Diyarbakır'da Anneler Evlatlarını Orta Refüjde Bekliyor

Dağa çıkarılan çocuklarının geri getirilmesi için 15 günden beri Diyarbakır'da eylem yapan aileler, güne tartışmalarla başladı.

Diyarbakır'da Anneler Evlatlarını Orta Refüjde Bekliyor
 Dağa çıkarılan çocuklarının geri getirilmesi için 15 günden beri Diyarbakır’da eylem yapan aileler, güne tartışmalarla başladı. ‘Temizlik yapılacağı’ gerekçesiyle dün Büyükşehir Belediyesi bahçesinden çıkarıldıkları için, eylemlerini Diyarbakır-Elazığ karayolunun belediye binasının karşısında bulunan orta refüjünde sürdüren aileler, kendi aralarında gerginlik yaşadı. Önceki gün eyleme ara veren Rıza Türk (Ahmet Barış Türk’ün babası), belediye önüne gelerek ‘Ne yapıyorsunuz burada. Bırakın artık.’ diyerek ailelerin eylemi bitirmesini istedi. Destek bulamayan Türk, daha sonra kendisini engellemeye çalışan polislerle tartıştı. Ardından yolun ortasına uzanan Türk, “Artık barış gelsin, herkes bu oturma eylemini farklı bir yere çekiyor. Polis karışmasın bu işe.” dedi. Aileleri ziyaret eden Ak Parti Diyarbakır Kadın Kolları üyeleriyle de tartışan Türk, “Burada sizin ne işiniz var? BDP’nin de kadın kolları buraya gelmesin." dedi.
3 annenin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önüne gelerek çocuklarının kurtarılması için başlattığı eylem, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen ailelerle birlikte büyüyor. 2 haftayı geride bırakan eyleme toplamda 80 aile iştirak etti. Her Sabah gelip oturma eylemine katılanlar olduğu gibi, aralıklarla çadırlara uğrayıp destek verenler de var. Çadırları sökülerek belediye bahçesinden çıkarılan ailelerden 23’ü bugün orta refüjde eyleme devam etti. Belediye önünde önlem alan zabıta ekipleri, ‘olay yeri’ bandı çekerek bahçeye girişlere izin vermiyor. 

Belediye zabıtalarının kendilerine engel olduğunu belirten Erhan Eren (Fatih Eren’in ağabeyi), uğradıkları muameleye tepki gösterdi. Eren, şöyle konuştu: "Annelerin isyanı ve başkaldırmasıyla bu mücadele başlamış oldu. Bunu hiç kimse durduramayacak. Ancak çocukların dağa gitmesi engellendiğinde bu eyleme son verilecek. Zabıta arkadaşlardan biri 'satılmışlar' gibi alçakça bir ifade kullandı. Oysa bu ailelerin oyuyla o koltuklara oturdular. Ailelerin acısı çok büyük. Aileler muhatabın direk belediye olduğunu düşünüyor. Kandil ve Öcalan ile gerekli görüşmelerin yapılabileceğini tahmin ettikleri için burada eylem yapıyorlar. Çünkü PKK ile görüşmede olan BDP olduğu için buradalar. Devlete de sesleniyoruz, kalekol yapılmasına da karşıyız." 

2 AİLE VALİ KIRAÇ’LA GÖRÜŞTÜ

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, bugün aileleri temsilen 2 kişi ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Muhammed Emin Önalan’ın babası Sabri Önalan, şu bilgileri verdi: “Vali Bey, ‘siz bağımsız olduğunuz için herhangi bir destek yapamıyoruz. Sadece güvenliğinizi sağlıyoruz’ dedi. Ben de kendisine ‘herhangi bir konuda yardım yapmanızı istemiyorum’ dedim. Çünkü biz öyle bir işe girmişiz ki çocuklarımız kayıp, onların geri getirmesi için biz buradayız. Hükümet ve BDP’nin bir an önce bu sorunu çözmesini istiyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2014, 19:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER