Cüneyt Aydınlar'ın Akıbeti Soruldu

İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 316'ncısı gerçekleştirildi.

Cüneyt Aydınlar'ın Akıbeti Soruldu
 İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 316'ncısı Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, insan hakları aktivistleri ve kayıp yakınları katıldı. Sağanak yağmur altında gerçekleşen eylemde, 1994 yılında İstanbul'da gözaltında kaybedilen üniversite öğrencisi CüneytAydınlar'ın akıbeti soruldu.

Oturma eyleminden önce bir konuşmada bulunan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Av Abdullah Zeytun, adalet talebiyle gerçekleştirdikleri oturma eylemlerinde kayıpların kimler tarafından ve nasıl kaybedildiğine yönelik bilgiler vermelerine rağmen, devletin bu konuda bir adım atmadığını belirtti. İstanbul'da gerçekleşen Cumartesi Anneleri eyleminde, 40 yaşındaki Kiraz Şahin'in 20 yıla yakın kayıp arayışının ardından yaşamını yitirdiğini belirtti. Zeytun, tüm kayıp yakınlarına başsağlığı diledi.

'Devlet Arşivlerini Açsın'

90'lı yıllarda yaşamını yitiren veya kayıp olan birçok kişinin, Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) dosya olarak yayınlanan bir haberde, bu kişilerin isimlerinin o tarihlere ait resmi belgelerde fişlendiğini belirten Zeytun "Devlet arşivinin bir kısmı gün yüzüne çıktı. 92'deLice'de, Silvan'da, Bismil'de ve bazı ilçelerde kaybedilen kişilerin isimlerinin bulunduğu listeler ortaya çıktı. Bu insanların bir kısmı ya faili meçhule gitti, yada kaybedildi. Hepimiz biliyoruz ki, bütün kayıpların failleri ve ne şekilde kaybedildikleri devletin arşivlerinde mevcuttur" diye konuştu. Adaletin sağlanması için geçmişle yüzleşmenin önemine vurgu yapan Zeytun, devletin arşivlerini açması çağrısında bulundu.


Yapılan konuşmaların ardından, kayıp Cüneyt Aydınlar ve tüm kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2015, 12:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER