Diyarbakır İş Dünyası Gap Eylem Planı'nı Değerlendirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Mardin’de açıkladığı GAP Eylem Planı’na iş dünyasından destek geldi.

Diyarbakır İş Dünyası Gap Eylem Planı'nı Değerlendirdi
 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı GAP Eylem Planı'na iş dünyasından destek geldi. Diyarbakır'daki iş dünyası, GAP Eylem Planı'nın açıklanmasının çözüm sürecine ivme kazandıracağını belirtti.

Bölgede yaşanan barış ve huzur ortamına ekonomik adımlar da atılmaya başlandı. 8 Martgünü Mardin'de Başbakan Ahmet Davutoğlu, 45 yıldır yapımı devam eden GAP Eylem Planı'nda yeni yatırımların sağlanacağını açıklamasının ardından bölgede heyecan arttı. Bölgedeki iş dünyası GAP Eylem Planı'nın açıklanmasıyla çözüm sürecine ivme kazandıracağını vurguladı.

GAP Eylem Planı'na 27 milyar lira aktarılacağını belirten Başbakan Davutoğlu, projenin tamamlanmasıyla aynı zamanda bölgenin değişeceğini ifade etti. Davutoğlu'nun açıkladığı GAP Eylem Planı'nı değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar ile Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, böylesi bir adımın atılmasının bölgenin kalkınmasına yol açacağını dile getirdiler.

"YATIRIM BÖLGE EKONOMİSİNE POZİTİF KATKI SAĞLAYACAK"

DTSO Başkanı Ahmet Sayar, projede yer enerji, baraj ve tarımsal sulamaya yönelik çalışmalarla bölgenin sosyo-ekonomik olarak geri kalmışlığını ortadan kaldıracağını ifade ederek, GAP Eylem Planı içerisinde bütçenin artırılması aynı zamanda sağlık, ulaşım, eğitim gibi birçok alanda yapılacak yatırımları kapsadığını söyledi. Yapılacak yatırımın bölge ekonomisine pozitif katkı sağlayacağını aktaran Sayar, bölgeye yapılacak yatırımlar için ayrı teşvik programlarının açıklanması gerektiğini dile getirdi. Sayar, "Açıklanan plan genel anlamda geçmişte yapılması gereken ama yapılmayan projelere bir hız kazandırabileceği ifade edebiliriz. Bu projeye ayrılan bütçenin artırılması ve özelikle sulama kanallarına yönelik hızlı bir ivme kazandıracak eylemin bu planlamaya alınması çözüm sürecinin oluşturduğu olumlu atmosfere ivme kazandıracak" dedi.

"İYİ NİYETLİ BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ"

Çözüm sürecinde son dönemlerde yaşanan olumlu gelişmelerin ardından yatırımcıların bölgeye yatırım yapma konusunda çalışmalar yürüttüğünü aktaran Sayar, "Barış sürecine yaklaştıkça yatırımların hayata geçmesini daha fazla görebiliriz. Açıklanan GAP Eylem Planı'nı genel anlamda biz iyi niyetli bir adım olarak görüyoruz, bu projenin bölge insanına daha fazla fayda sağlamaya yönelik bir adım olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"GAP, TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL KALKINMA ANLAMINDAKİ EN BÜYÜK PROJESİDİR"

GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal ise GAP Eylem Planı'nın üzerinde hassasiyetle durdukları önemli bir proje olduğunu ifade ederek, bu projenin Güneydoğu için herhangi bir proje olmadığını söyledi. Akbal, "GAP Eylem Planı, bölgenin en büyük projesi olmakla birlikte Güneydoğu'nun amiral gemisidir. GAP, Türkiye'nin bölgesel kalkınma anlamındaki en büyük projesidir. Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı açıklamayı olumlu bir adım olarak nitelendiriyoruz. Başbakan Davutoğlu, GAP Eylem Planı'nı açıklarken keşke, GAP'ı sona erdirecek açıklamada bulunsaydı. Bizim böyle bir beklentimiz vardı. Ne yazık bu beklentimiz gerçekleşmedi. Yeni açıklanan GAP Eylem Planı'nın geçtiğimiz yıllarda açıklanan planın gecikmiş yönlerini tamamlama ve bir telafi olarak görüyoruz. Ortadan yeni ve sonuç odaklı bir projenin olduğunu düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

"1980 YILINDA TÜRKİYE'DE KÜRT MESELESİNİN GÜNDEME GELMESİYLE GAP'TA BİR FRENLENMEYE BASILDI"

GAP kapsamında 2,4 milyon hektar alanda bir toplulaşma yapıldığını hatırlatan Akbal, bu durumun projede yapılan en önemli çalışma olduğunu söyledi. Toplulaşma olmadan sulama projelerinin hayata geçemediğini ifade eden Akbal, toplulaşma bölgede yanlış anlaşılmalara neden olduğunu ve bundan dolayı köylüler arasında yaşanan kavgalarda ölenlerin olduğuna dikkat çekti. Akbal, PKK'ya silahsızlanma çağrısı ile GAP Eylem Planı'nın açıklanmasının sürece önemli bir destek sağladığını ifade ederek, "GAP 1970 yılında hayata geçti. 20 yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyordu. 1980 yılında Türkiye'de Kürt meselesinin gündeme gelmesiyle GAP'ta bir frenlenmeye basıldı. Proje çok ağır işlenmeye başlandı. Geçtiğimiz günlerde PKK'ya silahsızlanma çağrısı yapıldı. Bu çok önemli bir çağrıydı. İmralı'dan gelen mesaj silahsızlanma çağrısıyla iyi niyet beyanında bulunuldu. Bu iyi niyet beyanının hemen ardından GAP Eylem Planı'nın açıklanması da süreci desteklemek niteliğinde olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2015, 16:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER