Ceylan Önkol Soruşturmasında Failler Tespit Edilemedi

Lice İlçesi'nde 2009 yılında hayvanlarını otlattığı sırada havan mermisi isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un soruşturma dosyasında, faillerin tespit edilmemesi nedeniyle 'Daimi arama kararı' verildi.

Ceylan Önkol Soruşturmasında Failler Tespit Edilemedi
 İHD Genel Başkan Yardımcısı ve ailenin avukatı Serdar Çelebi, bu kararı 'Hukuki garabet' olarak nitelendirirken, "Savcı, failleri bulamadığını söylüyor ama, olayın 'Taksirle ölüme neden olmak' olduğunu belirtmiş. Bu karar ile zaman aşımı süresini 30 yıldan 15 yıla indirmiş" dedi.

Lice'ye bağlı Şenlik Köyü'nde 28 Eylül 2009 tarihinde hayvanlarını otlattığı sırada havan mermisi ile öldürülen Ceylan Önkol ile ilgili soruşturmayı yürüten Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyadaki kanıt ve raporların, faillerin tespiti için yetersiz olduğuna kanaat getirerek, dosya için 'Daimi arama kararı' verdi.

Savcılık kararında, havan mermisinin Tapantepe Taburu'ndan atıldığı yönündeki tanık ifadeleri, otopsi tutanağı, ekspertiz raporları, olay yeri tutanakları, bilirkişi raporlarına istinaden faillerin tespitinin mümkün olmadığı gerekçesi ile bu kararı verdiğini bildirdi.

Başsavcılık kararında, olayın kasten işlendiğine dair yeterli delil elde edilmediğini ve bu haliyle olayın 'Taksirle ölüme neden olma suçu' olarak kabul edildiğini aldığı karar kapsamında zaman aşımı süresinin sonuna kadar faillerin aranmasını ve kimlik tespitinin yapılması ile 'Düzenli olarak yılda bir kez' kolluk kuvvetlerinin savcılığa bilgi vermesini istendi.

"FAİL BULMADAN TAKSİRLE OLDUĞUNU NEREDEN BİLİYOR?"

İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Önkol ailesinin avukatı Serdar Çelebi, bir savcının faillere ulaşmak için kanıt bulunamadığını söylemesinin anlamsız olduğunu ifade ederken şöyle dedi:

"Arkasında devlet var ama kendisi 'Fail tespiti' için 'Delil bulunamadı' diyor. Cumhuriyet savcısı delil bulamıyorsa biz mi bulacağız? Olayın 'Taksirle adam öldürmek' olacağını belirtip zaman aşımını süresini 30 yıldan 15 yıla indirmiş. Eğer faile ulaşmamış ise, olayın taksirle ölüme neden olmak olduğunu sayın savcı nereden biliyor? Bu 'hukuki bir garabettir.' Faillerin bulunması için her yıl kolluk kuvvetinin kendisine yazı yazmasını istiyor. Olay olduğunda olay yerine gidemeyen kolluk kuvveti, nasıl kendisine 'Faili bulduk' diye yazı yazacak merak ediyorum."

Avukat Serdar Çelebi, bu tür olaylarda etkin soruşturma yürütülemeyeceğini bildikleri için daha önce olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdıklarını, savcılığın aldığı bu karar ile olayı AİHM'e taşımalarının yerinde olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını savundu. Çelebi, "Savcılığın aldığı daimi arama kararını AİHM'deki dosyaya gönderdik. AİHM'den ciddi bir ihlal kararının çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 18:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER