Bozdağ: Kürtçe Okullarla İlgili Resmi Başvuru Yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mühürlenen Kürtçe okullarla ilgili resmi bir başvuru yapılmadığını belirterek, "Okul açma ile ilgili hiçbir başvuru yapılmamış.

Bozdağ: Kürtçe Okullarla İlgili Resmi Başvuru Yok
 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mühürlenen Kürtçe okullarla ilgili resmi bir başvuru yapılmadığını belirterek, "Okul açma ile ilgili hiçbir başvuru yapılmamış. Okul açmanın şartları var. Burada okul açmak isteyen, yasal duruma uyacak. 'Ben kendi kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' derseniz orası hukuk devleti olmaz. Hukuk devletiysek o zaman hukukun kurallarına uymamız lazım" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu Sabah özel uçakla Diyarbakır'a geldi. Bozdağ programına Diyarbakır Valiliği'ne ziyaret ederek başladı. Vali Vekili Mehmet Demir'den kentle ilgili bilgiler alan Bozdağ, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bozdağ, 'çözüm sürecine' ilişkin olarak bugüne kadar çok önemli adımların atıldığını belirterek, "En son Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çözüm süreci ile alakalı çok önemli ve tarihi bir yasa çıktı. Hükümetin yürüttüğü bu devlet projesi, bu yasa ile birlikte milletin projesine dönüştü. Artık bu proje milletin hep beraber yürüttüğü ortak bir barış, çözüm projesidir ve milletimiz buna sahip çıkmıştır. Şimdi bu proje çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı önümüzdeki günlerde çıkacaktır. Bu kararla bu yasaya istinaden bir takım görevlendirmeler yapılacak ve çalışmalar devam edecektir" dedi.

'KÜRTÇE OKUL İLE İLGİLİ ALGI OPERASYONU YAPILIYOR'

DiyarbakırCizre ve Yüksekova'da mühürlenen Kürtçe okullarla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Bozdağ, bu okulların açılmasının 'algı operasyonu' olduğunu söyledi. Bakan Bozdağ, şöyle dedi:

"Özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitim yapılmasına imkan veren düzenlemeyi son demokratikleşme paketinde yasalaştırdık. Bu Türkiye için tarihi bir adımdır. Özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitimin yolunu açan adım oldu. Bu Türkiye'de ilk kez uygulanıyor. Yasalara uygun olma kaydıyla bunların yapılması doğrudur. Ortada bir yasa varsa herkes buna uyacak. Bazı çevreler yasalara aykırı, yasaların arzu ettiği şartları yerine getirmeyen adımlar atıp, daha sonra bunu 'Bizim attığımız adımlara izin vermiyorlar' gibi halk arasında farklı bir algı operasyonu da yapıyorlar. Konuya ilgi gösteren herkesten bu konudaki müracaatın yasanın uygun gördüğü şartları taşıyıp taşımadığı hususunda bir değerlendirme yapmalarının uygun olduğunu düşünüyorum. Şu anda bir başvuru yok. Okul açma ile ilgili hiç bir başvuru yapılmamış. Okul açmanın şartları var. Burada okul açmak isteyen bu yasal duruma uyacak. 'Ben kendi kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' derseniz orası hukuk devleti olmaz. Hukuk devletiysek o zaman hukukun kurallarına uymamız lazım."

Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin, sürecin ve hükümetin aleyhine çaba içinde olduğunu ileri süren Bozdağ, "Her yıl bir takim olaylar yaşanıyor. Biz bu adımları attık ki bunlar yaşanmasın. Okullara özel Kürtçe öğretimine imkan veren dersler koyduk ki; yavrularımız kendi anne dilini okullarda öğrenme imkanı bulsun. Doğru olan bu adımların işlemez olduğunu göstermek değil. Bu adımların yasal çerçevede işlediğini göstermek için samimi adımlar atmak lazım. Bu noktada bunların samimi olarak bu meseleye sahip çıktığını düşünmüyorum" dedi.Bekir Bozdağ, samimi düşünenlerin resmi makamlara müracaat etmesi gerektiğini söyledi.

'PROVOKASYONLARI KİMLERİN YAPTIĞINI BİLİYORUZ'

Çözüm süreci ile ilgili somut adımlarla ilgili soruyu yanıtlayanBakan Bozdağ, sürecin kendi içinde ortaya çıkacak sorunları çöze çöze ilerleyeceğini belirterek, "Sürecin yol haritasının sağlıklı bir şekilde ortaya çıkacağı ve bunun hayata geçirileceği bir zamana doğru Türkiye gidiyor. Süreç içerisinde provokasyonlar oluyor. Bunları da kimlerin yaptığını biliyoruz, herkes biliyor. Yol kesme, adam kaçırma, araçları yakma bu süreci provoke etmekten başka anlama gelmez" diye konuştu.

Çözüm sürecine ilişkin çıkarılan yasanın konunun bileşenlerini çok net ortaya koyduğunu ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yasa çerçevesinde bir idari düzenleme yapılacak ve sonra bir takım çalışmalar yürüyecektir. Bu çalışmanın detayları netleşmeden bir değerlendirme yapmayı sürecin sıhhatli yürümesi açısından doğru görmüyorum. Yapılacakların belli aşamalardan sonra kamuoyuna paylaşılmasını ve kamuoyu desteğinin yürümesine biz de inanıyoruz. Bunların detaylandırılması için zamanın erken olduğunu düşünüyorum. Vakti geldiğinde çözüm süreci ile ilgili bir heyet var onlar tarafından paylaşılabilir. Çalışmalar bizzat Başbakanımızın başkanlığında yürüyor. Bunlar zaman içinde sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak konular.".

Adalet Bakanı Bozdağİmralı Adası'na yeni heyetlerin gidip gitmeyeceğine ilişkin soruya ise "Şu anda HDP'den heyetler gidiyor. İlerisi için şimdiden değerlendirme yapmak istemiyorum" diye cevap verdi.

'1 MİLYON SURİYELİ ÜLKEMİZDE'

Konuşmasında Ortadoğu'daki gelişmeleri de değerlendiren Bozdağ, "Etrafımızdaki ülkelerde uzunca bir zamandır gözyaşı, kan, şiddet var. Bu konuda en fazla bedel ödeyen ülke Türkiyeoldu. Şu anda 1 milyonun üzerinde Suriye vatandaşı ülkemizde misafirdir" dedi.

Iraktaki IŞİD saldırılarından kaçan 30 bini aşkın EzidininTürkiye'ye geldiğini anlatan Bozdağ, "Türkiye her zaman zorda olan insanlara kucak açmıştır. Biz teröre en fazla bedel ödeyen ülkelerden biriyiz. Her yerde huzurun, barışın, birliğin kardeşliğin olmasını herkesten çok biz arzu ediyoruz" diye konuştu. -Diyarbakır

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER