Barzani: Diyarbakır Ziyareti Hala Rüyalarıma Giriyor

IKYB Başkanı Mesut Barzani, tarihi Diyarbakır ziyaretine ilişkin, "Benim için bir hayalin gerçekleşmesiydi. Hala rüyalarıma giriyor" dedi.

Barzani: Diyarbakır Ziyareti Hala Rüyalarıma Giriyor
 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, tarihi Diyarbakır ziyaretine ilişkin, "Benim için bir hayalin gerçekleşmesiydi. Hala rüyalarıma giriyor" dedi.
BARZANİ 20 GAZETECİYİ AĞIRLADI

Barzani, Selahaddin ilçesindeki konutunda Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti heyetini kabul etti. Türkiye'den gelen 20 gazeteciyi sıcak ve samimi bir ortamda ağırlayan Barzani, misafirlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle 16 Kasım 2013'de Diyarbakır'a yaptığı ziyareti anlattı.

"HAYALİM GERÇEKLEŞTİ"

Barzani,   "Diyarbakır ziyareti benim için bir hayalin gerçekleşmesiydi. Hala rüyalarıma giriyor. Sokaklarda çocuk, kadın, genç, yaşlı binlerce insan, Kürdistan bölgesinin bayrağını sallıyordu. Unutulmaz bir andı" diye konuştu. 

"KÜRTLER ÇİLLER'İN DÖNEMİMDE ÇOK ÇEKTİ"

Kürtlerin geçmişte hep yasaklara maruz kaldığını savunan Barzani, "Kürtler, özellikle Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde çok çekti. Çiller, neden öyle bir tavır takındı, bilmiyorum" ifadesini kullandı. 

"SUNAY, BABAMIN TALEBİNİ KABUL ETMEDİ"

Babası Molla Mustafa Barzani döneminde yaşadıkları sıkıntıları da hatırlatan Barzani, şunları söyledi: "Babam, Kürt köylerine Baas rejimince yapılan baskınları durdurmak için 1966'da Birleşmiş Milletler ve çeşitli ülkelere mektuplar gönderiyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'a gönderdiği mektupta ayrıca sığınma hakkı istemişti. Ancak Sunay, bu talebi kabul etmedi."

"AK PARTİ'YLE KÜRTLERİN HAYATI DEĞİŞTİ"

Barzani, Türkiye'de AK Parti hükümetinin iktidara gelmesiyle Kürtlere olan bakışın değiştiğini dile getirerek, "Kürtler, geçmişte çok sıkıntı çektiler, dilleri yasaklandı, görmezden gelindiler. Ancak yasakçı dönem AK Parti hükümetiyle sona erdi" şeklinde konuştu. 

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ DESTEKLİYORUM"

Çözüm sürecine de değinen Barzani, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı olarak çözüm sürecini bir nefer gibi destekliyorum. Başlatılan barış ortamı sürdürülmeli. Artık silahların bırakılması zamanıdır."

Merkezi Bağdat hükümeti ve Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile yaşadıkları sorunların üzerinde de duran Barzani, kimse için tehdit olmadıklarına vurgu yaparak sadece bölgelerini her türlü saldırıdan korumaya çalıştıklarını kaydetti. 

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek de tüm üyelerinden, Diyarbakır'dan ve Türkiye'den Barzani'ye selam getirdiğini dile getirdi. İpek, Barzani'ye Türkiye'deki çözüm sürecine destek verdiği için teşekkür etti. 

İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kürt medyasının kuruluşunun 116'ncı yıldönümü dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel hükümetinin davetlisi olarak Erbil'e geldiklerini söyledi. Cemiyetin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da 16 ilde örgütlü olduğunu ifade eden İpek, 330 üyeleri olduğunu kaydetti. 
Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2014, 17:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER