Suriyeli muhalifler ilk kez Esad'la barışı tartışıyor

Suriyeli muhalif gruplar bugün Suudi Arabistan hükümetince organize edilecek bir konferansta bir araya gelecek.

Suriyeli muhalifler ilk kez Esad'la barışı tartışıyor
 Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacak olan konferansta, dört buçuk yıldır ilk kez, Devlet Başkanı Beşar Esad'la barış müzakereleri yapılması halinde, nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği tartışılacak.

Riyad'daki konferansa, Türkiye ve ABD tarafından da desteklenen Özgür Suriye Ordusu ile Suudi Arabistan'ın da destek verdiği İslam Ordusu ve Ahrar'uş Şam gibi güçlü bazı İslamcı gruplar da davet edildi.

İslam Ordusu komutanı Zahran Alluş'unsa, güçlerinin, başkent Şam'dan ayrılmasını sağlayacak bir bölgenin kontrolünü kaybetmesi nedeniyle Suudi Arabistan'a gidemeyeceği bildiriliyor.

Ahrar'uş Şam yetkililerinin Riyad'a gidip gitmeyecekleri de belirsiz.

IŞİD ve El Kaide'nin Suriye'deki kolu olan Nusra Cephesi dışlanırken, Suriyeli Kürtlere davet gönderilmedi.

Kürtler, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak kendi konferanslarını düzenliyor.

Suriyeli muhalifler arasındaki görüş ayrılıkları, geçmişte Esad rejimine karşı etkin mücadele verilmesini engellemiş, Türkiye merkezli siyasi muhalefet ile cephedeki askeri güçler arasında sık sık iletişim kopukluğu yaşanmıştı.

'Hedef, ortak bir delegasyon oluşturmak'

Lübnan'daki BBC muhabiri Jim Muir, konferansın temel hedefinin, ilerde Viyana görüşmelerinde Suriye rejimi ile birlikte aynı masaya oturacak ortak bir delegasyon oluşturulması olduğunu aktardı.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2015, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER