İslam ittifakı patladı mı? Flaş gelişmeler var

Müslüman ülkelerin üyeliği ile kurulan İslam ittifakı faaliyete geçmeden patladı. Suudi Arabistan ittifakın silahlı olacağını söyledi. İttifakta yer alan Türkiye ise 'silah yok' diyor. İki ülkenin ise ittifakta olduğundan haberi bile yok.

İslam ittifakı patladı mı? Flaş gelişmeler var
 Suudi Arabistan'ın dün duyurduğu İslam İttifakıyla ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor. İran hariç 34 müslüman ülkenin ittifakta yer aldığı duyuruldu. Pakistan ve Lübnan ittifakta olduklarından habersiz olduklarını açıkladı. Suudi Arabistan 'ittifak silahlı' olacak dedi. Türkiye ise bugün 'silahsız' olacak açıklaması yaptı. 

İslam ittifakını Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman duyurdu. Prens Selman, 'Teröre karşı İslam ittifakı' olarak adlandırılan yeni yapının sadece Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı değil, karşılaşılan tüm 'terörist' gruplara yönelik olarak mücadele edeceğini açıkladı.

PAKİSTAN VE LÜBNAN'IN HABERİ YOK

İttifak ülkeleri arasında İran hariç 34 Müslüman ülkenin bulunduğu duyuruldu. Listede yer alan Lübnan ve Pakistan'ın ittifaka girdiğinden haberi bile yoktu. Pakistan Dışişleri Sekreteri Aziz Çaduri koalisyona dahil edildikleri haberlerini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi.

Pakistan’ın ardından Lübnan’dan da benzer bir açıklama geldi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın ‘terör karşıtı koalisyon kurduğundan' bile haberdar olmadıklarını belirtti.

İSLAM İTTİFAKI'NIN ORDUSU DA YALAN OLDU

Suudi Prensin yaptığı açıklamalara göre İslam İttifakı'nın silahlı bir gücü olacaktı. Bu güç de Riyad'da üstlenecekti. Ancak bugün Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü 'silahlı ittifak' iddiasını yalanladı.

Türkiye, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulacak 'Teröre karşı İslam İttifakı' için askeri güç kurma planı olmadığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, ittifakta askeri ve istihbarat işbirliğine ağırlık verileceğini söyledi.

İSLAM İTTİFAKI NE İŞE YARAYACAK?

Suudi Arabistan öncülüğünde, Türkiye'nin de aralarında olduğu 34 ülkenin katılımıyla oluşturulan 'Teröre karşı İslam İttifakı' amacını, "tüm terörist gruplarla mücadele" olarak belirledi.

Koalisyonun kuruluş deklarasyonunda, "terörle mücadelede askeri operasyonların koordine edileceği ve destekleneceği" gibi genel bir ifade yer aldı; IŞİD veya herhangi başka bir örgütün adına yer verilmedi.

Nüfusları ağırlıklı olarak Sünni olan devletlerin katılımıyla oluşturulan koalisyona ABD de destek oldu. Rusya ise temkinli. Koalisyonun tam olarak ne yapacağı ve Türkiye'nin nasıl bir katkı sunacağına dair de henüz ayrıntılı açıklama yok.

İTTİFAK SÜNNİ KOALİSYONU MU?

Koalisyonun en belirgin özelliği, Sünni nüfusun ağırlıkta olduğu ülkelerin katılımı.

Mısır'ın da sonradan eklenmesiyle sayısı 34'e çıkan koalisyonda, Şii nüfusun çoğunlukta olduğu İran ve Irak gibi önemli ülkeler yok. İran'dan koalisyona dair henüz bir açıklama gelmedi.

TERÖRE KARŞI İSLAM İTTİFAKI ÜYE ÜLKELERİ HANGİLERİ

Suudi Arabistan prensinin açıklamasına göre İslam İttifakı'nda yer alan 34 ülke var. Listede yer alan Lübnan ve Pakistan 'haberimiz yok' diyor

İSLAM İTTİFAKI DOĞMADAN ÖLDÜ MÜ?

İslam İttifakı duyurusunun ardından yaşanan gelişmeler dünya medyasında 'ittifakın eylemden çok söylemde kalacağı' yorumlarına sebep oldu. Birçok uzman açıklanan ittifakın terör örgütlerinden ziyade İran'ın önünü kesmeyi hedeflediği görüşünde.

İslam ittifakıyla birlikte Suudi Arabistan Batılı ülkelerin desteğini çekmeyi, böylece nükleer müzakerelerde Batı'yla uzlaşma yakalayan İran'ın bölgesel etkisini artırmasını engellemek istiyor.

ROBERT FISK : SUUDİLER KOALİSYON SEVER

Independent gazetesinde yazan ünlü Ortadoğu uzmanı Robert Fisk ittifak için "Dünyanın en genç savunma bakanı ve boşluklarla dolu bir koalisyon" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Fisk şunları yazdı;

"Suudiler koalisyonları çok sever. 1991 yılında Saddam'ı Kuveyt'ten çıkarmak için ABD'nin, İngiltere'nin ve Fransa'nın yanı sıra petrol ihraç eden ülkelerin desteğini yanına çekmişlerdi.

"Bu yıl ise Yemen'de Şii Husi hareketini vurmak için başka bir koalisyon kurdular.

"Şimdi dünyanın en genç savunma bakanı 34 ülkelik yeni bir koalisyonu duyuruyor. Ancak garip bir şekilde dünyanın en büyük Müslüman nüfusunu barındıran Endonezya listede yok.

"Kurulan bu koalisyon hakkında sorulması gereken bir dizi soru var: -'Terör hastalığıyla mücadele' derken tam olarak kim kastediliyor? Vahabi Suudi devletinin temellerini oluşturan doktirini savunan IŞİD mi, Katar'ın desteklediği Nusra Cephesi mi? Sünni Yemen Cumhurbaşkanı'nın terörist ilan ettiği Şii Husiler mi?

-Ayrıca bu koalisyonun İran'la nasıl bir diyaloğu olacak?

-Bu koalisyonun finansmanını kim, nasıl yapacak? 
- En önemlisi neden Sünni koalisyonu kuruluyor da bir İslam koalisyonu yaratılamıyor?"

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2015, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER