Diyarbakır DBP'den Cizre Açıklaması 'Çete saldırıları Kuzey Kürdistan'a taşınmak isteniyor'

DBP Diyarbakır İl Örgütü, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2 gün önce yaşanan olaylara ilişkin kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi.

Diyarbakır DBP'den Cizre Açıklaması 'Çete saldırıları Kuzey Kürdistan'a taşınmak isteniyor'
 Cizre'de yaşanan olaylarda iki yurttaşın katledilmesinin kitlesel yürüyüşle protesto edildiği Diyarbakır'da konuşan DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, uluslararası güçlerin DAIŞ çetelerinin eliyle Ortadoğu'da oynadığı oyunun Kobanê ve Şengal'de Kürt özgürlük hareketinin direnişine çarptığını, Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren çete yapılanmasının amacına ulaşamayınca saldırılarını Kuzey Kürdistan'a taşımak istediğini vurguladı.

DBP Diyarbakır İl Örgütü, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2 gün önce yaşanan olaylara ilişkin kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın yapılacağı Demokratik Toplum Kongresi binası önüne DBP'nin Bağlar ve Kayapınar ilçe binaları önünden yapılan yürüyüşlerle gelindi. Yürüyüş boyunca, "Bijî berxwedana Kobanê", "Hizbullah şaşırma sabrımızı taşırma", "Ey şehîd xwîna te li erde namîne" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı. Polisin yoğun önlem aldığı yürüyüşte, kitle içerisinde yüzünü kapatan birkaç çocuğun zırhlı araçları taşlama girişimi, kitle tarafından engellendi. DTK binasın önünde yapılan açıklamaya, DBP, HDP PM ve MYK üyeleri, Özgür Sanat Girişimi üyeleri, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı.

'Kobanê ve Şengal'de başarısız olanlar saldırılarını Kuzey Kürdistan'a taşımak istiyor'

Açıklamada konşan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek yaptı, Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren çete yapılanmasının amacına ulaşamayınca saldırılarını Kuzey Kürdistan'a taşımak istediğinin altını çizdi. "Kürt halkını kendi içinde çatıştırarak güç kaybetmesine ve böylece Rojava ve Güney Kürdistan'da istediği gibi hareket edeceği koşullara kavuşma çabası içinde olduğunu, bu son Cizre provokasyonuyla daha iyi anlaşılmıştır. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın Newroz deklarasyonuyla ilan ettiği ateşkes ve sonrasından geliştirdiği barış ve çözüm süreci birçok derin ve karanlık yapıyı tedirgin etmiştir" diye belirtti.

'Cizre'de yaşananlar özel harekat ve suikastçıların içinde yer aldığı bir saldırıdır'

Kürt özgürlük hareketinin süreç içerisinde yürüttüğü mücadeleyi hazmedemeyen devlet içerisindeki kimi derin ve karanlık yapıların, Kürt halkını ve özgürlük hareketinin yükselttiği değerleri ve kazanımları bertaraf etmek için yeni provokasyonlarla, "demokratik diyalog ve çözüm sürecini" sabote etmeye çalıştığının altını çizen Şimşek, 3 yıl önce Roboski'de bombalarla 34 insanı paramparça ederek katleden anlayışın, 27 Aralık sabahı Cizre'de yeni bir Roboski yaratmak istediğini ifade etti. Ortadoğu'daki bazı çetelerin Kürtler arası çatışma çıkarmayı amaçladığının net olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bu tuzağa karşı herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bilinçli ve örgütlü hareket ederek bu oyunlara gelmeyeceğiz. Cizre'de yaşananlar geçmişte Kürt halkına karşı sabıkalı olan kimi güçlerle yaşanan bir çatışma değildir. Bizzat özel timlerin ve suikastçıların içinde yer aldığı bir saldırıdır. Halkımız, sağduyulu yaklaşımıyla olası bir katliamın önüne geçmiştir" dedi.

'Halkımız bu tür provokasyon girişimlerine serhildanlar ile cevap vermelidir'

Kürt halkını silahlı bir çatışmaya çekme oyununun sürekli gündemleştirildiğine işaret eden Şimşek, tuzağa, tezgâha ve oyuna asla gelmeyecekleri kaydetti. "Diyarbakır başta olmak üzere bütün Kürdistan halkı saldırılara karşı alanlara çıkarak, serhildanlarla cevap olacaktır" diyen Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Provokasyon ve oyunlara karşı alanlara çıkarak demokratik tepkilerimizi haykıracağız. Tepkilerimiz, demokratik ve kitlesel anlamda sahip çıkma şeklinde olacaktır. Bunun dışına taşan bir yaklaşım içerisinde kesinlikle olmayacağız, bilinçli ve örgütlü hareket ederek, bu oyunları boşa çıkaracağız. Çünkü bu oyun hükümet ve devletin içinde odaklanmış bazı derin yapıların ve Ortadoğu'daki kimi çete yapılarının da içinde yer aldığı bir tuzaktır. Amacı ve hedefi, halkların barış ve birlik içinde bir arada yaşama iradesine tahammülsüzlüktür."

'DBP olarak kesinlikle Kürtler arası bir çatışmanın çıkmasını tasvip etmiyoruz'

Şimşek, Cizre'de yaşanan olayların, çözüm sürecine yönelik gelişmeleri içine sindiremeyen ve toplumu çatıştırarak bundan çıkar sağlayan derin güçler olduğunu ve bunun da "çözüm ve müzakere sürecinin" ağır işlemesi nedeniyle provokasyonlara gerekli zemini ve zamanı sağladığına dikkat çekti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı görüşmeler ve başlattığı müzakere sürecinin hızlı bir şekilde yaşamsallaşması gereğinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Şimşek, "Bütün bu yaşananlarla birlikte halkımızı büyük bir duyarlılıkla bu tür tuzaklara düşmeden sağduyulu hareket etmeye ve bu oyunları boşa çıkarmanın mücadelesi içinde olmaya davet ediyoruz. Kürt halkı ve onun siyasal iradesi olan Demokratik Bölgeler Partisi olarak kesinlikle Kürtler arası bir iç çatışmanın çıkmasını tasvip etmiyoruz. Ancak bu olaylar nasıl gelişiyor, neden gelişiyor, amaç nedir hedef nedir; bunun da kamuoyu tarafından net bir şekilde bilinmesi gerekiyor. Haftalardır bölgemizde çeşitli biçimlerde sokak ve mahallelerde benzer girişimler, kışkırtmalar söz konusudur" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kitle dağıldı.

1-916.jpg

2-541.jpg

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2014, 17:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER