Dicle Nehri ile Vadisi 3 Hes Projesi Tehdidi Altında

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan 3 HES projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan onaylanıp, çalışmalara başlandı.

Dicle Nehri ile Vadisi 3 Hes Projesi Tehdidi Altında
 Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan 3 Hes projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan onaylanıp, çalışmalara başlandı. Kentteki sivil toplum kuruluşları 90 kilometre mesafede yapılacak olan 3 Hes'in Dicle Nehri'ni kurutacağını belirterek, projeye tepki gösterdi. Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan, Dicle Nehri'nde yapılacak olan 3 mini Hes ile ilgili vaziyet planları ve proje sürecinin devam ettiğini belirterek, Şu anda 3 tane mini Hes'in vaziyet planı hazır. Dicle Nehri üzerinde daha önce yapılan barajların nehrin akışını ve debisini nasıl değiştirdiğini özellikle yaz dönemlerinde kuruma noktasına geldiğini, bu son yapılacak olan Hes'lerle birlikte nehrin tamamen can suyunun da durma noktasına bizi kaygılandırıyor. Hes'lere yargıya taşıyacağız dedi.
Hes PROJESİ İMAR PLANI İÇERİSİNDE

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan 3 Hes projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan onaylandı ve çalışmalara başlandı. Kentteki sivil toplum kuruluşları 90 kilometre mesafede yapılacak olan 3 Hes'in Dicle Nehri'ni kurutacağını belirterek, projeke tepki gösterdi. Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan, Dicle Nehri'nde yapılacak olan 3 mini Hes ile ilgili vaziyet planları ve proje sürecinin devam ettiğini belirterek, Şu anda 3 tane mini Hes'in vaziyet planı hazır. Bir regülatör Ongözlü Köprü'nün yanındaydı onu aşağı almışlar. Bu da çalışmaların devam ettiğini gösteriyor. Çünkü aldığımız bilgilere göre yapılan regülatörlerin imar planı içerisinde kaldığı ve uygulama imar planı içerisinde olmadığı halde Orman Ve Su İşleri Bakanlığı tarafından böyle 3 proje yürütülüyordedi.

Hes'LERLE DİCLE'NİN KURUMA NOKTASINA GELECEK OLMASI BİZİ KAYGILANDIRIYOR

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kupan, bu projelerin sonuçlarını daha önce Munzur ve Karadeniz'de gördüklerini, Hes'lerin doğaya ne kadar zarar verdiğine hep birlikte tanıklık ettiklerini belirterek, şöyle dedi

Dicle Nehri üzerinde daha önce yapılan barajların nehrin akışını ve debisini nasıl değiştirdiğini özellikle yaz dönemlerinde kuruma noktasına geldiğini, bu son yapılacak olan Hes'lerle birlikte nehrin tamamen can suyunun da durma noktasına bizi kaygılandırıyor. Tabi ki bizim yaşam alanlarımız, su kaynaklarımız olsun bugün kar anlayışına hizmet eden bir anlayış çerçevesinde kullanılıyor. Bu kaynaklara yönelik hükümetin ciddi tasaruflarda bulunması biz meslek odalarını kaygılandırıyor. Bu projeler yapılırken bunların halk ile haklı bir şekilde hazırlanmasından düşünüyorduk. Ama maalesef bu projeleri farklı yerlerde basın aracılığı ile duyuyoruz.

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Yapılacak olan 3 Hes projesinin tarihi Diyarbakır surlarının Uluslararası UNESCO Kültürel Mirası listesine aday olduğu süreci de olumsuz etkileyeceğini söyleyen Turan Kapan, şöyle konuştu

Çünkü, bu etki alanı içerisinde kalıyor. Bundan dolayı 10 bin yıllık tarihin böylesi küçük projelere heba edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Birinci regölatör Hantepe, ikinci regölater tarihi Ongözlü Köprü'nün alt tarafında, üçüncü regölatör ise Başaklı Köyü'nde yapılıyor. 15 megawait kapasiteli enerji üretilecektir. Şu anda Dicle Nehri'nin bulunduğu kod itibariyle uygun olmadığı için 20 kilometrelik iletim hattıyla başka bir noktada oradan tribünlere su taşınıp enerji üretilecek. Buda gösteriyor ki çok rantabıl olmadığı ancak zorlama projeler olduğunu düşünüyoruz. Bu kaynakların bugün ekolojiye, çevreye zarar vermeyecek daha doğru projelerde kullanılabilecek projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Regölatörlerin yapıldığı alanlar tarımsal nitelikli alanlardır. Klasik sulama yöntemleri ile sulamanın yapıldığı tarımsal alanlardır. Bu regölatör ile Dicle Nehri'nin kuruması ile birlikte tarım işi ile uğraşan vatandaşları mağdur edecek. Biz bunları araştırıyoruz, ilgili kurumlardan görüş aldıktan sonra yargı sürecine taşıyacağımızı söyleyebilirim.
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER