Baro Başkanı Elçi: Faili Meçhul Cinayetler Zaman Aşımına Uğramamalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ile Diyarbakır Barosu, faili meçhul cinayetlerin zaman aşımına uğramaması için ortak bir basın açıklaması yaptı.

Baro Başkanı Elçi: Faili Meçhul Cinayetler Zaman Aşımına Uğramamalı
 İnsan Hakları Derneği (İHDDiyarbakır Şubesi ile Diyarbakır Barosu, faili meçhul cinayetlerin zaman aşımına uğramaması için ortak bir basın açıklaması yaptı. Baro Başkanı Tahir Elçi, devlet görevlileri tarafından işlenen faili meçhul cinayetlerin ve keyfi infazların zaman aşımına uğramaması gerektiğini söyledi. Elçi, ”Zira bu ağır suçları sivillere ve bireylere karşı suç işleyenleri bulup adalete teslim etmekle ve suçların delilerini toplamakla görevli olanlar tarafından bu suçlar işlendi. Bu deliller de onlar tarafından ortadan kaldırıldı ve gizlendi.” dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHDDiyarbakır Şubesi ile Diyarbakır Barosu Adliye önünde faili meçhul cinayetlere dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, bölgedeki hukukçular olarak bu mağdurların adalet mücadelesini desteklediklerini kaydetti. Onlarla dayanışma içinde olduklarını anlatan Elçi, ”Hukuk ve adalet mücadelesini yürüten ve ne yazık ki şu ana kadar aradığı adaleti bulamayana çok sayıda mağdur aile var. Devlet eliyle yakınları kaybetmiş mağdur aileler var. Adalet arayan anne ve babalar var. BizDiyarbakır Barosu olarak bu mağdurların adalet mücadelesini destekliyoruz.“ diye konuştu. 

Elçi, devlet görevlileri tarafından sivil insanlara karşı işlenmiş ağır suçların hukuken zaman aşımına uğramaması gerektiğinin altını çizdi. Bu suçların 1990’lı yıllarda sistemli bir şekilde işlendiğini vurgulayan Elçi, cinayetlerin arkasında bir devlet siyaseti olduğunu söyledi. Elçi, ”Bölgenin birçok merkezinde aynı şekilde aynı gruplar tarafından siviller gözaltına alındı ve ortadan kaybedildi. Buna rağmen devletin adli makamları bu suçların sorumluları hakkında adaletin gereğini yapmadılar. Biz burada siyasi partilere ve hükümete sesleniyoruz. Savcılar dosyaları düşürüyorlar. Bir an önce yasal bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Binlerce mağdurun adalet mücadelesini görsünler.” ifadelerini kullandı. 

İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Rehşan Baturay ise 20 yıl gibi uzun bir süre savcılığın tozlu raflarında bekletildiğini anlattı. Zaman aşımı riski ile karşı karşıya bırakılan faili meçhul dosyalarına ilişkin talep ve kaygılarını paylaşmak için toplandıklarını ifade eden Baturay, “Yoğunluklu olarak 1990'lı yıllarda yaşanan kayıp, faili meçhul ölüm olaylarına ilişkin dosyalarda sistemli bir şekilde uygulanan cezasızlık politikasının, 2014 yılında zaman aşımı uygulaması ile devam etti. Bu olaylardan dolayı henüz hiçbir yetkilinin ceza almamış olmasının, cezasızlık politikasının tavizsiz uygulanmasının bir göstergesidir.“ şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER