"Çözüm Süreci" Kitaplaştırıldı

2013 Nevruzundan hemen sonra başlayan Barış Süreci'ni Gazeteci-Yazar Mustafa Kılıç "Çözüm Süreci" ismiyle kitaplaştırdı.

 2013 yılında başlatılan sürecin meyvelerinden biri olan ateşkes sürecinin bölgeye yansımalarını kaleme alan Kılıç, kitapta gözlemlerinin yanı sıra halka mikrofon tutuyor.

Kürt sorunun kalbi olarak bilinen Diyarbakır'ı ve ilçelerini gezerek halkın barış sürecindeki umudunu ve beklentilerini kitaplaştıran Kılıç, bununla barışa katkı sağlamak istediğini belirtiyor. Ayrıca iki hafta önce çıkan kitap kısa sürede ikinci baskısını yaptı.

AYDINLARIN GÖRÜŞLERİDE KİTAPTA YER ALIYOR

Çözüm Süreci isimli bu kitapta Kitap, Nevruz kutlamaları ve bölgeyi gözlemlerinden oluşuyor. Ayrıca Kılıç, "Kürt sorunu" üzerine fikir üreten kimi aydınlarla röportajlar da yaparak bu söyleşileri kitabın sonuna ekledi. Bunlar; Ortadoğu Çözüm Platformu sözcüsü ve Yaza Ahmet Ay, GazeteciAhmet Zeki Gayberî, Gazeteci-Yazar Prof. Dr. Mehmet Altan, GazeteciMelik Duvaklı, Bölgenin kanaat önderlerinden yazar Mevlüt Mergen, Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Gazeteci Oral Çalışlar, Gazeteci Süleyman Özışık, Kürt Aydın Yazar Ümit Fırat, Diyarbakır Said Özşanlı Barış Komitesi üyesi Yahya Kamçı ve Kürt Yazar İbrahim Sediyani'den oluşuyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ BÖLGEYE UMUT IŞIĞI OLDU

Gazeteci Mustafa Kılıç kitabındaki takdim yazısında; "Bu güne kadar yaşanan olayların son bulması bu ülkede yaşayan herkesin hayalidir. Ölümhaberlerinin alınmadığı, yaslı ve karanlık sabahlara uyanmak yerine,Güneşli ve pırıl pırıl sabahlara uyanmaktı hepimizin hayali. Bu mana da 2013'te başlatılan çözüm sürecinin bu hayallerin gerçekleşmesi adına bir umut ışığı yaktığına şahit olduk gittiğimiz, gördüğümüz yerlerde. Bölge insanlarının bu sürece nasıl baktıklarını öğrenmek, yılardır çektikleri acıların son bulacağını dair umutlarını televizyon ekranlarından çıkartıp yazıya dökmek istedim. Söz uçar yazı kalır hesabı yaşanan bu tarihi günlere bir not düşmektir amacım. Çalıştığım gazetede yaptığım yazı dizileriyle başladı bu süreç. Gazetemin sayfalarına sığmayacak notlarımı bir araya getirip kitap haline getirmemi Parafiks Yayınları'na borçluyum. Çıktığım bu umutlu yolculukta kimseyi kırmak değildir amacım. Sadece olayların bölge penceresinden nasıl göründüğünü televizyon ekranlarından izleyip ahkâm kesenlere asıl olanı göstermeyi görev belledim kendime. Bu amaçla hazırladım bu kitabı" dedi.

ARKA KAPAK SÖZLERİ

Mümtaz'er Türköne: Ben doğrusu tam 29 yıl süren bir dönemin kapandığını düşünüyorum. Silahlar yeniden konuşmaya başlarsa bu ateşkesin sona erdiği anlamına gelmeyecek. Doğrudan yepyeni bir dönemin başlaması olacak. Dönem dediğim farklı dinamikleri, farklı araçları ve amaçları olan stratejiler.

Ümit Fırat: Bu süreç, aynı zamanda Türkiye'nin geçmişiyle de bir yüzleşme ve demokratikleşme sürecine dönüşmesi nedeniyle hem kendi içersin de, hem de dünya ölçeğinde daha itibarlı bir konuma gelmesine yol açabilir. Keza siyasi itibarının yanı sıra, ekonomik olarak da çok daha iyi noktalara ulaşılabilir.

Oral ÇalışlarTürkiye şimdi zaten barışı yaşıyor. Barışın kalıcı bir hale dönüşmesi, Kürtlerin taleplerine ilişkin bazı önemli adımların atılmasıyla mümkün olacak. Tabii en önemlisi ırkçı vurguları olmayan yeni bir Anayasa yapılması.

Gazeteci Melik DuvaklıTürkiye'nin barışa her zamankinden daha yakın olduğunu düşünüyorum. Barış çabası aleni olarak yürütülüyor ve toplumun geniş kesiminden destek görüyor. Türkiye kandan uzaklaştıkça ilişkiler de, bakış açısı da daha fazla normalleşiyor. Bu normalleşme de barışı arayışını besleyip, büyütüyor.

Gazeteci Ahmet Zeki Gayberi: Savaşlar bir nevi, siyasetin şiddet araçlarıyla yapılmasıdır. Hiçbir savaşın kazananı, hiçbir barışın da kaybedeni yoktur. Ve her çatışma, şiddet ve savaş sonunda barış umudu olmadıkça sürdürülemez.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2014, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER