Karayılan, '2 Dönem Kuralı'na takıldı

KCK ve HPG'da yaşanan bu değişim "Çözüm Süreci" ile olduğu kadar KCK'nın iç işleyişiyle de yakından ilgili.

Karayılan, '2 Dönem Kuralı'na takıldı
PKK ’nın da bağlı olduğu Kürdistan Toplulukları Birliği’nde (KCK) kadro ve sistem değişikliğine gidildi. KCK’da BDP ’de olduğu gibi eşbaşkanlık modeline geçildi.

Örgütün silahlı kanadı HPG’nin başındaki Cemil Bayık ile PKK’nın kadın yöneticilerinden Bese Hozat KCK’nın yeni eşbaşkanları oldu. Kandilin 1 numarası olarak bilinen KCK Başkanı Murat Karayılan ise HPG’nin başına kaydırıldı.

KCK ve HPG’da yaşanan bu değişim “Çözüm Süreci” ile olduğu kadar KCK’nın iç işleyişiyle de yakından ilgili. Karayılan-Bayık değişimi KCK Sözleşmesi’nin uygulandığının somut bir göstergesi. Kongra-Gel tarafından 17 Mayıs 2005 tarihinde kabul edilen KCK Sözleşmesi siyasi parti tüzüklerini andıran hükümleri de içeriyor. Sözleşmede, yönetim için “iki dönem” kuralı öngörülüyor. KCK Sözleşmesi’nin ilgili 13’ncü maddesi şöyle: ”Yürütme Konseyi Başkanı ve üyeleri en fazla iki dönem üst üste seçilebilirler.” Buna göre Karayılan’ın değişimi sürpriz olarak görülemez. KCK Sözleşmesi’ne takılan zorunlu bir değişim bu. Yine aynı sözleşme, “Yürütme Konseyi Başkanı, Önderlik tarafından görevlendirilir” diyor. Bu maddenin anlamı açık: KCK’nın yeni eş başkanları Bayık ve Hozat’ın göreve başlaması için de İmralı’nın onayı gerekecek.

Karayılan-Bayık değişimi Ankara tarafından da yakından izleniyor. Zira, bu değişimin her adımı risk içeren “Çözüm Süreci” ile de yakından ilgili. Süreçte ilk aşama olan “çekilme” istendiği gibi sonuçlanmadı. Gelinen noktadan Hükümet’in de BDP’nin de tatmin olduğu söylenemez. Bayık-Karayılan değişiminin sürece etkisine ilişkin iki farklı bakış var. İlk aşamada sınır dışına çıkışların beklentilerin altında olduğu (yüzde 15) söylenmişti. Murat Karayılan’ın yeni görevinde çıkışı hızlandıracağı savunuluyor. Bu görüşe karşı çıkanların tezi ise savaşçı kimliği öne çıkan Karayılan’ın PKK’yı ‘devrimci halk savaşı’na hazırlayacağı.

Cemil Bayık en başından beri Öcalan’la beraber. PKK’nın “hafızası” olarak görülen kurucu kadrodan. Önemli bir özelliği de İran’a yakın duruşu. Çözüm için daha istekli olduğu öne sürülen Bayık’ın Suriye politikasında Türkiye ’nin işini kolaylaştırabileceği konuşuluyor. Bayık’ın İran’la beraber PKK’nın Suriye yapılanmasına hız vereceği ise karşı görüşte olanların düşüncesi. PKK’nın lider kadrosunda yer alan diğer isimlerin pozisyonları da konuşulan konular arasında. Sabri Ok’un Avrupa’da etkin görev üstlenmesi bekleniyor. HPG Gerilları’nın başında olan “Sofi Nurettin” Suriye’deki iç karışıklığın ardından değişmişti. Sofi Nurettin’in memleketi Suriye’de faaliyet gösterme olasılığı yüksek görülüyor. Bu değişimlerin ardından PKK’nın “ekran yüzü” Cemil Bayık olacak. Gazetecilerle görüşme, kamuoyuna açıklamalar Bayık tarafından yapılacak. Yeni dönemde Kandil biraz daha öne çıkacak.

RADİKAL

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2013, 08:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER