Diyarbakır Dünya Çocuklarının Şarkı ve Türküleriyle Coştu

Dünyanın 140 ülkesinden 11.Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında Diyarbakır'da yapılan kültür şölenine halk büyük ilgi gösterdi.

Diyarbakır Dünya Çocuklarının Şarkı ve Türküleriyle Coştu
Dünyanın 140 ülkesinden 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında Diyarbakır'da yapılan kültür şölenine halk büyük ilgi gösterdi. Sanatçı Ahmet Kaya'ya benzerliğiyle dikkat çeken Pakistanlı öğrencinin okuduğu 'Kafama Sıkar Giderim' parçası coşkuyu daha da artırdı. Kuzey Iraklı öğrenci Ziver'in okuduğu potpori ile coşan Diyarbakırlılar, daha sonra ışık şölenine katıldı. Stadın ışıkları kapatıldıktan sonra cep telefonu ve ışıklı cisimlerle gösteri yapıldı. Vatandaşların katıldığı gösteride ışık cümbüşü yaşandı.

Kültür Şöleni'nde bir konuşma yapan Ggıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'ın 28 medeniyete beşiklik ettiğini belirtti. "Bereketli hilalin bu güzel topraklarının insanları bu geceyi hatıralarında ve hafızalarında yaşatacaklar." diyen Bakan Eker, Diyarbakır'da stadın bir önceki şölende olduğu gibi ikinci kez on binlerce insana ev sahipliği yaptığını kaydetti. Bakan Eker, "Bir kaç yıl önceydi Türkiye'de bu kültür festivali düzenleniyordu. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bir çok ilde yapılıyordu. Diyarbakırlılar olarak bu etkinliklere katılır ve uzaktan gıpta ile seyrederdik. Neden Diyarbakır'da düzenlenmez derdik. O tarihlerde bu şehrin tarihindeki ara dönem diyelim o dönemdeki sıkıntılarla uğraşıyorduk. Bu şehir kendi tarih birikiminin dışında bir kavganın merkezi olarak tanınıyor ve biliniyordu. Bugün Diyarbakır Stadı ikinci kez olarak on binlerce Diyarbakırlının katılımıyla bu coşkuyu yaşıyor. Organizasyona çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

BİNLERCE GÖNÜL ERİ BİNBİR EMEKLE BARIŞI İNŞA ETTİ, HİZMET HAREKETİNE TEŞEKKÜRLER

Bakan Eker, bu kardeşliğin evrensel barışın sesi, binlerce insanın, gönül erinin, gönüllü erin, uzun bir süredir bin bir emekle inşa ettiği barış ve kardeşlik köprüsünün eseri olduğunu anlatan Bakan Eker şunları söyledi: "Bu şehir Kur'an'da ismi geçen Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl Peygamberlerin yaşandığı, İslam'ın beşinci Harem-i Şerifin olduğu şehirdir. Bu şehrin insanı da artık geleceğe umutla birlikte barış sevgi ve umut türküleri söylüyor. Bu gece bu özün bu anlayışın dalga dalga Türkiye dışına çıkıp bütün kıtaları içine alacak bir sevgi ve barış etkinliğine dönüştü. Bunda emeği bulunanlara sevgiye hizmet hareketine çok teşekkür ediyorum."

VALİ KIRAÇ: BU GÜZELLİĞİN ARKASINDA ONLARCA YILIN EMEĞİ VAR

Şölenin açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'a geldiğinden beri çok güzel programlara tanıklık ettiğini söyledi. Kıraç, "Şuan coşkulu bir gecede sizlerle birlikteyim. Bu gecenin mimarlığını yapanlara şükranlarımızı, teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim inancımız, geleneğimiz ve yaşam biçimimiz sevgi barış kardeşlik üzerine kuruludur. İnsanları gördüğümüzde önce onlara selam veririz, bu barışı birlikteliği ve kardeşliği ifade eder. Bu coğrafyada 12 bin yıldır bu topraklardaki medeniyetin mirasçıları olarak bunu dünyaya yayanların büyük çabası var. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklar var. Bu çocuklar gezdikleri illerinin kültürü ve geleneklerini görüyorlar. Gittiklerinde bunları ailesine, arkadaşlarına ve ileriki yıllarda görev aldıkları bu tertip komitesi adına hoşgediniz diyor ve kutluyorum." diye konuştu.

Bu güzelliğin arkasında onlarca yıldır yapılan çalışmaların emeği ve göz nuru olduğunu belirten Kıraç, "Yurtdışı gezilerine gittiğimizde onları yetiştiren öğretmenleri, okulları ve ailelerini görüyoruz. Bugünlere kolay gelinmedi. 10-15 okulla başladı bugün büyüdü. Bu Bereketli toprakları Dicle Nehriyle bu kültür varlıkların insanı olarak hepinizi kutluyorum." dedi.
Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2013, 22:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER