı.

Sınıfta kaldılar!
HERKES VARDI ONLAR YOKTU

Türkiye'de sportif faaliyetlerde ilk ve tek olan Spor Meclisi gelenekselleşen Spor Konferansı'nın dördüncüsü düzenlendi.. "Sporda skorlar barışa" sloganıyla yapılan konferansa kentte sportif faaliyetlere destek sunan birçok kurum temsilcisi, akademisyenler ve sporcular katıldı. Konferansa ilgi göstermeyen kent yöneticileri ve bir çok branştaki antrenörler ise eleştiri konusu oldu.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan konferansın açılış konuşmasını Yerel Gündem 21 Spor Meclisi Eşsözcüsü Metin Kılavuz yaptı. Kılavuz, 2010 yılında yola çıkan Spor Meclisi'nin Türkiye'de bir ilke imza attığını ve bir model yapılanma olduğunun altını çizdi. Spor Meclisi'nin spor adına faaliyet yürüten kurumlar ve şahıslardan oluştuğunu, kendi içerisinde bir yürütmesinin olduğu, hiyerarşik bir yapılanma değil eşsözcülükle yürütülen bir yapılanma olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE'DE İLKİ BAŞARDIK'

Kentte spordaki sorunlara çözüm üretme platformu olan Spor Meclisi'nin spor algısına yeni bir bakış açısıyla yaklaştığını belirtti. Diyarbakır'ın tarihsel devinim içerisinde kültür, sanat, ticaret ve turizm merkezi olduğunu ifade eden Kılavuz, şunları söyledi:"Kent merkezinde 0-24 yaş arası 500 binin üzerinde genç nüfus bulunmakta. Böyle ciddi bir potansiyel barındıran kentimiz neden bir spor merkezi olmasın? Bu sorunun yanıtının aranması açısından da konferansı çok önemsiyoruz." "Yeni bir başlangıç" sloganıyla yaptıkları ilk konferansta dünyada ve Türkiye'de spordaki temel sorunun spor ve kültürü ve ahlakından geçtiğinin açığa çıktığını aktaran Kılavuz şöyle konuştu: "Bugün dünya ticaretinin yüzde 10'unu futbol oluşturuyor. Yani endüstriye dönüşen bir alan ve bununla birlikte birçok yanlışlığı beraberinde getiriyor. bize göre spor dili, dini, etnik kökeni, inançları farklı kesimleri bir araya getiren etkinlikler bütünüdür"

'SPOR BARIŞA HİZMET EDER'

Başarılı toplumların tarihine bakıldığında sporun etkisinin büyük ölçüde yer aldığını ifade eden Kılavuz, sporu toplumun tüm kesimlerine yansıtmak istediklerini söyledi. Spor denince akla gelen eril bir anlayışı da ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Kılavuz, kadınların sportif faaliyetlere katılmasını önemsediklerini bildirdi. Özellikle engellilerin spor yapması için elverişli koşulları yarattıklarını söyleyen Kılavuz engellilerin toplumda kendilerini rahatça ifade etmeleri için spora yönelttiklerini söyledi. Dünyada, ülkede ve kentte barışa olan acil ihtiyaçtan dolayı "Sporda skorlar barışa" sloganıyla yola çıktıklarını anımsatan Kılavuz, sporun gerçek ruhunun barışa hizmet ettiğini kaydetti.

'TESİSLEŞMEDE HAK ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ'

Kentteki en temel sorunun sporda tesisleşme olduğunun altını çizen Kılavuz 450 bin nüfuslu Yozgat'ta 100 spor tesisinin bulunduğunu, yarım milyon genç nüfusa sahip Diyarbakır kent merkezinde ise bu sayının bir elin parmaklarını geçmediğini belirtti. 2010 yılında yapımını başlattıkları 200 kişilik konaklamalı bir spor tesisinin bu yıl açılacağını söyleyen Kılavuz, Türkiye Futbol Federasyonu İcra Kurulu Üyesi Edip Eren'e katkılarından dolayı teşekkür etti. Kılavuz sorunlara ortak akılla çözüm üretebileceklerini söyleyerek konferansın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

SPORA HİZMET EDENLER UNUTULMADI

Daha sonra Büyükşehir Belediyespor Kulübünün hazırladığı "Sporda Şiddete Hayır" başlıklı kamu spotu yayınladı. Ardından ulusal ve yerel bazda spor insanı ödülleri sahiplerini buldu. Yerel bazda Diyarbakırspor'da gösterdiği başarının ardından Gençlerbirliği'ne transfer olan ve halen Sivasspor'da futbol yaşamını sürdüren Burhan Eşer'e verildi. Büyükşehir Belediyespor Kadın Futbol takımında oynayan Zelal Barutay da yerel baz da spor insanı ödülüne layık görüldü. Barutay yaptığı konuşmada ailesinin futbol oynamasına karşı çıktığını ancak gösterdiği azimle büyük başarı elde ettiğini belirterek, ailelere çocuklarının spor yaşamını desteklemesini söyledi. Ulusal bazda ise geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Metin Kurt'un ödülünü ablası Semiha Kurt aldı.

BELEDİYELERE TESİSLEŞME ÖDÜLÜ

Sporda tesisleşmeye katkılarından dolayı TFF İcra Kurulu Üyesi Edip Eren ödüle layık görülürken Kayapınar Belediyesi'nin çocuk ve gençlere yönelik spor alanları açmasından dolayı Kayapınar Beledise Başkanvekili Mahmut Dağı'ın ödülünü Başkan yardımcısı İhsan Avcı aldı. Çocuk basketbol branşına katkılarından dolayı ödül alan DİSİAD Başkanı Burç Baysal iş dünyasından spora katkıda bulunmaları için destek beklediklerini söyledi. Yenişehir Belediyesi Fidanlık Alanını düzenleyerek spor alanına dönüştüren Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu'da ödüle layık görüldü. Ardından kentte spora yönelik faaliyet ve katkılarından dolayı kentte sportif faaliyetlerde bulunan kurum temsilcileri tarafından Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Metin Kılavuz'a plaket verildi.

ŞAMPİYON BAŞKAN VE HOCALARA PLAKET

Daha sonra yemek arası verilen konferansa öğleden sonra devam edildi. Bu bölümden önce de başarılarından dolayı Diyarbakırspor A.Ş Başkanı Feyzi İlhanlı,Diyarbakırspor A.Ş'yi geçen sezon 3.Lig'e çıkaran teknik direktör Faruk Türk,Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor'u 2.Lig'e taşıyan teknik direktör Turhan Özyazanlar ile bir çok branşta sporda başarılara imza atan sporculara,teknik adamlara ve yöneticilere plaket verildi. İş ziyareti nedeniyle yurtdışında olan Feyzi İlhanlı'nın plaketini Kulüp Başkanvekili Mehmethan Akan,takımın başında kampta bulunan Özyazanlar'ın plaketini de Kulüp Başkanı Metin Kılavuz verdi.

'İLHANLI VE EREN DİYARBAKIR İÇİN ŞANSTIR'

Kısa bir konuşma yapan Mehmethan Akan,Diyarbakırspor A.Ş Başkanı Feyzi İlhanlı'nın hiç kimseden destek almadan kulübe tek başına maddi kaynak sağladığını ifade ederek bu durumun alkışa değer olduğunu ifade etti. Akan,yönetim olarak en büyük desteği TFF Asbaşkanı Edip Eren'den aldıklarını belirterek,"Feyzi bey bu işe hem parasını hem de emeğini veriyor. Aynı şekilde Edip bey de tam bir Diyarbakır sevdalısıdır. Bizim için de kent için de şanstır. Biz kulüp olarak her açıdan Diyarbakır'a layık ve Diyarbakırspor'un misyonuna layık olmak istiyoruz." dedi.

MODERATÖR YILDIRAY ARSLAN !

Konferansta TFF Asbaşkanı Edip Eren,TÜFAD Genel Başkanı İsmail Dilber,Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan gibi isimler çeşitli konularda konuşmalar yaptı. Çok sayıda spor adamının dinleyici olarak katıldığı konferansta uzun yıllar Süper Lig'de hakemlik yapan,çok sayıda hakemin yetişmesini sağladığı gibi Diyarbakır'da sporun gelişmesine de önemli katkılarda bulunan Dr. Yıldıray Arslan moderatörlük görevini yerine getirdi. Arslan,konuşmacılara söz vermeden önce yaptığı kısa bir konuşma ile ülkede ve bölgede sporun içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekti.

Konferansın son bölümüne dinleyici olarak BDP'nin 30 Mart yerel seçimlerinde aday gösterdiği Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Fırat Anlı da katıldı.

spor-konferansi.jpg

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2014, 08:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
Veysi
Veysi - 10 yıl Önce

benim anlamadığım şey, diyarbakır'da spor dibe vurmuş hergün yeni bir dernek, yeni dedikodu yerleri açılıyor. askf, tüfad iltem saltanatla yönetiliyor. diyarbakırspor amatöre düştü bu saydığm kurumlardan birisi çıkıp istifa ederim demedi, etmedi. özellikle askf nin saçma sapan tutumu diyarbakırspor'u bitirdi. remzi dayan askf mi, diyarbakırspor yöneticisimi, musikide solistmi yazar mı anlamadım. samet bey belediyeye sırtını dayamış ne bir proje ne bir adım var. geçen sene sıkışınca imdatlarına öktüren ile akgündüz yetiştide dernek açtılar. hocaları örnek olacağına kahve köşelerinde örnek olmakta.. neyse saymaya başlasam eğer alfabedeki harfler yetmez hepsi çarkından memnun, belediye ayrı havada, kendi kendini yönetmeye çalışıyor sanırım kılavuz'da seçimden sonra urfaspor ile ilgilenir. diyarbakırspor'a gram faydası olmayan bu spor adamlarının(!) bir an evvel memleketin sporundan ellerini ayaklarını çekmesi dileğiyle..

Veysi
Veysi - 10 yıl Önce

ahahahahahahaha gerçekten çok güldüm. bakın kendilerini nasıl ifade ediyorlar " kentte spordaki sorunlara çözüm üretme platformu olan spor meclisi'nin" hangi kent? hangi spor? hangi sorunu çözdünüz sayın yetkililer? kendi kendinizi kandırmaktan başka bir iş yapıyorsunuz. amigolarla, basın ile sporun katilleri spor taban birlikleri ile kendi aranızda birbirinize plaket vermekten başka işiniz yok.

amedli
amedli - 10 yıl Önce

veysi bey eleştiri dozunu kaçırmışsın bence.metin kılavuz diyarbakır da spor anlamında bir çok ilke imza attı..ilk spor tesis inşşaatı(200 konaklamalı 21yy lın spor yıldızlarının hebunlar şevinler vs olacağı bir tesis)türkiyede model şuan tek olan spor meclisi.tarihi kürt oyunu bre nin yeniden canlandırılması.2012-2013 sezonunda 12 ma üst üste türkiye galibiyet rekoru kırılarak türkiyenin eb centilmen külübü olarak elde edilen şampiyonluk..daaha sayayım mı.sen kim oluyorsunda diyarbakır aşığı ve şehir çocuğu metin kılavuz urfa ya gönderiyorsun..haddini bilmez şahıs sen bu kadar eleştirdiğin sporda hangi emek süreçlerinde bulundun yazda öğrenelim.. bir uyarı da site yönetimine..eleştiri sınırlarını aşan bu her önene gelen istetiğini bu sitede yazabiliyormu?.lütfen biraz daha dikkat derim..

ahmet çelebiçakar
ahmet çelebiçakar - 10 yıl Önce

veysi bey senin diline sağlık.diyarbakırdakı spor olgusunu ne güzell yorumlamışsın-aynen dediklerine katılıyorum.sayın metin kılavuzun her demecinde bu kente 500 bin genç nufustan bahsediyor ama bunun için hiç bir çalışmaları yok 5 senedir talay tepedeki tesis bitmedi hepsi yalan dolan demogoji yapıyorlar-sadece bulundukları yeri korumak samet karakaş da.remzi dayanda habire onları koruyacak abilerine ve dostlarına ancak plaket versinler ne ala spor adamları!!!!!!!!!!düşünün bu memlekette iki futbol takımı var iki takımdada 3-5 yerli oyuıcu yok iki takım dada hocalar yabancı ve bundan kimse rahatsız olmuyor bari yöneticilerii de dişardan getirin olsun bitsin.........bu yaklaşımlar diyarbakırdaki yerli futbolcular ve hocallarına hakarettir----saygılar

amedli
amedli - 10 yıl Önce

ahmet bey siz d.bakır da spor anlamında hengi emek sürecinde bulundun.konuşmak bedava..tesis inşaatı hakkında ki yorumun yanlış tesis temeli 2010 da imece usülü ile atıldı.2 yıl bitme aşamasında .şuan tesis bitti.açılış töreninde olursan sevinirz.2000 sporcu her branştan 20nin üstünde yerli antrenör çalışan bir külübün faaliyetlerini yalan dolan ve demogoji ile yorumlaman etik ve vicdan dışı..sen necisin.kime hizmet ediyorsun.yaptığın eleştirimi yani?

emet al
emet al - 10 yıl Önce

sizsize çalın sizsize oynayın sahtekarlar.sizden başka partili yok

ahmet çelebiçakar
ahmet çelebiçakar - 10 yıl Önce

doğru söylüyorum çok objektif bakiyorum üsteli̇k mi̇llet bu i̇şi̇ 1 yillda bi̇ti̇ri̇yor örnekmi̇ alsana kayapinar--asil si̇zi̇n öz eleştiri yapmaniz lazim bi̇rde emekten bahsedi̇yorsunuz si̇z ve si̇zi̇n savunduklariniz ne emek vermi̇ş yi̇ne söylüyorum bşb de kaynaklar yanliş kullaniliyor;;;;;;;;;;

SIRADAKİ HABER