Büyükşehir Belediyesi Bismil’deki kum ocağını kapattı

Valilik Yatırım İzleme Başkanlığı ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatları verilen kum ocaklarıyla ilgili kısıtlamalarını ve denetimlerini sürdüren Belediyemiz, bu kapsamda ruhsat süresi dolan VİP Şirketinin ocağını yıkarak, faaliyetine son verdi....

Büyükşehir Belediyesi Bismil’deki kum ocağını kapattı
 Belediyemiz Dicle Nehri üzerine kurulan, nehrin ekosistemine, yatağına ve canlılara zarar veren kum ocaklarıyla ilgili denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda dün Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürlüğümüze bağlı ekipler Bismil’deki kum ocağını yıkıp, kapattı. Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürümüz Remzi Akgül,kum ocaklarının ruhsat süresinin dolmasıyla yıkılıp kapatılacağını açıkladı.

Daha önce İl Özel İdareleri, şimdi ise Valilik Yatırım İzleme Başkanlığı’na başvurup Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlarını alan kum ocaklarına karşı Belediyemizin kısıtlama ve denetleme çalışmaları devam ediyor.

Dicle Nehri suyunu kirletmesiyle bilinen 30 kum ocağından biri olan, Bismil Ulutürk Mahallesi Köseli mevkiinde çalışma yapan ve ruhsat süresini dolduran VİP şirketi, dün Belediyemiz Çevre Koruma ve Denetim Şube Müdürlüğü tarafından yıkılarak, faaliyetlerine son verildi.

Kum ocaklarının genel işleyişi ve yıkımlarla ilgili bilgi veren Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürü Remzi Akgül, suyun insan yaşamı üzerinde çok büyük bir etkisinin olduğunu söyledi. Dicle Nehri’nin tarihsel olarak çok değerli bir nehir olduğunun altını çizen Akgül, Dicle Vadisi ve içinde yaşayan endemik türlerin korunmasının gelecek açısından da önemli olduğunu belirtti. Dicle Nehri’nin korunmasının herkesin görevi olduğuna dikkat çeken Akgül, nehir üzerinde faaliyet yürüten kum ocaklarının ekosisteme ve endemik türlere çok büyük zararlar verdiğini kaydetti. Kum ocaklarının suyun kirlenmesinde etkilerinin bulunduğu bilgisini veren Akgül, ocakların nehrin suyunda bakteri yarattığını da bildirdi.  Bu sebeplerden dolayı nehir üzerinde çalışma yapan kum ocaklarının bertaraf edilmesi gerektiğini belirten Akgül, bunun kentin geleceği, ekosistemin devamı ve canlıların yaşamı için zorunlu olduğunu ifade etti.

Akgül: Kısıtlamalar getiriyoruz, denetliyoruz

Şu an 30 kum ocağı şirketinin nehir çevresinde faaliyetlerine devam ettiğini belirten Akgül, 2013 yılında Bakanlık nezdinde yaptıkları çalışmadan sonra nehir üzerinde faaliyet yürüten kum ocaklarına belirli kısıtlamalar getirdiklerini söyledi. Kısıtlama kararlarının ardından yeni ruhsatların verilmediğini ileten Akgül, faaliyet yürüten kum ocaklarının denetimlerini de sıklaştırdıklarını kaydetti.

Ruhsat süresi dolan şirketlerin faaliyetlerine son verdiklerini dile getiren Akgül, şirketin kurulu olduğu alanı boşaltmasından sonra rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Ruhsatları Maden İşleri Genel Müdürlüğü veriyor

Dicle Nehri üzerinde bulunan kum ocaklarının ruhsatlarının Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini kaydeden Akgül, “Ruhsatları daha önce il Özel İdare veriyordu. Şu an Yatırım İzleme Başkanlığı üzerinden bu çalışma yürütülüyor. Belediyeler olarak sadece maden ruhsatı sınırları dışında kalan alanların işletmelerine ruhsatlandırma yapıp müdahil olabiliyorduk. Bizim bunlara müdahale edememe durumumuz müdürlük üzerinden aldıkları ruhsattan kaynaklanıyor.” dedi. Dicle Nehri’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dere statüsüne alındığını belirten Akgül, nehrin tanımı ve kıyı kenar çizgilerinin belirlenmesi durumunda kum ocaklarının ruhsat alamayacaklarının altını çizdi. Nehrin tekrar eski statüsüne kavuşması için belediye olarak çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Akgül, sorunun çözümü için ilgili bakanlık üzerinde girişimlerinin devam ettiğini söyledi.

‘Agrega bazalt taşından da elde edilebilir’

Nehirler ve dereler dışında inşaat malzemesinde kullanılan agregaların bazalt taşlarından da elde edilebildiğine dikkat çeken Akgül, kentte birçok bölgede agregaların bulunduğu bilgisini verdi. Bazalttan üretilecek inşaat malzemelerinin nehir ve derelerden elde edilen kumlardan daha kaliteli olduğunu bildiren Akgül, “bazalt nehirden çıkarılan kuma göre daha dayanıklıdır. Çevreye verilecek olan zararlarda minimuma iner. Özellikle Dicle Nehri’nin gelecek nesillere aktarılması konusunda da bazalt kullanımı yaygınlaşmalıdır.” dedi.

VİP Şirketi’ne ait olan kum ocağının işletme ruhsatını tamamlamasıyla şirket yetkilileriyle iletişime geçtiklerini dile getiren Akgül, şirketin yıkım konusunda herhangi bir zorluk çıkarmadığını aksine kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. Şirketin gösterdiği duyarlılıktan dolayı yetkililere teşekkür ettiklerini vurgulayan Akgül, aynı duyarlılığı diğer kum ocağı şirketlerinden de beklediklerini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2015, 18:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER