Bucak: Pkk, Çocukları Derhal Serbest Bırakmalı

Kürd Demokrasi Platformu (Platforma Demokratên Kurd) Genel Başkanı Sertaç Bucak, dağa çıkarılan 14-15yaşındaki çocukların PKK tarafından derhal serbest bırakılmasını istedi

Bucak: Pkk, Çocukları Derhal Serbest Bırakmalı
 Kürd Demokrasi Platformu (Platforma Demokratên Kurd) Genel Başkanı Sertaç Bucak, dağa çıkarılan 14-15yaşındaki çocukların PKK tarafından derhal serbest bırakılmasını istedi. İnsan hakları örgütlerinin harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Bucak, “Çocukları, aile yuvalarından koparıp almak hiçbir vicdana sığmaz.” Dedi.
Uzun süreden beri teşkilatlanma faaliyetlerini yürüten Kürd Demokrasi Platformu (Platforma Demokratên Kurd), bugün Diyarbakır’da basının karşısına çıktı. Genel Başkanı Sertaç Bucak ile yardımcıları Tahsin Sever, Hamit Kılıçarslan ve Mevlüt Tansöz gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını cevapladı. 

Yaklaşık 200 yıldan beri devam eden bir Kürt mücadelesinin devamı olduklarını anlatan Sertaç Bucak, Melle Mustafa Barzani’nin çizgisinde somutlaşan bir gelenekten geldiklerini anlattı. 1965 yılında Diyarbakır’da kurulan Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin devamı olduklarını vurgulayan Bucak, yakın bir gelecekte legal bir parti olarak siyasal hayata katılacaklarını kaydetti. Türkiye partisi olma iddiası taşımadıklarını, Kürtlerin partisi olmayı amaçladıklarını ifade eden Bucak, Türkiye’deki sorunlara karşı da ilgisiz kalmayacaklarını dile getirdi. 

ENTEGRASYON DEĞİL FEDERASYON İSTİYORUZ

Halkı yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını anlatan Sertaç Bucak, milli ve demokrat bir hareket olduklarını, halkın değer yargıları konusunda hassasiyet taşıdıklarını, katı ideolojik yaklaşımlar yerine toplumun tüm kesimlerini kucaklamayı hedeflediklerini ve Kürtler içindeki diğer görüşlere karşı yıkıcı bir dil kullanmamayı şiar edindiklerini vurguladı. Bucak, “Bizim için ‘düşman Kürt’ yoktur. Halkımız Kürt siyasetinin çoğulculaşmasını istiyor. Tekçi ve hükümran bir anlayışı doğru bulmuyor. Kürt halkı seçeneksiz kalmak istemiyor. Biz bu ilgiyi legal, örgütlü bir oluşuma taşımak istiyoruz.” dedi. Türkiye’de yürümekte olan çözüm sürecini desteklediklerini belirten Bucak, barış ortamının bozulmaması için tüm tarafların sorumlu davranması gerektiğinin altını çizdi. Son zamanlarda özerklik gibi çözüm önerilerinin gündeme geldiğini hatırlatan Bucak, kendi çözümlerini şöyle açıkladı: “Biz entegrasyon değil Kürtlerin bir statüye sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Reel politikaya bakılınca Kürtlerin kendi devletlerini kurmaları şimdilik mümkün görünmüyor. Türkiye’nin demokratikleşmesi çerçevesinde federal bir yapıyı daha uygun görüyoruz. Tabi içerik önemlidir. Bir coğrafi tanımlama olmalı, sınır belirlenmelidir.”

PKK, DAĞA ÇIKARILAN ÇOCUKLARI DERHAL BIRAKMALI

Diyarbakır’da bazı annelerin başlattığı ‘PKK çocuğumu geri ver’ eylemine atıf yapan Sertaç Bucak, 18 yaşından küçük çocukların kendi iradeleriyle karar veremeyeceklerini vurguladı. 14-15 yaşındaki çocukların derhal ailelerine teslim edilmesi gerektiğini söyleyen Bucak, “Biz PKK’nın da 2013 yılında Cenevre Konvansiyonu’na imza attığını biliyoruz. Çocuk savaşçılar devşirmek suçtur. İnsan hakları örgütlerinin harekete geçmesi lazım. Çocukları, aile yuvalarından koparıp almak hiçbir vicdana sığmaz.” şeklinde konuştu.

PYD, HEWLÊR ANLAŞMASINA UYARSA SORU ÇÖZÜLÜR

PYD ile KDP arasında yaşanan soruna da değinen Sertaç Bucak, Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren PKK’nın uzantısı PYD ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan sorunların karşılıklı diyalogla çözülebileceğini söyledi. Kürtlerin birbirini boğazlamasına karşı olduklarını vurgulayan Bucak, PYD’nin 2012yılında Hewlêr’de (Erbil) imzalanan anlaşmaya sadık kalması gerektiğinin altını çizdi. Kendisi gibi düşünmeyen Kürt gruplarına hayat hakkı tanımayan PYD’nin, Rojava’daki Kürt partilerinin yöneticilerini sınır dışı ettiğini anlatan Bucak, bunun sağlıklı bir yaklaşım olmadığını kaydetti. Bucak, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin sınırları içinde faaliyet gösteren PKK yanlısı bazı kuruluşlara yapılan baskınların da İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla gerçekleştiğini ifade etti. 
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 15:06
YORUM EKLE
YORUMLAR
ali rasim
ali rasim - 10 yıl Önce

sertaç bucak ve ^^ibrahim güçlü^^ ilk önce robiski,uğur kaymaz,ceylan önkol olayları için açıklama yapın ondan sonra bu tür olaylar için açıklama hakkı kendinizde bulursunuz..

SIRADAKİ HABER