Diyarbakır'da 3 YPG Savaşçısı Toprağa verildi

Kobane savunmasının 16. gününde insanlık düşmanı DAİŞ’le yaşanan çatışmada yaşamını yitiren Sertip Çelik ( Serxwebun Amed) , Aydın İbrahimoğlu (Çekdar Amed) ve Jiyan Zengeralp (Zin Gülbahar) Anmed'de onbinlerce kişi tarafından toprağa verildi.

Diyarbakır'da 3 YPG Savaşçısı Toprağa verildi

Dün gece cenazeleri Urfa adli tıptan alınarak Amed’de getirilen YPG ve YPJ savaşçıları bu gün Amed’de toprağa verildi. YPG savaşçısı Sertip Çelik ( Serxwebun Amed) Yeniköy Mezarlığında defnedilirken, YPJ savaşçısı Jiyan Zengeralp (Zin Gülbahar) Amed Bağlar Belediyesine bağlı Mezrik köyünde toprağa verildi. YPG savaşçısı Aydın İbrahimoğlu (Çekdar Amed) ise Diyarbakır Kayapınar'a bağlı Cankatran köyün de son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze törenine Amed DBP İl ve İlçe yöneticileri, Amed Belediye eş başkanları, MEYA-DER, Barış Anneleri, Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan ve on binlerce kişi katıldı. 

YPG ve YPJ savaşçılarının cenazeleri sabah saatlerinde Yeniköy Mezarlığı morgundan on binlerce kişi tarafından alındı. Kitle insanlık düşmanı DAİŞ çetelerini lanetlerken, PKK, YPG, YPJ ve bdullah Öcalan lehine sloganlar atıp, Kobane direnişine sloganlarla destek verdi.

Çelik’in cenazesinin gömüleceği alan PKK bayraklarıyla süslendi. Cenaze töreninin ardından kitle saygı duruşunda bulunup Çerxa Şoreşe marşını okudu.

Çelik’in cenaze işlemlerinin ardından konuşan Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan DAİŞ çetelerinin saldırıları ardından yaşamını yitiren 3 devrimci yoldaşlarını son yolculuklarına uğurladıklarını söyledi.

Bu 3 devrimci yoldaşları adına tüm Kürdistan Devrimcileri önünde saygıyla eğildiğini belirten Aydoğan, “Kürt halkı bu gün bütün kazanımlarını ve elde ettiği başarıları şehitlerine borçludur” dedi.

19 Temmuz’da Rojava özgürlüğünü ilan ettikten sonra AKP iktidarının çetelerle işbirliği yaparak Rojava’da ki kazanımları boşa çıkarmaya çalıştığını ifade eden Aydoğan, “AKP iktidarının saldırı anlayışına karşı Kürt’ler her zaman mücadele edecektir. Bu mücadeleye Türkiye sosyalistleri ve barıştan yana olanlarda katılacaktır” şeklinde konuştu.

Çetelerin daha önce AKP iktidarının desteğiyle Serekaniye’ye saldırdığını belirten Aydoğan, bugün de aynı senaryonun Kobane’de yaşandığını sözlerine ekledi.

Tüm bunlara karşın AKP iktidarının DAİŞ çetelerine destek vermediğine belirtmesine rağmen verilen desteğin artık herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Aydoğan, “AKP iktidarı açık bir şekilde DAİŞ çetelerini destekliyor. Yine bu çete örgütünden her gün binlerce varil petrol satın alıyor” dedi.

Yaşananlara rağmen Kürt’lerin sınır boyunda direnmeye devam ettiğini ifade eden Aydoğan, “AKP hükümeti sınırda bulunanlara gaz bombalarıyla saldırıyor. Yüzlerce arkadaşımız gözaltına alındı. Yine vahşi saldırılar sonucunda yüzlerce arkadaşımız da ağır bir şekilde yaralandı. Her şeye rağmen halkımız sınırda direnmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘AMED KOBANE’DİR, KOBANE AMED’DİR’

Aydoğan, “herkes bunu iyi bilmelidir. Kobane Amed’dir Amede Kobane’dir. Kobane Kürdistan’ın kalbidir. Bu kalp sürekli çalışacak ve hiç durmayacak. DAİŞ çeteleri bu kadim topraklardan çıkarılana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Rojava özgürleşinceye kadar direnişimiz sürecek” dedi.

Kürt halkının onurlu bir halk olduğunu dile getiren Aydoğan, daha önce Rojava’da yüzlerce gencin savaşmak için gerilla saflarına katıldığını, bugün de binlerce kişinin Rojava devrimini ve kazanımlarını korumak için Türkiye’den Rojava’ya geçtiğini söyledi.

Aydoğan konuşmasının sonunda aileye ve tüm Kürt Halkına başsağlığı diledi.

Yapılan konuşmaların ardından kitle araçlarla konvoylar oluşturup YPJ savaşçısı Jiyan Zengeralp (Zin Gülbahar) için Amed Bağlar Belediyesine bağlı Mezrik köyüne ve YPG savaşçısı Aydın İbrahimoğlu (Çekdar Amed) içinde Cankatran köyüne doğru yola çıktı.

JİYAN’IN CENAZESİNİ KADINLAR UĞURLADI

Mezrik köyüne yüzlerce araçlık konvoy oluşturup giren kitle yolun araç trafiğine kapanmasından dolayı yaklaşık 1 kilometre yürümek zorunda kaldı. Yürüyüş esansında çevre köylerde ikamet eden kadın ve çocuklar ellerinde KCK bayraklarıyla araçlara ve cenaze törenine katılanlara destek verdi.

Kadınlar Zengeralp’in cenazesinde ön saflarda yer aldı. Yine cenaze defnedilirken kadınlar Zengeralp’i alkış ve zılgıtlarla son yolculuğuna uğurladı.

Zengeralp toprağa verilmesinin ardından kitle tüm Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunup Çerxa Şoreşe Marşını okudu.

Saygı duruşunun ardından konuşan Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Gültan Kışanak, her ölüm gibi Jiyan’ın şehadetinin acısının çok büyük olduğunu ve bu şahadeti kabullenmenin çok zor olduğunu söyledi.

Jiyan’lar olmazsa Kürt halkının başının dik olmayacağını ifade eden Kışanak, “Jiyan’lar sayesinde Kürt halkı onurlu bir yaşam sürdürüyor” dedi.

‘JİYAN’LAR KÖLELİĞİ KABUL ETMEDİ’

Jiyan’ların köleliği kabul etmediğini belirten Kışanak, DAİŞ çetelerinin kadınları pazarlarda sattığı bu günlerde Jiyan’ların köleliğe karşı direnişi seçtiklerini dile getirdi. İnsanlık düşmanı DAİŞ çetelerine de seslenen Kışanak, “DAİŞ şunu çok iyi bilmelidir. Kürt kadınları pazarlarda satılmayı asla kabul etmeyecek. Onun arkasındaki ırkçı güçler ve Recep Tayyip Erdoğan’da bunu iyi bilmelidir. Kürt kadını köle olmaktansa savaşarak ölmeyi tercih edecektir” şeklinde konuştu.

‘EĞER BİR ÇÖZÜM OLACAKSA BUNUN ADRESİ KOBANE’DİR’

Çözüm sürecine değinen Kışanak bir çözümden bahsedilecekse ve adres sorulacaksa bu adresinde Kobane olduğunu söyledi. Kışanak ayrıca AKP iktidarının her hangi bir sınır ötesi kara hareketini asla kabul etmeyeceklerini de sözlerine ekledi. Yine yapılacak olan tampon bölge oluşturma fikrinin de çözüm sürecine darbe vuracağını ve kesintiye uğratacağını belirtti.

Kışanak’ın konuşmasının ardından Jiyan Zengeralp’in babası cenaze törenine katılanlara teşekkür etti.

Yapılan konuşmalardan sonra cenaze törenine katılan halk, kitlesel olarak Jiyan Zengeralp için Mezrik köyünde kurulan taziye evini ziyaret etti.


Kaynak: 

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 18:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER