Demokratik İslam Kongresi’nin programı açıklandı

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın önerisi üzerine 10-11 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır'da yapılacak olan Demokratik İslam Kongresi’nin programı açıklandı.

Demokratik İslam Kongresi’nin programı açıklandı
 Bu hafta sonu yapılacak Demokratik İslam Kongresi'ne 300'e yakın delege katılacak. Mele Emin Kılıç'ın açılış konuşması ile başlayacak kongrede ardından da Kur'an-ı Kerim okunacak. Açılış konuşmalarını ise Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ile Rojava Halklar ve İnançlar Bakanı Muhemed Ebidallah El Kadiri yapacak. 

Açılış konuşmalarının ardından Abdullah Öcalan’ın kongreye ilişkin mesajı okunacak. 

Kongrenin açılış oturumu ise yazarlar İhsan Eliaçık ve Ayhan Bilgen'in sunumları ile "Demokratik İslam" başlığı altında yapılacak.

Moderatörlüğünü Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Nurettin Turgay'ın yapacağı "Medine Sözleşmesi" başlığıyla yapılacak ilk oturumda, "Yeni bir Ortadoğu için Medine Sözleşmesi" başlığıyla yazar Ali Bulaç, "Ortadoğu ve Kürt sorununun çözümünde referans olarak Medine Sözleşmesi" başlığıyla Hüda Kaya, "Barışçıl ve çoğulcu bir Ortadoğu inşasında Medine referansı" başlığıyla da Prof. Dr. Bilal Sambur, sunumlar yapacak. 

Kongrenin sosyolog Seher Akçınar moderatörlüğündeki ikinci oturumunda ise "İslam'da Zalim, Mazlum ve Adalet Kavramları" konusu tartışılacak. Bu oturumda da yazar Yavuz Delal tarafından "İslam'da zalim ve mazlum diyalektiği", Hazro Belediyesi Eş Başkanı Güler Özavcı Doğu tarafından "Tarihsel süreç içerisinde ezen devlet ezilen toplum olgusu ve günümüze kadar hakikat, adalet mücadelesi" ve akademisyen Ali Yaman tarafından ise "İslam algısında öteki" konuları masaya yatırılacak.

Kongrenin ilk günkü 3. Oturumunun konu başladığı ise "Ortadoğu'da barış arayışı ve Kürt sorunun çözümü". Moderatörlüğünü Peyman Muhammed'in yapacağı bu oturumda, Doç Dr. Veysel Ayhan "Ortadoğu'daki gelişmeler bağlamında Kürt sorunu ve Rojava", Eski Milletvekili A. Baki Erdoğmuş "Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik politikası ve bunun Kürt sorunu üzerindeki etkisi" ve İlahiyatçı Fadıl Bedirganoğlu da "Öcalan'ın 21 Mart 2013 deklarasyonu ve çözüm sürecinde gelinen aşama" başlıklarında sunumlarda bulunup, tartışmalar yürütecek. 

Kongrenin ikinci gün oturumları, Kürdistan Federal Bölgesi ve İran'dan katılacak birer delegenin yapacağı konuşmalarla başlayacak. Moderatörlüğünü Av. Abdulbasit Bildirici'nin yapacağı ikinci günün ilk oturumunda, "İslam'da savaş hukuku ve barışın inşası" başlığı altında, Prof. Dr. Mehmnet Yalar tarafından "İslam'da savaşın yeri ve günümüzdeki iz düşümü", Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Ermiş Keskin tarafından "İslam'ın barış çağrısı" ve Kobanê Kantonu Din İşleri Bakanı Muhammed Daher tarafından da "Günümüz'de İslam adına uygulanan şiddete doğru bakış" konuları ele alınacak. 

İkinci oturumda ise "Kadının İslam'daki yeri" başlığı altında önemli sunum ve tartışmalar yürütülecek. Bu başlık altında İlahiyatçı Süheyla İnal "İslam'da kadının yeri ve günümüz yaklaşımları", İlkder Yöneticisi-akademisyen Saliha Bektaş "Kuran-ı Kerim'de ve Peygamberimizin hayatında kadın" ve Kadın Hakları Aktivisti ve Başkent Kadın Platformu Derneği üyesi Berrin Sönmez "Kadın karşıtı söylemi, İslami geleneğindeki iz düşümü" konularını ele alacak. 

İki gün boyunca tartışmalarla devam edecek olan kongrenin bu son oturumunun ardından kongrenin çalışma yöntemi, çalışma alan ve ilkeleri ile ilgili taslak sunumu ve tartışmalar yapılacak. Ardında da kongre, sonuç bildirgesinin açıklamasıyla son bulacak. 

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2014, 15:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER