Diyarbakır Kültür Elçileri Ediniyor

Yönetmen Ferzan Özpetek, yeni filmi Kemerlerinizi Bağlayının basın özel gösterimi için geldiği Diyarbakır'da gönüllü kültür elçisi oldu.

Diyarbakır Kültür Elçileri Ediniyor
 Restorasyonu tamamlanan tarihi Cemilpaşa Konağı'nda Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yönetmen Ferzan Özpetek, basınla bir araya geldi. Diyarbakır Surları'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişini destekleyen mesajın verildiği buluşmaya, Cemilpaşa Ailesi'nin fertleri de hazır bulundu.
Burada bir "hoş geldin" konuşması yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kendilerini bir araya getirmeye vesile olan yönetmen Ferzan Özpetek'e teşekkür etti. Diyarbakır'ın henüz kapağı açılmamış bir hazine olduğunu bunun gün yüzüne çıkarılması gerektiğini ifade eden Kışanak, "İnanılmaz bir tarihi birikimi var, inanılmaz bir tarihi mirası var. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, 8 bin yıl kesintisiz Kent yaşamının sürdüğü ender bir kentte yaşıyoruz" dedi. Bu birikimin yeterince tanıtıp paylaşma ihtiyacı olduğunu ifade eden Kışanak, şöyle konuştu:

"Bizler gözümüz gibi sakınıyoruz, çok seviyoruz Diyarbakır'ı, çok seviyoruz Amed'i belki paylaşmak için kıskanıyoruz ama paylaşırsak çoğalacağına inanıyoruz. Onun için biz Amed'i, Diyarbakır'ı bu kadim kenti bütün bir dünya ile paylaşmak istiyoruz. Herkes buraya gelsin, görsün, buranın bu güzelliğini yaşasın istiyoruz. Bu filmin galasının özel gösteriminin burada yapılması Diyarbakır'a yapılacak en güzel katkılardan birisidir. İnanıyoruz ki bundan sonra da bu katkı, duyarlılık, yaklaşım devam edecek. Diyarbakır için kültür elçileri arıyorduk bizim aramamıza gerek kalmadan birisi bizi buldu. Diyarbakır'ın tarihini, güzelliğini tüm dünyaya yayacak böylesi bir çalışmaya ihtiyacımız vardı. Doğrusu o bizi buldu. İnanıyorum ki el birliği ile bunu çoğaltacağız ve Diyarbakır'ı tarihi surlarımızı, Hevsel Bahçelerini Dünya Kültür Miras listesine kalıcı olarak yazacağız ve bu kenti dünya ile paylaşacağız."

Yönetmen Ferzan Özpetek de Diyarbakır'a geleceği günlerin yaklaşmasıyla birlikte heyecanının arttığını söyledi. Özpetek, filminin basın galasının yapılması yönünü konuşurken birden bire kendisini Diyarbakır'ın kültürel zenginliğini tanıtma gibi bir görevle karşılaştığını söyledi. Sinemanın bir kentin tanıtımında çok önemli bir rolü olduğunu ifade eden Özpetek, sinemanın burada çok desteklenmesi gerektiğini belirtti. Özpetek, "Şehri tanımaktan çok, şehrin insanlarını tanımak istiyorum" şeklinde konuştu. Cemilpaşa Ailesi adına Yasin Kadri Ekinci de Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Kahvaltılı buluşmanın ardından Ferzan Özpetek ve beraberindeki basın mensupları Konak hakkında bilgi aldı. Daha sonra Meryem Ana Kilisesi, Behramaşa Camisini gezen ekip, Dengbej Evi'nde kurulan Dengbej Divanı'na katıldı. Burada dengbejlik geleneği hakkında Büyükşehir Belediyesi Turizm Koordinatörü Metin Özçelik bilgi verirken, konuklar dengbejlerin klamları ile Kürt tarihine yolculuk yaptı. Özpetek ve beraberindeki ekip daha sonra restorasyonu tamamlanan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nı ve Hasanpaşa Hanı ile Ulucami'yi ziyaret etti.

Akşam da Mega Center Sineması'nda Kemerlerinizi Bağlayın filminin basın gösterimi yapıldı. 
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 15:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER