ABD : Türkiye ile operasyona giriyoruz

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den flaş operasyon açıklaması. Kerry, Suriye'nin kuzey sınırındaki 98 kilometrelik bölümün güvenliği için Türkiye'yle ortak operasyona başlanacağını açıkladı.

ABD : Türkiye ile operasyona giriyoruz
 SURİYE savaşı başlıyor mu? ABD Dışişleri Bakanı John Kerry CNN International'da son dakika haberi verdi. Kerry 'Türklerle birlikte operasyona gireceğiz" dedi. 

CNN International'da ünlü ABD'li gazeteci Christiane Amanpour'un sorularını yanıtladı. Kerry'den gelen açıklama beklenen Suriye operasyonun kapıda olduğunu gösterdi.

Kerry CNN'deki flaş açıklamasında şu sözledi kullandı;

-"Suriye'nin kuzeyinde sınırın yüzde 75'i kapalı. Şimdi biz, sınırın kalan 98 kilometrelik kısmını kapatmak için Türklerle birlikte operasyona başlıyoruz" .

Kerry'nin bahsettiği bölgede kontrol büyük oranda Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçlerinde. PYD ise bilindiği gibi terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı. Haliyle Kerry'nin söz ettiği operasyonun ayrıntısı büyük merak konusu.

KERRY’NİN BU AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

ABD Başkanı Barack Obama G-20 Zirvesi’nin kapanışında yaptığı konuşmada IŞİD tehdidine karşı Suriye'ye çok sayıda Amerikan askeri konuşlandırmanın "hata" olacağını söylemişti. Hatta Obama, ABD’nin IŞİD’e karşı politikasını eleştiren sorulardan sıkılmış ve “yeni bir soru”olup olmadığını sormuştu.

Türkiye Suriye'ye yönelik hava harekatını yeterli bulmuyor ve karadan da müdahale istiyordui. Güvenli bölge istekleri ise şimdiye kadar ABD tarafından rağbet görmemişti. Kerry'nin 'Türkiye ile operasyon yapacağız' açıklaması, ABD'nin yeni bir karara vardığını gösteriyor. Henüz bu ortak operasyonun ayrıntısı, havadan mı karadan mı olacağı bilinmiyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

Astsubay Yalçın Nane’nin 23 Temmuz’da Kilis sınırında IŞİD militanlarınca şehit edilmesinin ertesi günü Türk savaş uçakları Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurdu. Hemen ardından Türkiye-Suriye sınırına yüzlerce kilometre hendek kazıldı, yer yer duvar örüldü, aydınlatma ve yol ıslahı çalışmalarıyla sınır güvenliği güçlendirildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 17:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER