Diyarbakır İklimine Uygun Üzüm

Sofralı-şıralık üzümlerin Diyarbakır ekolojisine uygunluğunu araştırıp, Diyarbakır'da en iyi üzüm çeşidinin yetiştirilmesi için Ziraat Fakültesi kolları sıvadı.

Diyarbakır İklimine Uygun Üzüm
 Yerli ve yabancı 20 farklı üzüm çeşidinin 3 farklı Amerikan Asma Anacının üzerine aşılanmasından oluşan 60 farklı kombinasyon ile çalışmalara başlayan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Karataş ile Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Gültekin Özdemir ve Yrd. Doç. Dr. Dilek Karataş öğrenciler ile birlikte üzüm fidanlarının gelişmelerini takip ediyor.

Konuyla ilgili olarak konuşan Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Karataş, yörede bağcılık yapmayı düşünenler ile hala eski yöntemlerle bağcılık yapanlara örnek teşkil edecek 40 dekarlık bağ alanı tesis etmeyi planladıklarını ifade ederek, çalışmanın aşılama aşamasını tamamladıklarını ve ekim aşamasına geçtiklerini söyledi. Karataş, "Çalışmaların ilk aşamasına başlanan bu proje ile yerli ve yabancı önemli bazı üzüm çeşitlerinin Diyarbakır ekolojisindeki performansları incelenecektir. Proje sonucunda ilde çeşit seçiminde kullanılabilecek önemli bilgilere ulaşılırken, projenin yürütülmesi sırasında modern bağcılık tekniklerinin uygulanması ile de yörede bağcılık yapmayı düşünenler ile hala eski bağcılık tekniklerini kullananlara örnek teşkil edecek bağ alanları (40 dekar) tesis edilmesi hedeflenmektir" dedi.

Yöreye Özgü ve Yeni Üzüm Çeşitleri

Yürütülen proje hakkında bilgi veren Karataş konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Yürütülen bu projede, 20 farklı sofralık-şıralık üzüm çeşidinden, bölgenin en önemli sofralık çeşidi olması dolayısıyla başta Tahannebi, daha sonra da ülkemizin önemli sofralık üzüm çeşitlerinden Yalova incisi, Trakya ilkeren, Uslu ve Tekirdağ çekirdeksizi ile dünyanın önemli çeşitlerinden Alphonse Lavallee, Cardinal, Italia, Flame Seedless ve Perlette vb çeşitlerinin 3 farklı Amerikan Asma Anacı üzerine aşılı fidanlarından oluşan 60 kombinasyonun Diyarbakır ekolojik koşullarına adaptasyonlarının araştırılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında; bağcılık bakımından yöreye uygun mevcut üzüm çeşitleriyle birlikte yeni çeşitlerin ve Filokseraya dayanıklı uygun Amerikan Asma Anaçlarının belirlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kurulan bu modern bağ tesisinde, temel ve uygulamalı araştırmalara kaynak oluşturulması ve öğrencilerin pratik çalışmalarına katkıda bulunulmasına olanak sağlamaktadır" 

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2014, 20:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER