Başkan Kışanak, Şengalliler İçin Halka Seferberlik Çağrısı Yaptı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Şengalliler için halka destek olmalarını, seferber olmalarını istedi.

Başkan Kışanak, Şengalliler İçin Halka Seferberlik Çağrısı Yaptı
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Şengal'de büyük bir soykırım girişimi ve katliam yaşandığını belirterek ölümden kurtulmayı başaranların Şengal Dağı'na oradan da Kürdistan'ın birçok kentine dağıldığını söyledi. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kışanak, halka ve hükümete yönelik mesajlar da verdi.
9 Ağustos'ta Şengal'den gelen aileleri karşılamaya başladıklarını ve Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nı bunun için planladıklarını belirten Kışanak, "Sümerpark'ın bütün alanlarını tahsis ettik. Mümkün olan bütün çalışmaları durdurup Şengal'den gelen ailelere tahsis ettik" dedi. Aynı şekilde Kayapınar ve Bağlar ilçe belediyelerinin de kendi spor tesislerini bu iş için açtıklarını belirten Kışanak, 3-4 gün içerisinde gelenlerin sayısının bini geçtiğini söyledi.


Toplamda 25 bin aile geçtiğini ve ağırlıklı olarak sınır ilçe ve illerde kaldıklarını ve burada insani ihtiyaçlarının karşılanmaya çalışıldığını ifade eden Kışanak, "Biz de Diyarbakır olarak imkanlarımız ölçüsünde bu seferberliğe katıldık. Büyükşehir Belediyemizin otobüslerini tahsis ettik. Belediye otobüsleri bizzat Silopi'ye, Şırnak'a, Nusaybin'e giderek buradaki mağdur insanlarımızı acilen Diyarbakır'a ulaştırdı" dedi.


Bir yandan da yeni alan arayışı içinde olduklarını ifade eden Kışanak, ilçe belediyeleri ile yaptıkları görüşmede en uygun yerin Yenişehir Belediyesi'ne ait Fidanlık Piknik Alanı olduğuna karar verdiklerini söyledi. Buranın güvenli bir bölge olduğunu, etrafının kapalı olduğunu, gölge için ağaçlar bulunduğunu, su tesisatının bulunduğunun altını çizen Kışanak, "Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak 27 Ağustos'tan itibaren 5 gün içinde Yenişehir Piknik Alanı'nı Şengal halkı için yaşam alanına dönüştürdük" dedi. Burada 2920 kişinin hayatlarını sürdürdüğünü belirten Kışanak, bütün ihtiyaçları karşılama gayreti içinde olduklarını söyledi. Kentteki diğer sığınmacılarla birlikte Diyarbakır'da 4 bin Şengalli aileyi misafir ettiklerini belirten Kışanak, "Kendi evindeler. Amed bütün Kürtleri her zaman ev sahipliği yapma görevinde ve sorumluluğundadır" dedi.

5 GÜN İÇİNDE 3000 KİŞİLİK YAŞAM ALANI

5 gün içinde Yenişehir Piknik Alanı'nda oluşturdukları yaşam alanında 3 bin kişiyi yerleştirdiklerini, tuvalet, banyo, içme suyu, üç öğün yemek gibi ihtiyaçları karşıladıklarının altını çizen Kışanak, şu teknik bilgileri verdi:

"3000 insanın yerleştiği bu alanda ortaya çıkacak atıklarla baş etmek için bir alt yapı çalışması başlatıldı. İçme suyu şebekesi çekildi, dört ayrı noktada çeşmeler oluşturuldu, çeşmelerin üzerine otomatik klorlama sistemi kuruldu. Kanalizasyon sistemi kuruldu, seyyar tuvaletler, duşlar oluşturulmaya başlandı. Şu anda 24 seyyar duş, 27 tane tuvalet hazır kurulmuş çalışıyor. Ayrıca tesisin kendisinin içerisinde de 25 tuvalet vardı. Bunun ötesinde biz 27 tane daha tuvalet siparişi verdik. Biliyorsunuz bunlar prefabrik yapılar bunlar geldikçe peyderpey kurulacak."

Kışanak, daha düzenli hizmet sunabilmek için alanı dörde böldüklerini, Kayapınar Belediyesi'nin bir alanda, Bağlar Belediyesi'nin bir alanda, Sur ve Yenişehir belediyesinin bir alanda, Büyükşehir Belediyesi de bir alanda çalışma yürüttüğünü anlattı. "Acil ihtiyaçlar temin etme konusunda büyük ölçüde sıkıntılar aşılmış durumda" diyen Kışanak, "Yani çok sayıda tuvalet, çok sayıda duş ve su tesisatı çekilmiş durumda. Çadırlarla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin 100 çadırı vardı bunları kurduk. 300 çadır daha siparişi verdik. Firmalarla görüşmeler yapıldı bir kaç günde içerisinde peyderpey gelecek ve bu alana kurulacak. Yani toplam 400-450 çadırın yerleştiği bir alan olacak" diye konuştu.

4 BİN KİŞİYE 3 ÖĞÜN YEMEK VERİLİYOR

Kışanak, yaklaşık 4 bin kişinin üç öğün yemeğinin karşılandığını söyledi. Yenişehir Piknik Alanı'ndaki çadır kentte 3 ya da 4 mutfak kurulacağını, yemeklerin burada yapılacağını bildirdi. Çamaşırlar için acil olarak leğen dağıttıklarını güneş enerjisi ile çalışan duşlarda sıcak su ile çamaşırların yıkandığını belirten Kışanak, birkaç gün içinde alanda 4 çamaşırhane kurulacağını söyledi. Kışanak bunun için 24 adet sanayi tipi çamaşır makinesi kurulacağını kaydetti.

Yaptıkları sağlık hizmetleriyle ilgili de bilgi veren Kışanak, ilk andan itibaren gelenlerin tamamı sağlık taramasından geçirildiğini söyledi. Bunun dışında 1800 kişinin doğrudan muayene edildiğini, 300 çocuğa koruyucu aşı yapıldığını anlatan Kışanak, sağlık hizmetleriyle ilgili kentteki bütün ilgili kesimlerin işbirliği ve desteğiyle yapıldığının altını çizdi. Kışanak SES, Tabipler Odası, Eczacılar Odası, Sağlık Meclisi ve belediyelerin sağlık birimleri ile birlikte bir çalışma yapıtlığına dikkat çekti. Kışanak 4 ayrı noktada revirler kurulduğunu, pansuman, iğne, röntgen, tahlil gibi pek çok hizmet yürütüldüğünü söyledi. Kışanak, sağlık hizmetleri konusunda da nöbet sistemine dayalı bir hizmet verildiğini anlattı.

AİLELER ZABITA İLE BİRLİKTE NÖBET TUTUYOR

Güvenlikle ilgili bütün tedbirlerin alındığını 24 esaslı nöbet çizelgeleri oluşturulduğunu Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin zabıtaları ile Şengalli ailelerin katılımıyla düzenli güvenlik nöbetleri tutulduğunu söyledi. Kışanak, "Güvenlik konusunda da hiçbir sorun yaşanmaması için bütün gerekli tedbirler alındı" diye konuştu.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'ndaki Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı'na bağlı bütün birimlerin sosyal ve kültürel çalışmalar yaptıklarını anlatan Kışanak, "Sümerpark'ta daha önce yerleştirdiğimiz ailelerle çok daha etkin bir çalışma yapabiliyorduk. Çünkü onlar aynı zamanda bir sosyal tesisin içerisindeydi. Düzenli olarak film gösterimleri, tiyatro oyunu, onlarla spor aktiviteler yapılabiliniyordu. Aynı imkanları şimdi Yenişehir Fidanlık Alanı'nda da temin etmek için arkadaşlarımız çalışıyorlar" diye konuştu.

KIŞA HAZIRLIK YAPMAMIZ GEREKİYOR

"3000 kişi demek bir kasaba demektir, yani biz Fidanlıkta yeni bir şehir inşa ediyoruz" diye konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Bunu tıpkı bir şehir gibi bir yaşam alanına dönüşmesi için gayret ediyoruz" dedi. Berberden terziye kadar ihtiyaç duyulan her şeyi yapma gayreti içinde olduklarını belirten Kışanak, "Bütün bunlarında ötesinde yaklaşan kış koşulları var. O nedenle kışa da hazırlık yapmamız gerekiyor" dedi.

Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, STK'ların da içinde olduğu İl Koordinasyonu oluşturduklarını gündemlerinde kışa hazırlık olduğunu söyledi. Kışı çadırlarda geçirmenin zor olduğunu anlatan Kışanak, barınma, beslenme, sosyal ihtiyaçlar, kültürel ihtiyaçlar, güvenlik gibi tüm ihtiyaçları yerine getirmek için birimler kurulduğunu ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi, DİSKİ ve ilçe belediyeleri ile ilgili tüm birimlerin seferber olduğunun altını çizen Kışanak, "Gerçekten 5 gün içerisinde 3000 insanın acil ihtiyaçlarını karşılayacak ve aynı zamanda onları örgütleyecek bir aşamaya gelmiş olması bir başarıdır" dedi. Daha iyisini yapma gayretlerinin sürdüğünü belirten Kışanak, emeği geçenlere tüm meclis üyelerine, belediye çalışanlarına, STK ve gönüllülere teşekkür etti. 
Halka da seslenen Kışanak, "Şu an ağırlıklı olarak belediyemizin imkanlarıyla ihtiyaçlar karşılanıyor. Bu bir insanlık görevidir, bu bir vicdani görevdir. Bütün halkımızın buna katılması lazım" dedi. Yaşanan trajediye karşı verilen mücadelenin son derece kıymetli, saygın bir mücadele olduğunu belirten Kışanak, "Bizim de bu savaştan, bu soykırımdan, bu zulümden kurtulan insanlarımızla birleşme, bütünleşme koşulları yaratma görevimiz var. Bütün halkımızın seferberlik ruhuyla bu çalışmaya katılmaya davet ediyorum" diye konuştu.

YARDIM İÇİN HERKES SEFERBER OLMALI

Yardım ve dayanışmanın iki türlü yapılabileceğini belirten Kışanak, bunların giysi, gıda, ayakkabı, çocuk maması, battaniye, yatak, yorgan ayni yardımlar olduğunu bunun için Sümerpark'ta Yardım Kabul Merkezi oluşturduklarını söyledi. Aynı şekilde yardımların ilçe belediyelerine de ulaştırılabileceğini anlatan Kışanak, özellikle kentteki sitelerde yaşayanların hiç kimse kendilerinden bir şey istemeden kendi kendine harekete geçip yardım toplaması gerektiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak da Şengal'den gelen ailelere destek olmak için resmi bir hesap açtıklarını ve buraya yatırılacak paranın doğrudan Şengalli ailelerin ihtiyaçları için harcanacağını vurgulayan Kışanak, "Bu hesap resmi bir hesaptır, resmi olarak hesabı verilecek bir hesap numarasıdır" dedi. Kışanak toplanan paralar ile yapılan harcamalar konusunda belirli dönemlerde kamuoyuna bilgi verileceğinin de altını çizdi ve halktan katkı beklediklerini söyledi.

AFAD HİÇBİR YARDIM YAPMADI

Merkezi hükümete bağlı kurum ve birimlerin hiçbir yardım ve katkısı olmadığını da söyleyen ve bunu eleştiren Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak bu konuda da şu bilgileri verdi:
"Ben Diyarbakır Valisiyle bizzat görüştüm. Diyarbakır Valisi, Emniyet Müdürü, Jandarma Komutanı ilgili bürokratların bulunduğu bir görüşmeydi bu. Durumu aktardım kendilerine, onlar 'Aman Diyarbakır'a gelmesin' dediler. 'Biz davet etmiyoruz' dedim, bu insanlar savaştan kaçıp geliyorlar. 'Başka illerde kalsınlar, merkezi hükümet AFAD kampları kuracak' dediler. 'Bunlar savaştan, ölümden, zulümden kaçıyorlar ve perişanlar. Biz bunlara bütün imkanlarımızı seferber edip kucak açmak zorundayız. Bu bir insanlık görevidir' dedik ve bu konuda kendilerinden katkı beklediğimizi söyledik. Bu şehirde AFAD koordinasyon merkezi var, AFAD diye bir kuruluş var. Bu kuruluşların depolarında şuan da prefabrikler var, çadırlar var, herhangi bir afet durumunda seferber edilebilecek her türlü imkan bu kenttin AFAD'ın depolarında mevcut. Ama bunların hiçbirini kullanmıyorlar.

Sonrasında da AFAD İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede yine AFAD'ın genel merkeziyle yaptığımız görüşmede bu konudaki beklentilerimizi ifade ettik. Hatta yazılı müracaatlarımızı da yaptık. Umuyorum halkın olan bu malı halktan esirgemezler. Sonuçta AFAD'ın imkanları kimsenin kişisel imkanı değildir. Herhangi bir siyasi gurubun, herhangi bir ailenin, herhangi bir zümrenin imkanları değildir. Onlar bu halkın imkanlarıdır, bu halkın vergileriyle edinilmiş imkanlardır zamanı da bugün gelmiştir, bu halk için bu imkanların kullanılması lazım" 
Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2014, 23:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER