500 Kadının Tutunduğu Dalı Kesmek İstiyorlar

Diyarbakır'da 10 yıldır faaliyet gösteren Mikrokredi Çarşısı'nda ürünleri bulunan 500'e yakın kadının ekmeğine müdahale ediliyor.

500 Kadının Tutunduğu Dalı Kesmek İstiyorlar
 Diyarbakır'da 10 yıldır faaliyet gösteren Mikrokredi Çarşısı'nda kadınlar, ele emeği ürünlerini sergileyerek ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Yaklaşık 500 kadının mikro kredi sisteminden kredi alarak yaptıkları el emeği ürünler ile aynı zamanda kadınlar kredilerini de ödüyor. Ancak son zamanlarda birileri kendi menfaatlerini ön plana atmak suretiyle 500 kadının elindeki ekmeği almaya çalışıyor.


Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Mikrokredi Çarşısı'nda ev kadınları, kendi ürettikleri ürünleri satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Kentin özellikle Sur içi bölgesindeki yoksul kadınların Mikrokredi'den aldıkları kredi sayesinde, el emeği göz nuru ile yaptıkları ürünlerini sergilemeleri için ve hayata katılımlarını arttırmak, pozitif destek için Diyarbakır Valiliği tarafından kendilerine Tek Beden Burcunda verilen yerde hayata tutunmaya çalışıyorlar.


Devlet şefkatini göstererek dezavantajlı 500 kadına imkan sağladı


Ancak son zamanlarda dezavantajlı olan kadınların başına isminin Sinan G. olduğu öğrenilen bir şahıs bela olmaya başladı. Bir derneğin güdümünde çalıştığı iddia edilen bu şahıs, devletin şefkat elini göstererek dezavantajlı 500 kadına imkan sağladığı burcun ikinci katını kimi zaman işgal ediyor.


Sinan G. illallah dedirtti, yetkililer sahip çıkmıyor


Olay çıkarıp kadınları yerinden atmaya yeltenen şahıs, kadınları tehdit ederek Tek beden burcundan çıkmalarını istiyor. Şahıstan illallah eden ve yetkilerinin kendilerini sahiplenmediğini anlatan kadın çarşısı sakinleri, sorunlarına çözüm arıyor. Çarşının emektarlarından 65 yaşındaki Hacire Gökçek de, doğa ile ilgili bir derneğin başkanı olan bir kadının kendilerini buradan artırmak için oyunlar yaptığını anlatarak, Sinan G. ismindeki gencide bu kadının kullandığını öne sürdü.


Çarşıda 500 kadının emeği var


Kendilerine teslim edilen çarşının üst katını işgal eden bu şahısların polislerce birkaç kez gözaltına alınmasına rağmen pes etmediklerini anlatan Gökçek, bu insanların asıl amaçlarının kendilerini çarşıdan çıkararak, çarşıyı kafeye çevirmek olduğunu belirterek, "Biz buna asla müsaade etmeyiz. Gerekirse çadır kurar günlerce eylem yaparız ama yine buna izin vermeyiz. Burada sadece bir iki kadının ürünleri bulunmamaktadır. Öyle olsa çeker gider, dünya için bu kadar şeyi çekmezdik. Ancak 400–500 kadının emeği ürünleri var. Kimi eşi hapiste çocuklarına bakıyor, kimi okumadı çocuklarım okusun diye burada, kimi kız çocuklarını okutmak için kimi evine iki lokma götürmek için ancak hepsi muhtaçlıktan buradadır. Dikkat edin ip alacak parayı bile mikro krediden alan bu insanların bir lokma da olsa ekmek yediği yere nasıl bir insan göz diker. Sayın ValimizHüseyin Aksoy ve kıymetli eşi bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Madem bizim Valimiz kendisini ve eşini mikrokredi çarşısına bekliyoruz. Dertlerimizi ilk elden kendisine aktarmak istiyoruz. Bu çarşı için9 dönen dolapları kendisine anlatmak istiyoruz" diye konuştu.


Kadınlar evlerine katkıda bulunuyor

Mikrokredi Çarşısı sorumlusu Sümeyye Güler, 500'e yakın kadının el emeği ürünlerini sattıklarını belirterek, çarşıda bulunan 4 görevlinin satışları gerçekleştirdiğini ifade etti.Güler, kadınların mikrokrediden kredi aldıklarını ve sattıkları ürünlerle taksitlerini ödediklerini dile getirdi. Ürünleri yapan kadınların hepsinin ev kadını olduğunu ve dezavantajlı gruplar içerisinde yer aldıklarını aktaran Güler, "Kadınlar; şal, yazma, el işi gibi ürünleri buraya getiriyor. Biz de burada 4 kişilik satış ekibiyle ürünleri gelenlerin beğenisine sunuyoruz. Kadın yaptığı ürünün parası ile eve katkıda bulunmaya çalışıyor. 9 yıldır, Mikrokredi Çarşısı sayesinde birçok kadın evine ekonomik anlamda yardımcı oldu. El örgüsü olduğu için turistler çok rağbet gösteriyor" dedi.


Şimay: Çarşı sayesinde çocuklarımı okutuyorum


Çarşıda görevli 63 yaşındaki kadınlardan Bedia Şimay, çarşı sayesinde çocuklarını okuttuğunu ve mikrokrediden aldığı taksitleri ödediğini belirterek, "İkisi üniversite olmak üzere 6 kişiyi okutuyorum. Ben ve eşim bunun için adeta çırpınıyoruz. Benim katkım büyük demiyorum ancak bu olmasaydı bir iki çocuğumuz okuyamaz ve sokağa terk edilirdi" dedi.


Biz Valiyi yanımızda sanıyorduk

Çarşıyla ilgili endişelerinin bulunduğunu anlatan Şimay, kendilerini 9 yıl önce şefkat ve merhamet gözüyle bakan yetkililerin yüzlerini bile görmek istemediğini düşündüğünü belirterek, "Biz Sayın Valimizi ve eşlerini burada görmek istiyoruz. Bize edilen zulmü kendilerine bizzat anlatmak istiyoruz. Biz onlarla başa çıkamıyoruz, biz diyoruz ki bizim de yanımızda, arkamızda valimiz var ancak görüyoruz ki Valimiz arkamızda değil. Çok üzülüyorum çok"


Doğru: Hanımefendi bize sahip çıksın


Kadınlardan 40 yaşında 5 çocuk annesi Gazel Doğru ise mikro kredi çarşısı ile hem sosyalleşip hem de ev ekonomisine katkı sunduklarını belirterek, "Huzurumuzu kaçırmak isteyenler var. Bizi kadın halimizle buradan menfaatleri sebebiyle sürmek istiyorlar. Yetkililerden Diyarbakır Valisi ve eşinden bu konuda kadınlara yardımcı olmalarını rica ediyorum. Valimizin eşi kadınlar için çalışıyor ve uğraşıyor onları seviyor diye duyduk. Sayın hanımefendinin bize de sahip çıkmasını bizi de görmesini istiyoruz" dedi.


Esnaf: Çarşı kadınlarındır kadınların kalacak


Çevre sakinleri de çarşının kadınlardan alınarak birilerine peşkeş çekilmesine asla müsaade vermeyeceklerini belirterek, kadınların yanında olduklarını dile getirdi. Kadınların çarşı ile hayata tutunduklarını kaydeden semt esnafı, "Çarşının önceden beri kadınların dı kadınların kalacak" diye destek verdi.


Kaynak: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2015, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER