Çocukları kaçırılan aileler ile HDP'li Aydoğan arasında tartışma

Çocukları terör örgütü tarafından kaçırıldığı için Diyarbakır'da oturma eylemi yapan aileler, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile görüştü.

Çocukları kaçırılan aileler ile HDP'li Aydoğan arasında tartışma
 Çocukları terör örgütü tarafından kaçırıldığı için Diyarbakır'da oturma eylemi yapan aileler, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile görüştü.
HDP Genel Merkezindeki görüşme sırasında ailelerin, Aydoğan'ın konuşmasının belli bölümlerine tepki göstermesi üzerine, sözlü tartışma yaşandı.

Aydoğan, yaşanan sıkıntıların en büyük nedeninin 90 yıldır devam eden ve hala çözümlenmeyen "Kürt sorunu" olduğunu söyledi.

"Eğer bu sorun Cumhuriyetin kuruluş yıllarında çözülmüş olsaydı, bu Cumhuriyet daha da demokratikleşmiş olsaydı, şimdiye kadar bu sorun taşınmayacaktı" diyen Aydoğan, şöyle devam etti:

"Bugün ne yaşıyorsak, hepsinin nedeni çözümsüzlük politikalarıdır. O nedenle biz, birbirimize 'niye yanımıza gelmediniz, niye bizimle birlikte olmadınız, niye daha fazla bizimle ilişkilenmediniz' demeyeceğiz. Bu sorun, köklü bir şekilde çözümlenmeden, gerçek, onurlu bir barış olmadan ne sizin çocuklarınızın durumuyla ilgili, ne bundan sonraki süreçte çözümsüzlük olması durumunda çocuklarımızın yaşayacaklarıyla ilgili bir adım atmamız mümkün değil. O nedenle bize düşen görev şu; hep birlikte Kürt sorununun çözümü için çalışacağız, çözüm için mücadele edeceğiz. Barış için mücadele edeceğiz."

Çocukların PKK'ya katılımıyla ilgili tarihin yeni olmadığını belirterek, o yıllarda köylerin boşaltılıp yakıldığını savunan Nursel Aydoğan, şöyle devam etti:

"Bütün bu yapılanlar karşısında çocuklar bile vicdansız kalamadı. O çocuk halleriyle annelerine, babalarına, kız kardeşlerine yapılanların bir şekilde o çocuk ruhuyla hesabını sormak için, belki bu mücadelede 'biz de bir şey yapabilir miyiz' diyerek, onlarca, yüzlerce çocuk PKK'ya katıldı. Bütün bunlar bizim çocuklarımıza reva mıdır? Bu ülkedeki milyonlarca çocuk okullarına giderken, eğitimlerini görürken, bizim çocuklarımız annelerine, babalarına yapılan işkenceler nedeniyle dağlara gitmek zorunda kaldılar. Bir anlamda kurtuluşu orada buldular."

Aydoğan'nun bu sözlerine tepki gösteren aileler, "Biz kalem, kağıt istiyoruz, dağ istemiyoruz" diye bağırdılar.

- "Türkiye'de Kürt sorunu var"

Ardından Aydoğan, "Bütün bu yaptıklarınız her ne kadar yöntemini, şeklini çok fazla benimsemesek de şüphesiz ki bu ülkede bir sorun olduğunu, bu sorunun artık çocuk yaşına kadar indirgendiğini gösteriyor, gösterdi de. Türkiye'de Kürt sorunu var, çözülmüyor, çözülmediği müddetçe de artık Kürt çocukları herhangi bir şekilde, dediğiniz şekilde ya da başka bir şekilde, yüzünü dağlara döndürüyor" dedi.

Daha sonra aileleri sakinleştirmeye çalışan Aydoğan, parti olarak Kürt sorunun çözümüyle ilgili her türlü çabayı gösterdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"En yakın zamanda, yarın arkadaşlarımız İmralı Adasına gidiyor. Ben sizlere gerçek olmayan şeyleri söyleyip boş hayaller yaratmak istemiyorum. Şimdi bir gerçeği söylüyorum, bakın önümüzdeki hafta eğer çözüm istemeyen, barış istemeyen güçlerin herhangi bir olumsuz yaklaşımı olmazsa, önümüzdeki hafta çözümle ilgili sürecin yasal güvence altına alınmasıyla ilgili paket geliyor."

Aydoğan, paketin PKK'ya katılmış olanların tekrar demokratik, siyasal yaşama dönüşleri ve eve dönüşleriyle ilgili olduğunu belirterek, yasa çıktıktan sonra gerekenin yapılacağını, bütün çocukların da ailelerine kavuşacağını kaydetti.

Miletvekili Aydoğan'ın konuşmasının ardından, basın mensupları dışarıya alındı. Aydoğan ile aileler arasında basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından, aileler adına Erhan Eren gazetecilere açıklama yaptı.

Eren, HDP'liler ile yapılan görüşmede ailelerin tek tek dinlendiğini, milletvekili Aydoğan'ın süreçle ilgili tam barış sağlanmasıyla gençlerin dağdan geleceğini, bunun için yasal zeminin oluşturulması gerektiğini söylediğini aktardı.

Eren, süreçle ilgili hem hükümetin hem HDP'nin hem de diğer partilerin süreci hızlandırma adına barışın önce tam olarak sağlanmasıyla gençlerin gelebileceğini dile getirdi.

Annelerin çocuklarının isimlerini ve telefon numaralarını yazdıklarını belirten Eren, "Biz tabi sorduk, neden daha önce burada değildiniz? Bir eksiklik olduğunu kendileri de aslında bir manada kabul etmişler. Bu annelerin süreci ne kadar hızlandırdığını da gördüler. Demek ki, bu annelerin yöntemi doğruymuş. Çünkü sahici barışı hiçbir ideolojik değeri olmayan, parti kimliği olmayan anne kimliğinin getireceğini gördüler. Demek ki bu partilerin işi değilmiş" diye konuştu.

Eren, görüşmede biraz sıkıntı yaşandığını, ailelerin çocuklarının dağa gitmesini istemedikleri için tepkilerinin olduğunu sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, 20:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER