Diyarbakır'da 17 Yaş Altı 600 Bin Çocuk Yaşıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, bir çocuk kenti olduğunu belirttiği Diyarbakır'da 17 yaş altında 600 bin çocuğun yaşadığını söyledi.

Diyarbakır'da 17 Yaş Altı 600 Bin Çocuk Yaşıyor

  Eş Başkanı Gültan Kışanak, belediye kreşlerinde görev alacak eğitmenlere yönelik düzenlenen hizmet içi eğitim seminerinde, okul öncesi eğitimde en önemli kriterin sevgi olduğunu belirtti. Kışanak, "Çocuklara ne verirsek karşılığını alacağız. Sevgi verirsek sevgi dolu bir gelecek bizi bekler." dedi.



Kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katılmasına destek olmak ve çocukların sevgi ortamı içinde büyümesini sağlamak amacıyla kreş ve gündüz bakım evi çalışmasına ağırlık veren Belediye, Zarokistan ve kreşlerde görev alacak eğitmenlere yönelik Meslek İçi Eğitim Semineri düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Sümerpark'ta düzenlenen eğitime, Ben u Sen, , Hasırlı ve Sosyal Konutlar'da açılan Zarokistanlar (Oyun odaları) ile 450 Evler ve 'da ekim ayında açılacak kreşlerde görev alacak eğitmenler katıldı.

'Kentte 600 bin çocuk var'



Diyarbakır'ın bir çocuk kenti olduğunu söyleyen Kışanak, belediyenin hizmet sunmayı hedeflediği 3-6 yaş grubu arasında 100 bini aşkın çocuğun olduğuna işaret ederek, "Çocuklar açısından son derece önemli olan bir yaş grubundan bahsediyoruz. Hayata karşı kendilerini donatabildikleri, kendilerini yön yöntem buldukları, kişiliklerinin oturmaya başladığı bir dönem. O nedenle bizim kreş ve gündüz bakım evi çalışmamız çocuklara yönelik yapılan çalışmaların en temelidir. Burada çocuklarla kuracağımız iletişim, çocukların sonraki bütün hayatına etki edecek." dedi.

'Çocuğa ne verirsek onu alacağız'

Çocukların gelişiminde ve okul öncesi eğitimde sevginin önemli olduğuna dikkat çeken Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklara ne verirsek karşılığını alacağız. Sevgi verirsek, sevgi dolu bir gelecek bizi bekler. Çocuklara dostluk dayanışma gösterirsek, bunu öğretirsek, gelecekte dostluğu dayanışması güçlü bir toplum yaratmış oluruz. Çocuklara birlikte hareket etmeyi, grup olarak oyun oynamayı, grup olmanın sosyalleşmenin önemini anlatırsak, gelecekte daha fazla toplumsal davranan, toplumsal hareket eden bir gelecek yaratmış olacağız. Biz çocuklara ne verirsek geleceğimizde onu alacağız."

'Araştırın, inceleyin, gelişin, geliştirin'

Zarokistanların bölgede ve 'de örnek alınan bir çalışma olduğunu ifade eden Kışanak, bunların eğitim öncesi kurum olarak tanınması gerektiğini kaydetti. Kışanak, eğitmenlerden, dünyadaki ve 'deki başarılı örnekleri, eğitim metotlarını araştırmalarını, çocuklarla birlikte kendilerini geliştirmelerini istedi.



'Çocuklarımız her şeyin en iyisine layıktır'

"Çocuklarımız çocuk gibi olsunlar, çocukların yaşadıkları bütün güzellikleri yaşasınlar. Kendi dilleriyle, kendi kimlikleriyle, kendi tarihleriyle, kendi kültürleriyle barışık bununla büyüyen, kendisini geleceğe bununla hazırlayan ama  yıllarına dair eksikliklerinin olmadığı bir dönemi yaşasınlar istiyoruz" diyen Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın ekonomik olarak gelişmiş ülkesinde çocuklar hangi imkanlara sahipse, biz istiyoruz ki 'daki çocuklar da bu haklara ve imkanlara sahip olsun. Zarokistanlar da böyle bir iddia ortaya koyacağız. En iyisini yapma iddiasıyla yola çıkacağız. Çünkü bizim çocuklarımız her şeyin en iyisine layıktır. Ne yazık ki hala çocukların katledildiği bir coğrafyadayız. Ama biz çocuklarımıza ne kadar çok destek olursak, onları ne kadar çok hayata karşı hazırlar ve güçlendirirsek eminim ki bu çocukların katledilmesine neden olan bu savaşı da alt edecek gücü ve enerjiyi burada yakalayabiliriz."

 halkının bilinçli olduğunu belirten Kışanak, verilecek eğitim kalitesinin iyi olmasının belediye açısından artı puan olacağını kaydetti. Seminerin ardından Sümerpark'ta bulunan Tekstil Atölyesi'ni ziyaret eden Kışanak, kadınlarla bir süre sohbet etti, taleplerini dinledi.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2015, 19:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER