Çınar'da Her İki Kadından Biri Erken Yaşta Evlendiriliyor

Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi, erken yaşta evlilik ile ilgili yaptığı çalışmada, Çınar'da her iki kadından birinin erken yaşta evlendirildiği ortaya çıktı.

Çınar'da Her İki Kadından Biri Erken Yaşta Evlendiriliyor
 Diyarbakır'ın Çınar İlçe Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü'ne bağlı Jinwar Kadın Merkezi, Çınar ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde "Erken Yaşta ve Zorla Evlilikle Mücadele Eğitimleri Sonuç Raporu'nu" açıkladı.

"Erken Yaşta ve Zorla Evlilikle Mücadele Eğitimleri" kapsamında kadınlara evlerde slayt gösterileri ile eğitim verildiği, yüz yüze görüşüldüğü ve "Erken Yaşta ve Zorla Evlilikle Mücadele Eğitimleri" hakkında 3 bin el kitapçığının dağıtıldığı vurgulanan raporda, 10 Ağustos 2015 tarihinde 25 Şubat 2016'ya kadar merkez mahallelerde 11 eğitim çalışması, kırsal mahallelerde ise Nisan 2016'da başlayıp Ağustos 2016'ya kadar süren 10 eğitim çalışması yapıldığı belirtildi.

Ayrı mahallelerde toplamda 21 eğitim çalışmasının yapıldığı vurgulanan raporda, yüz yüze yapılan görüşmelerde eğitime katılan 285 kadından 106'sının erken yaşta evlendiği, 89'unun akraba evliliği yaptığı, 18'inin kuma olarak evlendiği ve evliliğini sürdüğü bilgisi yer aldı.

İlçe Merkezinde Erken Yaşta Evlilik Daha Yaygın

Raporda, Çınar merkez mahallelerinde erken yaşta evlenen, akraba evliliği yapan ve kuma olarak evlenen kadın sayısının kırsal mahallelere oranla daha yüksek olması dikkat çekti. Rapora göre; Çınar merkez mahallelerinde eğitime katılan 144 kadından 61'inin erken yaşta evlendirildiği, 50'sinin akraba evliliği yaptığı, 10'unun ise kuma olarak evlendiği verisi yer alırken, kırsal mahallelerde eğitime katılan 145 kadından 45'inin erken yaşta evlendiği, 39'unun akraba evliliği yaptığı, 8'nin ise kuma olarak evlendiği açıklandı. 16–70 yaş aralığındaki kadınlarla yapılan görüşmelerle hazırlanan raporda, erken evliliklerinin 13–17 yaş aralığında yapıldığı verisi yer aldı.

'Türkiye'de Her Üç, Çınar'da Her İki Kadından Biri Erken Yaşta Evlendiriliyor'

Hazırladıkları rapor ilişkin, Jinwar Kadın Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısıyla bilgi veren Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Sosyolog Halide Türkoğlu, yaptıkları eğitim çalışmasının "farkındalık çalışması" olarak niteledi. Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi'ne yönelik başvuruların büyük çoğunluğunu erken yaşta evlilik başvurusu olduğunu kaydeden Türkoğlu, "Aslında danışmanlık merkezimiz bir yandan yaşanan kadın sorunlarının sonuçlarıyla ilgilenirken bir yandan da yaptığı eğitim çalışmalarıyla tedbir amaçlı bu sorunu engelleme çabası içindedir. Veya bir şekilde mücadelesini geliştirerek bu sorunları ilçe gündemin koymaktadır" dedi.

Türkiye'de her üç kadından birinin erken yaşta evlendirildiğinin altını çizen Türkoğlu, "Çınar'da yaptığımız saha çalışmasında da her iki kadından biri erken yaşta evlendiriliyor" diye konuştu.

'Nasıl Çözüm Üretiriz Amacına Odaklandık'

Erken yaşta evliliklerin toplumsal bir sorun olduğunu, bunun aynı zamanda ruhsal, fiziksel ve sağlık sorununda kalıcı hasarlara yol açtığına dikkati çeken Türkoğlu, "Bu aynı zamanda toplumda şiddet sarmalının da ana nedenlerinden biri olmaktadır" belirlemesinde bulundu. Yaşan sorunlara ilişkin çözümler üretmesinde, birçok kurumun isteksiz olduğunu ve sorunun sadece kadınların omuzlarına yüklendiğine işaret edenTürkoğlu, yaptıkları çalışma ile kadınların yaşadığı sorunları gündeme getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkoğlu, yaptıkları çalışmalarla "nasıl bir çözüm üretiriz" amacına odaklandıklarını vurguladı.

'Erken Yaşta Evlilik Bireysel Değil Toplumsal Bir Sorun'

Yapılan saha çalışması hakkında bilgi veren Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi çalışanı Sosyolog Ümran Nar, yaptıkları eğitim çalışmasına okullarda da sürdürmek istediklerini belirterek, projenin bir diğer ayağı olan liseli öğrencilere yönelik eğitim için Çınar Kaymakamlığı'na talepte bulunduklarını ancak buna dair yanıt alamadıklarını söyledi.


Yaptıkları eğitimlerin sonucunda, "Toplumsal baskıdan kaynaklı kadınların başta erken yaşta evlilikleri sorgulamadığı, eğitimlerle erken yaşta evliliklere olumsuz sonuçlarının farkına vardıklarını" vurgulayan Nar, "Eğitimlerle erken yaşta evliliğin bireysel bir sorun olmadığı toplumsal bir sorun olduğu ortaya çıktı, bundan dolayı toplumsal bir mücadele ile erken yaşta evliliklerin önüne geçilebilir" diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2016, 19:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER