Diyarbakır Dbp'li Anlı: 'Bizler Açısından Özyönetim Siyasal Bir İstek Değil, Artık Bir Haktır'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı DBP'li Fırat Anlı, Demokratik Bölgeler Partisi tarafından Diyarbakır'da düzenlenen, özyönetim konularını içeren yerel yönetimler toplantısında, valilikler tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına tepki gösterdi.

Diyarbakır Dbp'li Anlı: 'Bizler Açısından Özyönetim Siyasal Bir İstek Değil, Artık Bir Haktır'

  Eşbaşkanı'li , tarafından 'da düzenlenen, özyönetim konularını içeren yerel yönetimler toplantısında, valilikler tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına tepki gösterdi. Anlı, "Bizler açısından özyönetim siyasal bir istek değil, artık bir haktır" dedi. Sümerpark konferans salonunda bugün başlayan ve 2 gün sürecek yerel yönetimler toplantısına,'li tüm belediye başkanları ve meclis üyeleri,  Eş Genel Başkanı Emine , Eş Başkanı  ile   Milletvekilleri katıldı.

"ÖZYÖNETİM, SİYASAL BİR İSTEK DEĞİL, BİR HAKTIR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan  Eş Başkanı , özyönetim sistemini savunurken, birçok kavramının suç sayıldığını belirterek, son olarak özyönetim kelimesinin de suç olarak karşılarına çıktığını söyledi. 'de yönetim erkini elinde tutmak isteyen zihniyetin ülkeyi kaosa götürdüğünü iddia eden Anlı, " Sarayı'nda 2013 yılında atılan barış adımı kalıcı olsaydı, yeni bir gündemle barışı sağlamış olacaktık. Bunun için direnen halkların hiç biri yalnız değildir ve onlarla birlikte özgür yaşamı inşa edeceğiz. Kullandığımız kavramların içi ne kadar boşatılırsa boşaltılsın, bizler illegal olan tüm hakkımızı kullanacağız. Kimse halkların isteğini illegalize edemez. Bütün değerlere, inançalara sonuna kadar saygılıyız. Yaşadığımız acılar artık özgürlüğe evrilmelidir. Özyönetim kavramı bu topraklarda yeni tartışılmıyor. 500 yıldır Kürtler bulundukları alanlarda vergi vermeden yaşadılar. Erk ve baskıcı zihniyetler 90 yıldır Kürt halkını kendi kimliğini ve öz iradesini yok sayma üzerinden hayata geçiriliyor. Bizler açısından özyönetim siyasal bir istek değil, artık bir haktır. Hemen yanı başımızda  ve 'de yaşam katledilirken 3'üncü bir yol olduğunu biliyoruz. , Serakani, Heseke örnekleri önümüzde duruyor. Orada bulunan halklar ne diktatörlük ne de teslimiyet diyor" dedi.

"KİMSE HALKIN İRADESİNİ YOK SAYIP SEÇİLMİŞLERİMİZİ GÖREVDEN ALAMAZ"

Özyönetim sistemini savunmak için 'li bir çok belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin görevden alınmasına tepki gösteren Anlı, "Özyönetim bir çıkış yolu olarak hepimizin umut ettiği ve barışın gelişi için bulunmaz bir fırsattır ve kaçırılmamalıdır. Halklara kulağınızı verin size barışı getirecekler. Barışı talep eden kim olursa olsun onu dört kulakla dinlemeliyiz ve barışa mecbur kılmalıyız. Şiddeti ve baskıyı dayatanların halkları tarafından durdurulmasından başka yol yoktur. Birçok eşbaşkanımız ve meclis üyemiz bu talebin yanında yer aldığı için yargılanıyor. Bunu kabul etmediğimizi ve serbest bırakılıp görevlerinin iade edilmesini istiyoruz. Kimse halkın iradesini yok sayıp görevden alamaz. Bizim taleplerimiz insani ve barışa dayalıdır. Sokağa çıkma yasakları yerine sokağın sesine kulak verilmelidir. Daha az devlet, daha çok özyönetim diyoruz. Bu özyönetimi tüm  için istiyoruz. Son dönemde yaşanan dışlayıcı ve kutuplaştırıcı yaklaşımdan vazgeçilmezse durum kötüleşecek. Derhal bu yoldan dönün. Gelin müzakere masasına ve barış umuduna tekrar dönelim. İki gün boyunca burada öz yönetimi tartışarak, eleştiri ve sorularımızı açık açık konuşalım. Tüm dünya halklarına barışın, özyönetimin ve yeni yaşamın sözünü veriyoruz" diye konuştu.

Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, () -

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2015, 17:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER