Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğine Gübre Desteği

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Diyarbakır Karpuzu yetiştiricilerine gübre desteği verildi.

Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğine Gübre Desteği
 Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan proje ile il özel idaresinden sağlanan kaynaklarla Diyarbakır Karpuzunu koruma ve yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında Diyarbakır karpuzunu üreten çiftçilere gübre desteği verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar dağıtılan gübre desteğine katılarak üreticilere gübreyle ilgili bilgi vererek karpuz üreticilerine üretimin önemine değindi. Atalar daha sonra karpuz üreticilerine 31 ton gübre dağıtılacağını belirti.

SÜRME ÇEŞİDİ KARPUZ EN İRİ OLANI

"Ülkemizde hemen hemen her ilin sembolü haline gelmiş kendine has bir tarım ürünü vardır. Karpuz denildiğinde ise ilk akla gelen Diyarbakır ilidir" diyen Atalar, Diyarbakır ilini simgeleyen ve kendine has özellikleriyle karpuz çeşitleri arasında Sürme, Ferik Pembe adlarıyla tanınan çeşitlerin bulunduğunu belirtti. Atalar, bu çeşitlerden Sürme çeşidi olarak anılan Karpuzun en iri olan çeşit olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Diyarbakır ilini simgeleyen Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla 1995 yılından itibaren düzenli olarak her yıl yarışma yapılmakta ve yarışmacılara ödüller verilmektedir. Son yıllarda yarışma ile birlikte çeşitli etkinliklerin de olduğu festivaller düzenlenmektedir. Bu yarışmalarda 50 kg' aşan karpuzlar tartılmıştır. Yarışmalardaki ödül desteğinin dışında bazı yıllar üreticilere gübre desteği verilmiştir. 2014 yılında da İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve İl Özel İdaresi Kaynağından sağlanan destekle Diyarbakır Karpuzunu koruma ve yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak İlimizde Diyarbakır karpuzunu üreten çiftçilere gübre desteği verildi. Üreticilerin 2014 yılı üretim sezonunda 546 dekar olarak ekiliş yapacaklarını beyan ettikleri Sivritepe, Aslanoğlu, Salat, Erimli ve Tepe köylerinde karpuz alanlarında kullanılmak üzere Ticari Gübre dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtım Tarım Kredi Kooperatifinde yapıldı. Çiftçi aileleriyle birlikte toplam 168 kişinin istifade edeceği gübre desteğinde, Karpuz yetiştiriciliğinde ihtiyaç duyulan gübre çeşitleri yer aldı. Karpuzun iriliğini ve aynı zamanda kalitesini artırarak çatlamayı önlemeye yönelik gübrelerin verilmesi planlandı. Taban gübresi olarak da bilinen DAP, yüzde 33 Amonyum Nitrat, Magnezyum Sülfat, Kalsiyum Nitrat ve Potasyum nitrat gübrelerinden oluşan gübre çeşitlerinden oluşmak üzere toplam 31 ton gübre dağıtımı yapıldı"
Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğine Gübre Desteği

Diyarbakır karpuzunun üretim aşamalarından biri olan gübreleme desteği ile Diyarbakır karpuzunun devamlılığının sağlanması esas amaçlardan birisi olduğunu kaydeden Atalar, gübrelerin verim ve kalite üzerindeki olumlu etkisi ile birlikte bu yıl da iri Diyarbakır karpuzlarının yetiştirileceğini umduklarını sözlerine ekledi. 
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2014, 18:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER