Vali Yardımcısı Gençoğlu'na beraat

Kaymakamlık yaptığı dönemde hakkında açılan dava nedeniyle ceza alan, "hak ihlali yapıldığı ve üst mahkemeye erişiminin engellendiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine yaptığı itiraz üzerine verilen karar doğrultusunda yeniden yargılanan Kütahya Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu beraat etti.

Vali Yardımcısı Gençoğlu'na beraat

 Vali Yardımcısı Gençoğlu'na beraat

Kaymakamlık yaptığı dönemde hakkında açılan dava nedeniyle ceza alan, "hak ihlali yapıldığı ve üst mahkemeye erişiminin engellendiği" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine yaptığı itiraz üzerine verilen karar doğrultusunda yeniden yargılanan Kütahya Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu beraat etti

 

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde kaymakamlık yaptığı dönemde hakkında açılan dava nedeniyle ceza alan, ve "hak ihlali yapıldığı, üst mahkemeye erişiminin engellendiği" konusundaki Anayasa Mahkemesine yaptığı itiraz üzerine yeniden yargılanan Kütahya Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu beraat etti.

Hani ilçesinde 2007 yılında kaymakamlık yaptığı dönem, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan bir giyim ihalesine fesat karıştırıldığı iddiası üzerine Gençoğlu ve komisyondaki 11 kişi hakkında açılan ve Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada mahkeme ihale kapsamında mal alımı yapılmadan bir ay önce Mardin'in Derik ilçesi kaymakamlığına atanan Gençoğlu hakkında, görevi ihmal ettiği gerekçesiyle 5 ay hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırmıştı. 

Yargıtaya gitmesinin engellendiğini ve hak ihlali yapıldığını öne süren Gençoğlu'nun başvuruda bulunduğu Anayasa Mahkemesince yapılan karar doğrultusunda Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başladı.

Mahkeme başkanı duruşmaya katılmayan Gençoğlu'nun savunmasını Kütahya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde talimatla verdiğini belirterek, dava dosyasına ekledi.

Cumhuriyet savcısı esas hakkında hazırladığı mütalaasında, Gençoğlu'na daha önce verilen 5 aylık hapis cezasının iptal edilmesini ve suçun işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraat edilmesi yönünde görüşünü bildirdi.

Mahkeme, "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan hakkında dava açılan Gençoğlu'nun suçu işlediğine dair cezalandırılmasına yeter, her türlü şüpheden uzak, hukuka uygun, somut, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatine karar verdi.

- 9 kişi beraat etmişti

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 2007 yılında kaymakamlık yaptığı dönem, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan bir giyim ihalesine fesat karıştırıldığı iddiası üzerine dönemin kaymakamı Gençoğlu ve komisyondaki 11 kişi hakkında dava açılmış, Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, Gençoğlu dışındaki 9 kişi beraat etmiş, bir kişi hayatını kaybettiği için davası düşmüş, bir kişi de Yargıtay kararı ile beraat etmişti.

Mahkeme, ihale kapsamında mal alımı yapılmadan bir ay önce Mardin'in Derik ilçesi kaymakamlığına atanan Gençoğlu hakkında, görevi ihmal ettiği gerekçesiyle 5 ay hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırmış, "Yargıtaya gitmesi engellenen ve hak ihlali yapıldığını" öne süren Gençoğlu Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesince yapılan değerlendirmede "Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine, ihlal edilen ve sonuçlarının ortadan kaldırılması bakımından yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine" karar verilerek, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2015, 13:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER