"Kan, Gözyaşı Ve Ölüm"

Dünyanın pek çok ülkesinde yaz tatilinin tadını çıkaran çocuklar, okullara dönmenin heyecanını yaşarken, Gazzeli çocuklar, bu süreyi "kan, gözyaşı ve ölümle" geçirdi.

 Dünyanın çoğu ülkesinde yaz tatilinin tadını çıkaran çocuklar, okullarına dönmenin heyecanını yaşarken, Gazzeli çocuklar kan, gözyaşı ve ölümle geçen bir yaz tatilini geride bıraktı.

Filistin'in Batı Şeria bölgesinde yeni eğitim-öğretim yılı pazar günü başladı. Gazzeli çocuklar ise İsrail'in saldırıları nedeniyle okula başlayamadı. Saldırılarda ölen ya da yaralananların yanı sıra binlerce çocuk da anne - baba ya da herhangi bir aile ferdini kaybederken, artık çoğunun gidebileceği evi de bulunmuyor.

MERMİ VE BOMBA SESLERİ

İsrail bombalarından kaçan Filistinlilerin sığındığı BM'ye ait okullardan birinde, akranlarının meşgalelerinden çok uzak, "mermi ve bomba sesleriyle dolu" bir yaz geçiren Gazzeli çocuklar, sıkıntılarını AA muhabirine anlattı.

Bu çocuklardan 10 yaşındaki Verda Ebu'l Ömereyn, saldırıdan kaçarken boya kalemlerini ve resim defterlerini alamadığını, bu nedenle ailesiyle sığındığı okulun duvarlarına resimler çizdiğini söyledi. Babasının aldığı boya kalemleri ve resim defterinden bahsederken üzüntüsü yüzüne yansıyan Verda, "Kaçarken babamın aldığı yeni boya kalemlerimi ve defterlerimi yanıma alamadım. Oysa yaz tatilinde bunlarla resimler çizmeyi, bayramda yaptığım resimlerle odamı süslemeyi hayal etmiştim. Ancak bunlar şu an benim için imkansız" dedi.

"Füzeler Hayalime Engel Oldu"

Ailesiyle Gazze'nin doğusundaki Zeytune Mahallesi'ndeki evlerinden her şeylerini geride bırakarak, kaçmak zorunda kaldıklarını dile getiren Verda, "Füzeler hayalime engel oldu" diye konuştu.

Resim yapmayı çok sevdiğini, annesinin ve öğretmeninin bu konuda kendisini cesaretlendirdiğini ve yetenekli olduğunu aktaran Verda, "Tatilde bir yaz okuluna veya kursuna gitmeyi düşünüyordum. Ama füzeler, savaş bu hayalime engel oldu. Yaz tatilimiz korku, bomba ve ölümlerle geçti. Okuluma gidemiyorum. İsrail neden bize bunları yapıyor? Biz sadece barış içinde yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bayramlık Elbiseler

Bayramlık elbiselerinin İsrail bombalarının yıktığı evinin enkazında kaldığını anlatan Rim Sekik (13) ise şöyle konuştu:

"Neden bayram sevinci yaşayamadık, neden okullarımıza gidemiyoruz. Burada ne elbiselerim ne oyuncaklarım ne de odam var. Artık savaş bitsin ve okuluma, arkadaşlarına kavuşayım."

“Dünyanın Diğer Ülkelerindeki Çocuklar Gibi ...”

Esil Mahmud (10) da tatil ve bayram sevincini yaşayamadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Tatil başladığı günden bu yana sadece büyük bir korku yaşıyorum. Hep ağlıyorum. İsrail, her zaman bomba atıyor. Dışarı çıkıp hiç oynayamıyoruz. Ailemle sığınmak zorunda kaldığımız bu okul, çok kalabalık. 'Ramazan Bayramı feneri' bile alamadım. Bayram sevinci yaşayamadım. Dünyanın diğer ülkelerindeki çocuklar gibi bir yaz tatili geçiremedim."

"Keşke buradaki ailelerden birinin televizyonu olsaydı, çizgi film izlerdik" diyen Esil, "Bugün okulda sıramda olmam gerekmez miydi? Haftalardır buraya sıkıştık kaldık, hiç dışarı çıkamıyoruz. Bu korku ve hüznü neden yaşamak zorundayız?" sorularını yöneltti.

İsrail, 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye saldırılar düzenliyor. Saldırılarda bugüne kadar, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 2 bin 135 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 918 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2014, 14:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER