Bilici: Öcalan Olmadan, Süreç İlerlemez

İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici "Süreci okuyan, izleyen ve süreç konusunda gerçekçi yaklaşan herkes, Sayın Öcalan olmadan bu sürecin ilerlemeyeceğini biliyor" dedi.

Bilici: Öcalan Olmadan, Süreç İlerlemez
 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana Öcalan ile çeşitli bahaneler ile görüştürülmeyen Öcalan'ın avukatları, görüş yasağının başlamasının üzerinden geçen 5 yılın ardından büyük bir protesto eylemi gerçekleştirecek. 27 Temmuz'da Bursa'nın Gemlik ilçesinde yapılacak protesto eylemine, İHD Diyarbakır Şubesi de, şube binasında düzenlediği basın toplantısı ile destek açıklamasında bulundu.


İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD MYK Üyesi veDiyarbakır Şube Yöneticisi Av Gamze Yalçın ve Diyarbakır Şube Yönecisi avukatlar Rehşan Bataray, Pınar Dalkuş ile Abdullah Zeytunun katıldığı basın toplantısında, şube avukatlarının eyleme katılacağı belirtilerek, Öcalan üzerinde uygulanan tecride derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.

'Öcalan ve Kürt siyasal hareketi çözüm konusunda ısrarlı'

Basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, çözüm sürecinin yaşadığı tıkanma, gerileme ve bölgede cereyan eden çatışmalı duruma yönelik değerlendirmelerde bulundu. Yıllardır süren çatışmalı ortamın hiçbir dönemde bu kadar diyalog ve müzakere ile çözüme götürülmediğine dikkat çeken Bilici, Öcalan'ın ve Kürt siyasal hareketinin çözüm konusundaki ısrarlı tutumuna dikkat çekti. Ancak ısrarlara rağmen çözüm süreci konusunda devlet ve hükümet yetkililerinin, siyasal çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve bunun var olan sürece zarar verdiğinin ifade etti.

Hükümet politikalarını eleştirerek konuşmasını sürdüren Bilici"Bireysel ve kolektif hakları rafa kaldıracak gelişmelerle karşı karşıyayız. Seçim sonrası ortaya çıkan tabloyu hazmedemeyen iktidarın, direk çözüm sürecini hedef aldığını ve bitirmeye doğru götürdüğünü görüyoruz. Bunu nerden anlıyoruz. İşte en açık örneği Sayın Öcalan'a uygulan tecrittir" diye konuştu.

'Öcalan olmadan süreç ilerlemez'

"Süreci okuyan, izleyen ve süreç konusunda gerçekçi yaklaşan herkes, Sayın Öcalan olmadan bu sürecin ilerlemeyeceğini biliyor" diyen Bilici, Öcalan'ın örgütü tarafındanbaşmüzakereci olarak belirlendiğine vurgu yaptı. Dolmabahçe mutabakatı ile ilerleme gösteren sürecin, Cumhurbaşkanının tutumu sonucu "Kürt yoktur" noktasına geldiğin söyledi.

'Öcalan yönelik tecride derhal son verilsin'

Türkiye'nin çok farklı siyasi bir mecraya kaydığın söyleyen Bilici, yeniden çatışmalı ortama dönülebileceğine yönelik gelişmelerin yaşandığının sinyalini aldıklarını kaydetti. Bilici "Acilen tarafları diyalog ve müzakere masasına davet ediyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrite derhal son verilmesi ve özgür koşullarda kendi örgütüyle, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle çok rahatlıkla görüşebileceği imkanlar oluşturulmalıdır. Ayrıca yaşanan kaotik ortamın ve gelişmelere karşı Sayın Öcalan ile derhal bir görüşme yapılmalıdır" diye belirtti.

Bilici'nin konuşması ardından İHD MYK Üyesi ve Diyarbakır Şube Yöneticisi Av Gamze Yalçın, İmralı Cezaevinde yaşanan tecrit uygulamalarının hukuki olmadığını söyledi. Ailesi ve avukatları ile görüştürülmesinin yasal sınırlar içersinde mümkün olabileceğini dikkat çeken Yalçın, tecrit uygulamalarının kabul edilebilir olmadığın belirtti.

'İHD olarak 27 Temmuz'da Gemlik'teyiz'

Öcalan'a yönelik uygulanan tecride dikkat çekmek amacıyla, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) tarafından 27 Temmuzda Bursa'nınGemlik ilçesinde yapılacak olan protesto eylemine şube avukatları olarak destek vereceklerini belirten Yalçın, "İHD Diyarbakır Şubesi avukatları olarak 27 Temmuz'da tecride yönelik yapılacak protesto eylemine katılım sağlayacağız" diye belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2015, 18:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER