Baro Başkanı Elçi: Yargı Tümüyle İdarenin Kontrolüne Girdi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 17 Aralık “rüşvet ve yolsuzluk” soruşturması sonrası hükümetin yargıya açık müdahalesi olduğunu söyledi.

Baro Başkanı Elçi: Yargı Tümüyle İdarenin Kontrolüne Girdi
 
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 17 Aralık “rüşvet ve yolsuzluk” soruşturması sonrası hükümetin yargıya açık müdahalesi olduğunu söyledi. Idari düzenlemelerin yargıyı tümüyle idarenin kontrolüne soktuğunu anlatan Elçi," Son birkaç aydır yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin açık toplum ve demokratik bir hukuk devleti olma yolundaki iddiasına öldürücü bir darbe vurmuştur."dedi. 

Elçi, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Adliye binasının önünde basın açıklaması yaptı. Elçi, bölgede yaşanan binlerce faili meçhul ve çeşitli şekilde yapılan keyfi infazlara ilişkin dosyaların zaman aşınımına uğradığını olduğunu söyledi. Mağdurların çetin mücadeleleriyle açılmak durumunda kalan 7 ve 8 davanın da neredeyse tümü temelsiz “güvenlik” gerekçeleriyle binlerce kilometre uzaktaki merkezlere “dava nakli” yoluyla gönderildiğini belirten Elçi, davaların faillerin ayağına götürüldüğünü ve mağdurlar daha bir mağdur edildiğini anlattı. 

Tam 8 yıl önce, 28 Mart 2006 tarihinde bu şehirde gösteriler sırasında keyfi ve ölçüsüz şiddetle yaşamlarına son verilen çoğu çocuk 10 insanın faillerinin hala adalet önüne çıkarılmadığının altını çizen Elçi,"Daha yakın zamanda öldürülen Şahin Öner, Medeni Yıldırım ve diğerlerinin soruşturması de aynı akıbete uğrayacağı anlaşılmaktadır." diye konuştu. 

Avukatın özgürlüğünden ayrı düşünmediklerini anlatan Elçi, "Adil ve demokratik bir toplumda ancak avukatların bağımsızlığı ve özgürlüğünden söz edilebileceği gibi, bireylerin kolayca avukata ulaşamadığı, avukatın da tam bir bağımsızlık ve özgürlük içinde mesleğini icra edemediği bir toplumda, adil yargılama hakkından ve bireylerin hukuk güvenliğinden söz edilemez." ifadelerini kullandı. 

Avukatlar olarak Kürt meselesinin çözümünde şiddetin devreden çıkarılması ve demokratik siyasetin devreye girerek sorunun barışçıl yollarla çözümüne dair açıklamaları büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Bir yıllık süre içerisinde, Kürt meselesinin temel sorun alanlarında kalıcı çözümler üretilemediğini ifade eden Elçi, "Geçen zaman içinde bazı gelişmeler olmuş ve sınırlı düzenlemeler yapılmış ise de, aradan geçen bir yıllık süre yeterince değerlendirilmemiş, toplumun beklentileri karşılanmamış." diye konuştu. 
Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2014, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER