Alternatifi Yok Fiyatlar Fahiş

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesindeki büfe, kantin, lokanta ve çay ocağı gibi yerlerin, diledikleri fiyata mal satışı yapması vatandaşları mağdur ediyor.

Alternatifi Yok Fiyatlar Fahiş
 

Uzun bir süredir vatandaşlarca şikayet konusu olan Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi ElazığYolu 10.km Üçkuyular Mevkinde bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde hizmet veren Kantinin fiyatların fahiş olmasına tepkiler yağıyor.

Kalite ve sunum olarak ortalama bir tesisin çok altında olmasına rağmen kantinde uygulanan fahiş fiyatlar sadece hastane çalışanlarını değil, sağlık hizmeti almaya gelen gariban vatandaşı da mağdur ediyor. Vatandaşlar, "Hem hastane çalışanları, hem da vatandaşlar büyük mağduriyet yaşıyor. Adam bütün parasını burada kaptıracak. Çünkü başka alternatifi olmayan vatandaş amiyane tabirle kazıklanmaktadır" diyorlar.

Belediye Halkı İçin Kendi İşletmesini Yapsın

Vatandaşlar mağduriyetin giderilmesini isterken, Belediyeye de alternatif oluşturması için çağrılar yapıldı. Bazı vatandaşlar, belediyenin bölgede kendi işletmesini açmasını ve vatandaşa hizmet vermesini istedi.

Alternatifi Yok, Fiyatlar Fahiş

Hastanesinin acil servis önünde ve hastane içersinde yer alan kantinler, lokanta, fastfood ve market olarak işletiliyor. Hastanede yatan hastalar ve hasta yakınları ile günü birlik hastaneye gelen vatandaşların ihtiyaçlarını alabileceği tek yer bu kantinler. Bölgede yakın bir yerde market veya lokanta bulunmuyor. Vatandaşların hastane kantini dışında alternatifleri ise hastanenin 300 metre uzağında kaçak yapı olarak yapılan bir lokanta yer alıyor. Kantinde yer alan fiyatlar Diyarbakır merkezde emsal yerlere göre yüzde 30 ile yüzde 50 arasında daha pahalı satılıyor.

Alternatif Olarak Evden Yiyecek Getiriliyor

Hastanesi bahçesinde bulunan işletmeler yüksek fiyata satışa devam ediyor. Maddi gücü yerinde olmayan vatandaşlar evden getirdikleri yiyeceklerini hastane bahçesinde veya çevresinde yere serdiği gazetelerin üzerinde yerken, maddi durumu yerinde olan vatandaşlar için de durum sıkıntı yaratıyor. Alım gücünün yerinde olduğunu belirten Mehmet Ali Sancak isimli vatandaş, hastanede yatan yeğenini görmeye geldiklerini belirterek, öğle vakti yemek için geldikleri hastane bahçesindeki yemek yediklerini ifade ederek, "Yemeğimizi yedik ancak fiyatlardan oldukça rahatsız olduk. Yani parasından değil verebilecek durumdayız ama aynı yemeğin şehir içinde yarı çok daha ucuza olduğunu biliyoruz. bu açıkgözlülük hiç doğru bir şey değildir" dedi.

Şehir Merkezinde 1 Lira Olan Döner Burada 3,5 Lira

Vatandaşlardan Süleyman Dicle Demir de, hastane bahçesindeki işyerinden çok rahatsızlık duyduklarını anlatarak, "Bu yıllardır böyle parası olan yer olmayan bakar ve buna yapacak bir şey yok. Dünya zenginin dünyası, adam şehir merkezinde bir liraya olan döneri, burada ekmek peynir gibi ve daha az et koyarak 3,5 liraya satıyor. Allah'tan revamıdır. Bizde almak zorunda kalıyoruz, ancak bu vicdan ile alakalı bir durumdur. Eğer insanda vicdan yoksa yapacak bir şey yok" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Tedbir Almıştı

Sağlık Bakanlığı kendisine bağlı hastanelerdeki büfe, kantin ve çay ocağı gibi ticari yerlerin işletilmesinde yönetmelik ile öngörülen 'kurumun huzuru, güvenliği, gizliliği, temizliği' gibi kriterlerden ziyade, daha çok kârlılık ve yüksek getirinin ağır kazandığını tespit etmişti. Bu tespitin üzerine Sağlık Bakanlığı 81 il valiliğine bir genelge göndermiş ve valilikleri uyarmıştı.

2011 yılında Sağlık Bakanlığınca İl Valiliklerine gönderilen genelgede "Bünyesinde büfe, kantin, çay ocağı gibi yerler açılan kuruluşun önereceği hususlar ile idarenin gerekli gördüğü kurallar bu sözleşmenin özel şartlar bölümünde gösterilir" uyarısının yapıldığı genelgede, "Büfe, kantin ve çay ocağı gibi ticari yerlerin işletilmesinde genel kural ve kaidelerin, idarelerince tespit edileceği hükme bağlanmıştır. Kiralanan ticarî alanlardan mal ve hizmet temin edecek vatandaşlarımızın mağduriyetine de sebebiyet verilmemesi bakımından, piyasa rayicinin üzerinde ve fahiş fiyatla mal ve hizmet satılmasının önüne geçilmesi maksadı ile ihale şartnamelerine gereken hükümlerin konulması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER