WSJ: ABD'nin yeni müttefiği terör örgütü listesindeki Kürt gerillaları

The Wall Street Journal'in Türkiye internet sayfasında yayınlanan makalede ABD'nin PKK'yle ortak yürüttüğü ortak operasyonla ilgili çarpıcı tespitlerde bulunuldu.

WSJ: ABD'nin yeni müttefiği terör örgütü listesindeki Kürt gerillaları
 The Wall Street Journal'in Türkiye sayfasında Joe Parkınson imzasyıla yayınlanan makalede IŞİD'in elinden alınan Musul Barajı için Washington'ın PKK ve peşmergelerle işbirliği yaptığı belirtilirken, "ABD'nin yeni mütefiğinin Wahington'ın terör örgütü listesindeki Kürt gerillalar olması tartışmalara neden oluyor" tespitinde bulunuldu.

Makalede, Musul Barajı'na tekrar ele geçirmeye yönelik düzenlenen ortak operasyona dair bilgilere de yer verilirken, ABD'li danışmanların PKK'yle görüşmesindeki detaylara değinildi. YPG'nin, Ezidilerin kurtarılmasında büyük rol oynadığına değinilen makalenin tamamı şu şekilde:

Washington ve Kürt müttefikleri, IŞİD üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD jetleri, insansız hava araçları ve bombacılar, stratejik önem taşıyan Musul Barajı'nın işgalini gevşetmek için pazar günü Sünni İslamcı militanların mevzi aldığı yerleri vurdu.

Militanlar, Kürtlerin son günlerde ABD'nin hava saldırıları, danışmanları, silahları ve PKK'nın yardımıyla kazandığı Musul Barajı'nın etrafındaki bazı yerlerden geri çekildiler. Öte yandan ABD'nin yeni müttefiğinin Washington'ın terör örgütü listesindeki Kürt gerillalar olması, tartışmalara neden oluyor.

PKK ile bağlantısı olan yüzlerce gerilla bu haftasonu, ABD'nin hava koruması altında IŞİD militanlarına karşı savaştı. PKK, Erbil ve IŞİD'den kaçan Ezidilerin mahsur kaldığı Sincar dağlarında yarı özerk Kürt bölgesinin Peşmerge güçlerine katıldı.

PKK gerillalarının, Kürtlerin, Musul Barajı'nın geri alınması için ABD'nin hava saldırıyla birlikte başlattığı kara operasyonuna katılıp katılmayacağı başta belli değildi.

Ancak, Suriye, Türkiye ve Irak'ta farklı isimlerle varolan PKK'nın, IŞİD'e karşı savaşta önemli bir oyuncu olarak öne çıkması, IŞİD'in yükselişinin, diplomatik ve savaş alanlarındaki ittifakları nasıl değiştirdiğinin en net örneklerinden biri oldu.

ABD'Lİ DANIŞMANLAR PKK'YLA GÖRÜŞTÜ

PKK komutanları geçtiğimiz hafta Sincar dağındaki insani krizi değerlendirmek üzere dağa iniş yapan ABD'li danışmanlar ile görüştüklerini ve yapıcı tartışmalarda bulunduklarını söyledi.

ABD'nin savunma yetkililerinden biri görüşmenin nerede yapıldığının teyit edilmediğini söyledi. Yetkili, PKK'nin Peşmerge ile birlikte mücadele ettiğ haberlerine ilişkin ise, "Washingon'dan, Kürtler ve Iraklılar arasındaki bir savaşta kimin önde olduğu söylemek zor" dedi.

ABD'li yetkili aurıca PKK'nın terör örgütü listesinde olduğunu ve ABD'nin "Onlarla iş yapmadığını" ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, "Son olarak, biz Iraklı güvenlik güçlerini ve Kürt güçlerini destekliyoruz" dedi.

Suriye'deki çok cepheli iç savaşta iki yıldır IŞİD ve diğer İslamcı gruplarla savaşan Kürt gerillaları son haftalarda bir dizi askeri kazanım elde etti ve bu durum onların artan etkisine dikkat çekti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ordusunun, Suriye'deki Kürt bölgesini kendi hâline bırakması, PKK'nin Suriye'deki örgütlenmesinin, Şam ile işbirliği yaptığı suçlamalarına neden oldu. Suriye'deki PKK yetkilileri bu suçlamaları reddetti.

YPG, EZİDİLERİN KURTARILMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNADI

PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi geçtiğimiz hafta Irak'a ilerledi ve Ezidilerin, etrafı çevrilmiş olan Sincar Dağı'ndan kaçmasına yardımcı olmak için IŞİD saflarını delip geçti.

Bunun üzerine Iraklı Kürt yetkililer, bölge üzerindeki etki konusunda uzun zamandır rekabet içerisinde oldukları PKK'lılardan, Peşmerge güçlerine destek olmalarını istedi. Peşmergeler, İslamcılar karşısında verdikleri kayıpların ardından eleştirilerin hedefi hâline gelmişti.

Liderlerinin suriye'de 20 binden fazla savaşçıarının olduğunu söylediği PKK, şimdi IŞİD'e karşı iki cepheli bir savaşa katılmış durumda. Hızla büyüyen gerilla gücü IŞİD'e karşı, ABD ordusuyla paralel olarak mücadele veriyor.

PKK'nın Suriye'deki Derik kasabasının yakınlarında bulunan talim kampındaki Sincar operasyonunu yürüten komutan, PKK savaşçılarının gücünün ve kendilerine güvenlerinin arttığını söyledi.

Ölü bir IŞİD militanından aldığını söylediği ABD yapımı bir M16 taşıyan Kewar Singali, "Irak ordusu çöktü ve Peşmerge de başarısız oldu. Cihatçıları üst üste bozguna uğratan yalnızca biziz" diyerek şöyle devam etti: "Bizden korkuyorlar. Bize yardım eden kimse olmamasına rağmen, büyüyoruz ve deneyimlerimiz artıyor."

PKK, ABD VE BATILI MÜTTEFİKLERİNİN 'TERÖR ÖRGÜTÜ' LİSTESİNDE

Diğer taraftan PKK çok büyük sorunlarla karşı karşıya. PKK, terör örgütü olarak kabul edilmesinin yanısıra, yeterli finansal desteğe ve ekipmana sahip değil ve rekabet, Peşmerge ile savaş alanında kurduğu ittifağı zorlaştırabilir.

Ancak diğer bölgesel güçlerin yanısıra cihatçılar karşısında elde ettiği askeri başarı, Irak savaşında uzun zamandır birbiriyle çelişen çıkarların, kısmen de olsa nasıl birbirine karıştığını gösteren son örnek.

Bir başka örnek ise, Suriye'deki iç savaşta karşı taraflarda olan İran ve ABD'nin, Irak'ta IŞİD'e karşı aynı tarafta yer alması. İran ve ABD son haftalarda Kürt bölgesine danışman gönderdi.

ABD ve Batılı müttefiklerinin, terör örgütü listesinde bulunan örgütlere silah yardımı yapması ve eğitim vermesi yasalarla yasaklanmış durumda. Ancak PKK ve ona bağlı olan örgütlerin IŞİD tehdidine karşı mücadele etmesi, ABD, Batılı ülkeler ve PKK'yı da aynı tarafa koyuyor.

Iraklı Peşmerge'nin son iki haftada zor günler geçirdiğini, PKK'nın ise "oyunda olduğunu" söyleyen Washington Enstitüsü Yakın Doğu İlişkileri'nden Michael Knights, "ABD, terör örgütleriyle iş yapmıyor, ama görmezden gelebilecekleri çok şey var" dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, 15:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER