Başsavcı Kamil Erkut Güre, FETÖ Üyelerine Etkin Pişmanlık Çağrısı Yaptı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, etkin pişmanlık hükümlerinin Fethullahçı Terör Örgütü üyeleri için de uygulanmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Başsavcı Kamil Erkut Güre, FETÖ Üyelerine Etkin Pişmanlık Çağrısı Yaptı
 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil ErkutGüre, etkin pişmanlık hükümlerinin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması üyeleri için de uygulanmasının söz konusu olduğunu belirterek, örgütün 15-16 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden pişmanlık duyup, ayrılma istediğinde olanlara etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağına dikkat çekti. Güre, örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmasını ve yakalanmasını sağlayanlar hakkında cezaya hükmolunmayacağına da dikkat çekti.

BAŞSAVCI KAMİL ERKUT GÜRE AÇIKLADI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, kentte 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik başlatılan soruşturmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.GüreDiyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 11 farklı soruşturmanın iki ana hat üzerinden yürütüldüğünü belirterek, "Birincisi söz konusu darbe teşebbüsüne iştirak edenlerle ilgili olup, Türk Ceza Kanununun 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir. FETÖ/PDY örgütünün 15-16 Temmuz tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında 'Silahlı örgüt' olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır. İkinci husus ise söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasadışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup, Türk Ceza Kanununun 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir" dedi.

"ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE İŞLEM YAPILACAK"

Özellikle Türk Ceza Kanunu'nun 314'üncü maddesi kapsamında 'Silahlı örgüt' suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edildiğine dikkat çeken Başsavcı Güre, şunları kaydetti:

"Malumları olduğu üzere, Türk Ceza Kanununun 314 maddesinin üçüncü fıkrası yollaması ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri içinde uygulanması söz konusu olacaktır. Nitekim FETÖ/PDY'nin 15-16 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır.

HUKUKİ DURUMLAR DEĞERLENDİRİLECEK

Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesi çerçevesinde pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek, örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacaktır. Bu şekilde pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde etkin pişmanlık yasasından yararlandırılacaklardır."

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2016, 18:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER