Bakırcılar Çarşısı Önemini Yitiriyor

Diyarbakır’ın tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda unutulmaya yüz tutan bakır işçiliği yaşatılmaya çalışılıyor.Diyarbakır’ın tarihi çarşılarından biri olan Bakırcılar Çarşısı'nda işlevini yitirmek üzere olan tarihi meslek...

Bakırcılar Çarşısı Önemini Yitiriyor
Diyarbakır’ın tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda unutulmaya yüz tutan bakır işçiliği yaşatılmaya çalışılıyor.

Diyarbakır’ın tarihi çarşılarından biri olan Bakırcılar Çarşısı'nda işlevini yitirmek üzere olan tarihi meslek 3 esnaf tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. 1975-1980 tarihleri arasında 200’e yakın ustanın bulunduğu çarşıda, bakırcılık mesleği 3 esnaf tarafından devam ettirilmeye çalışılıyor. 53 yıldır bakırcılar çarşısında bakırcılık yapan Adem Ağıç, bu mesleği sevdiğini ve ne olursa olsun sürdüreceğini dile getirdi. Bakırcılığa ilgisi olduğunu ve 7 yaşından beri bu bu işle uğraştığını aktaran Ağıç, bakırcılığın unutulmaya yüz tutan bir meslek olduğunu belirtti. Ağıç, "Ben 7 yaşımda bu çarşıya adımımı attım ustam bana bildiği her şeyi öğretti. Zaten bu işe ilgim vardı, işimi severek yaptım ve bende bakırcı ustası oldum. Eskiden bu meslek babadan oğla geçen ya da ustadan çırağa aktarılan bir meslekti. Eskiden çocuklar küçük yaşta zanaat öğrensinler diye getirirlerdi. Ama artık kimse bu zanaatı öğrenmek istemiyor” dedi.

Bakırcılar Çarşısı’nda bu mesleği yapan sadece 3 esnafın kaldığını ifade eden Ağıç, asıl bakırcılığın Diyarbakır’da yapıldığını ve bu mesleğe sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2013, 23:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER