Demirtaş’tan Gündeme İlişkin Açıklama

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürtler bu ülkenin düşmanı değil. Kürdistan’ın diğer parçalarında yaşayan Kürtler Türkiye’nin düşmanı değil. Kürt lidere veya bir Kürt sanatçıya Kürt kimliğinden...

Demirtaş’tan Gündeme İlişkin Açıklama
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürtler bu ülkenin düşmanı değil. Kürdistan’ın diğer parçalarında yaşayan Kürtler Türkiye’nin düşmanı değil. Kürt lidere veya bir Kürt sanatçıya Kürt kimliğinden dolayı hakaret edilmesini biz kabul etmeyiz. Bu doğru bir yaklaşım değil, hiçbir Kürt de bu yaklaşımı kabul etmez” dedi.

KCK Şırnak davasına katılmak üzere Diyarbakır Adliyesi’ne gelen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, çıkışta basın mensuplarına açıklamada bulundu. Bugün Şırnak Belediye Başkanı, belediye meclis üyeleri ve parti yöneticilerinin duruşmasının olduğunu belirten Demirtaş, partililerinin iki yılı aşkın bir süredir tutuklu olarak yargılandığını söyledi. Demirtaş, "İki yılı aşkın süredir hiçbir gelişme olmadan mahkemeler uyduruk uyduruk devam ediyor, rehine olarak elde tutuluyorlar. Resmen burada rehin, rehine muamelesi yapılıyor. Bir yargılama adalet ve hukuktan söz etmek mümkün değil. Her duruşma maalesef ki hukukun ayaklar altına alındığına tanıklık ediyoruz. Bu ülkede Kürtler adına siyaset yapmak bu devlet tarafından suç olarak görülüyor. Bu devletin yargıçları, savcıları, polisi, Kürtler adına bir şeyi savunmayacaksınız diyor, kendi kimliğiniz ile kendi inançlarınızla, yaşam tarzınızla, ideolojinizle siyaset yapmayacaksınız, bu suçtur deniliyor. Bunu istiklal mahkemeleri de söylüyordu. 90 yıldır aynı zihniyet işlemeye devam ediyor. Başbakan önceki gün çıkmış, Mustafa Kemal Kürdistan demişti diyor. Burada Kürdistan diyen Kürt siyasetçiler yargılanmaya devam ediyor. Mesele bundan ibarettir. Tabi bu mahkemelerden hiçbir beklentimiz yok. Bu mahkemelerin kendisi suç işliyor. Burada yargıçların, savcıların bazıları suça bulaşmış durumda. Bu mahkemelerin kuruluş şekli bir defa hukuka, yasaya aykırı. Bu nedenle bizim bu mahkemelerden bir beklentimiz yok. Avukatların örneğin tahliye talepleri yok, tutukluların mahkemeden tahliye talebi yok, çünkü bu mahkemelerin nasıl çalıştığı biliniyor. Bizimde hiçbir talebimiz yok bu mahkemeden” diye konuştu.

KIŞANAK’IN BELEDİYE BAŞKANLIK İÇİN ADAYLIK BAŞVURUSU

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için aday adaylığı başvurusunu değerlendiren Demirtaş, hayırlı olması temennisinde bulundu. Demirtaş, “Kişisel olarak da Diyarbakır’da son derece başarılı bir belediye yönetimi sergileyebileceğini düşünüyorum. İyi bir kadro, iyi bir ekip ve iyi bir meclis ile Diyarbakır’a çok iyi hizmetler yapabileceğini düşünüyorum. 15 yıldır Diyarbakır’da yönetimdeyiz, büyük mesafeler katettik, burada çok önemli bir noktaya geldi belediye hizmetleri. Gültan hanımın bu çıtayı daha da yükseğe taşıyacağına eminim. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Tabi son kararı burada partililerimiz, genel merkezimiz ve komisyonumuz verecek. Yani bütün partilerin isimlerine saygı duyarız. O kendi bilecekleri bir iş. Her parti kendi adayını kendisi belirler. Halk karar verir sonuçta. İlkesel olarak önünü açmayacağız dedik. Çok yaygın bir şekilde belediye başvurularını doğru görmediğimizi söyledik. Ama bu istisnalar olmayacak anlamında değildi. Bunlar istisnalardır” şeklinde konuştu.

MUHALEFET PARTİLERİNİN BARZANİ VE ŞİVAN PERVER ELEŞTİRİSİ

Muhalefet partilerinin Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine Diyarbakır’a gelen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perver’i eleştirmelerini de değerlendiren Demirtaş, “Baktıkları nokta çok sıkıntılı bir nokta. Kürt ve Kürdistan’ın inkarı üzerine kurulmuş partilerdir bunlar. Zaten hiçbir zaman kendileri Kürt’ü Kürt kimliği ile kabul etmediler. Bu bakış açılarından kurtulmaları gerekiyor. Kürtler bu ülkenin düşmanı değil. Kürdistan’ın diğer parçalarında yaşayan Kürtler Türkiye’nin düşmanı değil. Bu düşman algısını sürekli üretme açısından bu partiler maalesef bu geri anlayışa hizmet ediyorlar. Yaptıkları iş doğru değil. Başka noktalardan eleştirebilirler. Siyasi olarak varsa eleştiri yapabilirler. Ama bir Kürt lidere veya bir Kürt sanatçıya Kürt kimliğinden dolayı hakaret edilmesini biz kabul etmeyiz. Bu doğru bir yaklaşım değil hiçbir Kürt de bu yaklaşımı kabul etmez” ifadelerini kullandı.

HDP CHP İTTİFAKI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul için anlaştığı yönündeki haberlere ilişkin olarak da Demirtaş, bir yakınlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi. Demirtaş, “Biz ilkeli düzeyde, şeffaf, nedir o ilkeli; yerel yönetimlerde yönetim anlayışımızın nasıl olacağını kamuoyuna açık şeffaf bir şekilde ilan edilmesi ve yerelde sadece genel düzeyde değil, bazı lokal bölgelerde adaylar bazında ittifak yapılması tartışılabilir. BDP olarak biz böyle düşünüyoruz. Ama sonuçta İstanbul’da HDP giriyor seçime ve HDP karar verecek. Biz CHP ile ittifak kapısını açtık diye bir şey demedim. Zaten CHP’nin sözcüsü de bunu söylüyor. Tartışmamız falan yok. Biz sadece ilkelerimiz doğrultusunda bizimle çalışmak isteyene kapımız açıktır dedik. Yoksa CHP ile aramızda bir görüşme, bir ittifak arayışı yoktur” dedi.

EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ

Fırat Anlı’nın isminin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanlığı için geçtiğini doğrulayan Demirtaş, şöyle devam etti:

“Yenişehir Belediye Başkanlığı yapmış deneyimli bir yönetici, daha önce il başkanlığı, farklı yönetim kademelerinde partimizde çalışmış değerli bir arkadaşımız. Yani sonucu hep birlikte göreceğiz. Bu tartışmalar sürüyor ama netleşmiş değil hiçbir şey. Mümkün olan her ilde biz eş başkanlık sistemini uygulamaya çalışacağız. Biliyorsunuz, partimizde de eş başkanlık sistemi var. Ve bunun aslında yasal dayanağı yoktu. Fakat kanun dışı da değildi. Yasadışı bir iş değildi. Son derece meşru bir çalışmaydı. Şimdi biz bunu belediyelerde uygulamak istiyoruz ve bir sonraki dönem mümkünse bunun yasalaşması için uğraşacağız. Yani bir kadın bir erkek her yerde kenti yönetsin, eşit şekilde, ortak şekilde kenti temsil etsinler istiyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 14:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER