BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENDİ AĞACINI KENDİSİ ÜRETİYOR

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığımıza bağlı Fidanlıklar Şube Müdürlüğü, ağaç ve çiçek üretimini kendi bünyesinde yetiştiriyor. Fidanlık ve sera alanındaki üretimi son bir yılda en üst düzeye çıkaran Müdürlüğümüz, sadece iki ay içinde 5 bin 666 adet ağaç, 4 bin 107 adet çalı, 12 bin 307 adet mevsimlik çiçeğin ekimini gerçekleştirdi...

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENDİ AĞACINI KENDİSİ ÜRETİYOR
 29 dönümlük bir alana kurulan fidanlık ve sera alanında 2014 yılında üretimin en üst noktaya çıktığını kaydeden Fidanlık Şube Müdürü Zemzem Fedai Bali, sadece kentteki yeşil alanlara hizmet vermediklerini, ilçe, bölge belediyeleri, kurum ve kuruluşlara da hizmet verdiklerini söyledi.

Son bir yıldır belediyelere ağaç ve fidan verme hizmetinin yanı sıra sera kurmak isteyen belediyelere proje ve eğitim desteği de sunduklarını kaydeden Bali, “Seramız sadece üretim alanı değil, aynı zamanda bir eğitim alanıdır. Sera kurmak isteyen belediyelere burada eğitimler veriyoruz, öğrencilere burada doğa sevgisi aşılıyoruz. Bunun yanı sıra çeşitli dönemlerde üniversite öğrencileri de seramızdan faydalanıyor” dedi.

Son bir yılda üretimin en üst seviyeye çıktığına işaret eden Bali, şu bilgiyi verdi: “20 bin adet ağaç tohumu üretip tavalara ekimi yapıldı. İlerde tohum atılmak üzere 25 bin adet mavi servi, İran çamı ve mazı için poşetlere harman dolduruldu. 33 bin 355 adet ağaç poşete alındı. 894 adet ağaç tenekeye alındı. 1.065 adet ağaç saksıya alındı. Badem, ceviz ve Antep fıstığı fidesi yetiştirmek için 1.764 adet badem, 917 adet ceviz ve 1800 adet Antep fıstığı tohumu poşetlere ekimi yapıldı. Sur Belediyesi ile Büyükşehir Belediyemizin ortak çalışması ile oluşturulan Yukarı kılıçlar mevkiindeki Mesire Alanına 1.275 adet İran çamı ve mavi serviden oluşan ağaçlar verildi. 10 bin adet çalı poşete alındı. Toplam 500.000 adet yazlık mevsimlik çiçek üretimi gerçekleştirildi.”

Gül dikimi başladı

Bali, serada ürettikleri 4 yaşına gelmiş ağaçların kentin her yerine dikmeye çalıştıklarını belirterek, Gülistan Gül Yetiştirme Projesi’ne dikkat çekti. Özellikle gül üretimi ve dikimine çok önem verdiklerini söyleyen Bali, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 5 bin adet gül poşete alındı. Önceden Diyarbakır bir gül kentiydi. Şimdilerde ise kentte çok fazla gül yok. Son iki üç yıldır gül üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Diyarbakır güllerini tescillendireceğiz.”

Dış alım tamamen durdu

Serada ayrıca mevsimlik çiçeklerinde üretildiğini, mevsimlik çiçeklerin dışarıdan alımının tamamen sona erdiğini vurgulayan Bali, sadece iki ay içinde 12 bin 307 adet mevsimlik çiçeğin kentin muhtelif yerlerine dikildiğini söyledi. Bali, fidanlığın belediyenin hizmet alanlarının yanı sıra çevre il ve ilçe belediyelerine de hizmet verdiğini sözlerine ekledi.  
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2015, 13:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER