Irak, Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Irak, Türk Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, Musul’a gönderilen Türkiye askerlerinin çekilmesini istedi.

Irak, Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı
 Irak, Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına gönderilmesinin ardından Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türk askerleri Bağdat yönetiminin bilgisi olmadan Irak toprağına girmiştir. Irak, Türk askerlerinin varlığını düşmanca bir davranış olarak görüyor” denildi.

Musul’a gönderilen asker sayısı Anadolu Ajansı’na göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.

Bağdat hükümetinden tepkiler

Irak Cumhurbaşkanı Masum, Türkiye’ye askerleri geri çekme çağrısında bulundu ve Irak Dışişleri Bakanı’ndan gerekli önlemleri almasını istedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de ““Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik. Bu Irak’ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir. Türkiye’den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Irak Dışişleri’nden ise “Bağdat yönetimi ile koordineli olmadan bir askeri operasyon kesinlikle kabul edilemez” açıklaması yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2015, 13:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER