BASINLA GÖRÜŞME TALEBİ YOKTUR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erbil'de düzenlenen Kürt Konferansı dönüşünde açıklamalarda bulundu.

BASINLA GÖRÜŞME TALEBİ YOKTUR
Erbil'de düzenlenen Kürt Konferansı'ndan dönen BDP lideri Selahattin Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Kürtler'in hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istedikleri bu kongre sayesinde dünyaya ilan edilmiş olacak" dedi.

"HANGİ STATÜ İSTENDİĞİ İLAN EDİLECEK"

İşte o açıklamadan satır başları:

"KÜRTLER OTONOM OLARAK YAŞAMIŞLAR"

Erbil'de yapılan bu ilk toplantı son derece başarılıydı. Bir hazırlık komitesi kurulması kararı çıktı. Ulusal kongrenin toplanması önünde herhangi bir sıkıntı görülmüyor. Beş altı yıldır uğraşılıyordu ama ilk defa bütün hareketlerin partilerin katıldığı bir toplantı gerçekleşti. Kürtler bugüne kadar değişik ülkelerin altında yaşamışlar, özerk olarak otonom olarak yaşamışlar. Bu hem Kürtler hem de yaşadıkları toplumlarda acılar sıkıntılar yaşatmış.

"SURİYEDEKİ KÜRTLER KİLİT NOKTADA"

Kürtler'in birlik sağlaması hem 40 milyonluk Kürt nüfusunda hem de bölge ülkelerinde bir rahatlık sağlar. Son gelişmeleri dengeleri değiştirecek bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Kürtlerin hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istedikleri bu kongre sayesinde dünyaya ilan edilmiş olacak. Suriye şu anda bir bataklığın içinde. Bu bataklıktan çıkışı bütün dünya arıyor ama bulamıyor. Suriye'deki Kürtler kilit noktada. Ne yapılabilir bu tartışmalar yapılacak. Kürtler oradaki şiddeti durdurmada tarafları diyaloga çekmede en önemli konumda. Ulusal kongre Suriye'de barışa ve çözüme giden süreci tetikleyebilir. El Kaide'ye bağlı el Nusra gibi grupların Suriye'deki Kürtler'e saldırısından sonra milletvekili arkadaşlarımız görüşlerini Sayın Davutoğlu ile paylaştı. Türkiye çözeyim derken oradaki yangına benzin dökecek girişimlerden uzak durmalıdır. Bu son derece yanlış olacak. Türkiye oradaki bütün grupların tamamının haklarını savunmak durumundadır. Ama şu anda pratik politika açısından durum böyle değil. Oradaki çatışmaları durdurmak Türkiye'nin de yararına olur.

BASINLA GÖRÜŞME İSTEĞİ YOKTUR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan’ın basınla buluşma isteğine açıklık getirerek, “Abdullah Öcalan, bir grup gazeteciyle İmralı’da görüşmek istiyor. Basın toplantısı yapmak istemiyor ve öyle bir talebi de yok” dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Abdullah Öcalan’ın İmralı adasında önceki gün verdiği mesajda basınla buluşmak isteğine açıklık getiren Demirtaş, Öcalan’ın basınla görüşmek istediğini, basın toplantısı yapmak gibi bir düşüncenin olmadığını söyledi. Demirtaş, “Abdullah Öcalan, bir grup gazeteciyle İmralı’da görüşmek istiyor. Basın toplantısı yapmak istemiyor ve öyle bir talebi de yok. Bir basın buluşması talebi var. Hükümet de bunu biliyor olmasına rağmen basın toplantısı demesi doğru değil. Bu yasalara aykırı değil. Bu iç hukuk da uluslar arası hukuk da uygundur. Hükümetin bu taleplere ayak diremesi anlaşılır değil. Hükümetin bu basit talepleri karşılamak yerine, ayak diretmesi anlaşılır gibi değil. Tek bir sözü ile Türkiye’deki 30 yıllık savaşı durduran biri, basın ile sivil toplum kuruluşlarıyla görüşemeyecek mi? Sayın Öcalan bir mahkum değil. Bir tek cümlesi ile Ortadoğu’yu değiştirebilecek bir şahıstır. Peki o insan nasıl süreci yönetecek? Hükümetin bu basit adımları tartıştırmaması lazım. Bunu önümüzdeki günlerde gerçekleşmesini umut ediyoruz. Arkadaşlarımızı görevlendirdik, sayın adalet bakanıyla bir araya gelecekler ve bu konuyu görüşecekler. Bunlar gerçekleşmezse, süreç nasıl ilerleyecek, bunu anlamakta zorlanıyoruz. O zaman hükümet çıkıp bunu açıklamalıdır. Biz kanun dışı, hukuk dışı bir şey yapılsın demiyoruz. Meşru, kanundan kaynaklı hakkını Öcalan kullanmak istiyor. Ama hükümetin de buna kapalı olmadığını biliyoruz. Sayın Öcalan’ın istediği basınla görüşmektir, basın toplantısı gibi bir düşüncesi yoktur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2013, 14:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER