Diyarbakır'da 280. Oturma Eylemi

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 280. si gerçekleştirildi.

Diyarbakır'da 280. Oturma Eylemi
 İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 280'inci haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti.
Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, HDP Milletvekilleri Kemal Aktaş ile Faysal Sarıyıldız, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi, SES, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ile çok sayıda kayıp yakını ve insan hakları aktivisti katıldı.


Oturma eyleminde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 280 haftadır kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması için mücadele ettiklerini, ancak devletin bu konuda hala bir adım atmadığını söyledi. Bu günkü hükümetin ve siyasal mekanizmaların bu devletin politikasının sürdürücüsü olduğuna vurgu yapan Bilici, Kayıpların Kürt sorunun bir parçası olarak görülmesi gerektiğine işaret etti. Bilici"Kürt sorunu çözülecekse kayıpların bulunması ve faillerinin yargı önüne çıkartılması ile bu süreç başlar. Eğer samimiyseniz, eğer bu sürece inanıyorsanız, buradan başlayabilir. Ama maalesef devlet bildiği aklı ile ısrarlı bir şekilde bu politikasını sürdürüyor ve devamında da davalar bir bir zaman aşımına uğruyor" diye konuştu.

'ÇÖZÜME KATKI SUNMAK İSTİYORSANIZ, BİR HEYET OLUŞTURUP ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜN'

Dün Diyarbakır'da katıldığı bir toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorunu ve çözüm süreci ile ilgili yaptığı açıklamalara dikkat çeken Bilici "Sayın Kılıçdaroğlu buradaydı ve kendince bazı tespitlerde bulundu. Bildik, yüzeysel, bireysel haklar çerçevesinde sıradan bazı açıklamalar yaptı. Sizler bireysel haklarla bu sorunu çözme noktasında iseniz, yanılıyorsunuz. Bir kere şunu kabul etmeniz gerekir. Kürtlerin halk olmaktan kaynaklı haklarını iade etme noktasında irade göstereceksiniz. Yasal anayasal temelde politikalarınızı değiştirip, bu temelde çalışma yürütmelisiniz" diye konuştu. Bilici Kürt sorunun CHP ile başlayan bir süreç olduğuna dikkat çeken Bilici, CHP'nin bir heyet oluşturarak Öcalan ile görüşmelerde bulunması önerisinde bulundu.

'ANNELERİN, BABALARIN, EŞLERİN, ÇOCUKLARIN GÖZLERİ ÖNÜNDE YÜZLEŞMELİSİNİZ'

Bilici'nin ardından konuşan HDP Milletvekili Kemal Aktaş, alanda bulunan kayıp yakınlarının sürekli bir direniş içersinde olduklarını ve eylemlerinde sağladıkları bu duruşun ve tarzın mücadelelerine ışık tuttuğunu söyledi. Aktaş, çözüm sürecinin ancak bir yüzleşme ile sağlanabileceğini vurgu yaparak "Bütün dünya ülkelerinde uygulanan, süregelen yöntemlerin mutlaka burada da, bu annelerin, babaların, eşlerin, çocukların gözleri önünde somut adımların mutlaka gerçekleşmesi gerekiyor" dedi.

'BU HİKAYELER KÜRDİSTAN'IN HİKAYESİDİR'


Aktaş'ın ardından Kürtçe bir konuşma yapan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, yaz kış demeden 20 yıldır annelerin devam eden bir mücadele içerisinde olduklarına dikkat çekti. Alanlardan annelerin çocuklarının kaçırılma ve kaybedilme hikayelerini dinlediklerini belirten Sarıyıldız "Hikayeleri kişiseldi. Ama bir kişi, iki kişi değildi. Binlerceydi. Aslında bu hikayeler aynı zamanda bu ülkenin hikayesidir. Bu toprağın hikayesiydir. Kürdistan'ın hikayesidir" diye konuştu.


'BU BİR İTİRAFTIR'


Sarıyıldız, zaman zaman devlet ve hükümet yetkililerinin 90'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerin artık yaşanmadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, bu açıklamaların toplumsal gösterilerde hala sivil insanların güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi sebebiyle gerçek dışı olduğunu söyledi. Sarıyıldız, "Veya bu söylem üzerinde gidelim. Diyorlar ki, devlet daha öldürüyordu ama şimdi öldürmüyor. Bu bir itiraftır. Maden bunu söylüyorsun, o zaman ne gerekiyorsa yapmalısın. Madem siz bu devletin temsilcisisin, o zaman devletin işlediğini belirttiğin cinayetlerin, katliamların sorumlusu, hesap vermesi gereken sizsiniz" diye konuştu.

YILMAZ'IN AKIBETİ SORULDU

Her hafta bir kayıp hikayesinin anlatıldığı eylemde, bu hafta da 1994 yılında Diyarbakır'da bir akrabasının düğününde bulunduğu sırada polis tarafından gözaltına alındığı ve kendisinden bir daha haber alınamadığı ileri sürülen Kadri Yılmaz'ın akıbeti soruldu. İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, eylem alanında bulunanlara Yılmaz'ın hikayesini anlattı.

Kayıp yakınları, Kayıp Kadri Yılmaz anmak ve akıbetinin ortaya çıkarılması amacıyla 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra eylemi sonlandırdı.
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 19:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER