Diyarbakır'da barış için Öcalan’a özgürlük talebi

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır'da düzenlenen mitinge binlerce kişi katılarak, kalıcı barış için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi.

Diyarbakır'da barış için Öcalan’a özgürlük talebi
İstasyon Meydanı’nda binlerce kişinin katıldığı coşkulu 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde, Öcalan’a özgürlük talebi bir kez daha dile getirildi.

Eylem alanının en önünde beyaz tülbentleriyle Barış Anneleri Meclisi üyeleri yer alırken,  miting boyunca "Özgür önderlik, Özgür Kürdistan ve Özgür Ortadoğu" yazılı pankartı ellerinde taşıdı.

Şarkılar eşliğinde  halaylar çeken kitle, sloganlarla Şengal ve Rojava'daki direniş selamladı. Kitle sık sık, "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Gençlik Şengal'e özgür vatana", "Biji berxwadana Şengal'e" sloganları artken, bir eylemcinin "Ê hanî barışidix" (Hani barışıyorduk) yazılı bir döviz ile alanda dolaşması ilgi odağı oldu.  Alanda çok sayıda kişi Öcalan'ın posterlerini taşıdı.

Miting hep bir ağızdan "Ey raqip" eşliğinde saygı duruşuyla başladı.  Ardından ilk olarak tertip komitesi adına DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt konuştu. Zümrüt, "Bugün Kürdistan ve Türkiye kentlerinde 1 Eylül kutlanıyor. Ama bugünü 1 Eylül'ü savaşın gölgesinde kutluyoruz. Ortadoğu'da savaş yürütücülerini buradan bir kez daha lanetliyoruz" dedi.

Kitlenin “Kürdistan IŞİD’e mezar olacak” sloganı arasında konuşmasını sürdüren Zümrüt, IŞİD çetecilerinin Şengal ve Rojava'daki saldırılarına dikkat çekerek, bundan dolayı bugün barıştan bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. 

Zümrüt, anlamlı bir barışın Öcalan'ın özgürlüğüyle geleceğini söyleyerek, "Barışın mimarı Önder Apo'dur, o da İmralı'dır. Bu savaşı bitirmek isteyenler Önder Apo'nun özgürlüğünü sağlamalıdır. Önder Apo özgürleşmedikçe yaşam bize haramdır" dedi. Şengal'deki IŞİD çetecilerinin saldırılarından dolayı göç etmek zorunda kalan insanları sahiplenme çağrısı da yapan Zümrüt, herkesin elinden gelen yardımı yapmasını istedi. 

Barış Anneleri Meclisi üyeleri adına Hanife Akpolat kısa bir konuşma yaptı. Akpolat, "1 Eylül başta Önder Apo'ya, özgürlük savaşçılarına ve özgürlük tutsaklarına kutlu olsun" dedi. Akpolat, bugünün barış günü olduğunu ancak böylesi bir günde halen Kürdistan topraklarında kanın akmaya devam ettiğini söyledi. Bu katliamlara karşı dünya kamuoyunun sessiz kaldığını söyleyen Akpolat, "Çetecilerin eliyle Kürt özgürlük hareketini bitirmek istiyorlar. Herkes biliyor ki ABD, Türkiye ve İsrail IŞİD'e destek veriyor" diye konuştu.

Daha sonra Şengal'li avukat Xeyri Seydo, Şengal'den göç ederek ikinci evlerine geldiklerini söyleyerek, şunları söyledi: "Topraklarımızı bırakıp buraya geldik. Bizleri sahipsiz bırakmadılar. Başkan Apo bizi sahiplendi. Şengalli bütün halklar adına çocukları katledilenler adına kadınlar adına YPG'ye bizleri savunduğu için teşekkür ediyoruz. Herkes bilsin ki YPG iki kez bizleri savundu. Birinde Şengal'de savundu sonrasında da bizleri Kuzey'e gelmemizi sağladı. Kürt halkı sadece evlerinin değil gönüllerinin de kapısını bize açtı. IŞİD bize katliamla bitirmek istiyordu ama bilmiyordu ki bizi birleştirdi ve sınırları kaldırdı. Kürt halkını bitirmek istiyorlar ancak bilmiyorlar ki Kürt halkı milyonlara ulaştı. Direnişini büyütecek, karanlığı aydınlığa kavuşturan YPG'dir. Umuyorum ki bir an önce dört parça Kürdistan arasındaki sınırlar kalkar. Kürdistan'ın dört parçası birdir. Savaşçısı YPG'dir, başkanı Sayın Öcalan'dır.” 

Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, bir süre önce cezaevinden tahliye edilen Kürt siyasetçi Hatip Dicle'yi yanına çağırarak, "Sizin sahiplenmenizle bir gün Sayın Öcalan'ın bu meydana getireceğiz. Karanlık günleri geride bırakıyoruz, aydınlık günler önümüzdedir" dedi.

Gazze'de İsrail saldırılarına dikkat çeken Anlı, şunları söyledi: "Yıllar önce Kürt evlatları orada onlarla birlikte mücadele etti. Bizler yine onların direnişinin yanındayız" diye konuştu.

Anlı, Amed halkının 3 bin Şengalli yurttaşı sahiplendiğini söyleyerek, "Onların yeri bizim yüreğimizdir. Ama dikkatinizi bir şeye çekmek istiyorum. 25 bin yurttaşımız Kuzey Kürdistan'a geldi. İki yıldır devam eden bir süreç var. Biz diyorduk ki Türk devleti ‘Biz de yardım edelim’ diyecek. Ama en ufak bir yardım etmedi. Samimi iseniz sizde Êzidî yurttaşlarımıza elinizi uzatın” şeklinde konuştu.

Anlı'nın ardından söz alan HDP Amed Milletvekili Altan Tan, Kürt halkının ulusal birliğinin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bütün coğrafyamız yanıyor. Sanki bütün bir cehennem bizim üzerimize yağıyor. Biz bu batağın içinden nasıl çıkacağız ? Biz birbirimizin kanını dökmekten ne zaman vazgeçeceğiz. Yeni bir dünyayı nasıl kuracağız. Biz yeni bir dünya kuramazsak kıyamete kadar birbirimiz öldürecek miyiz? Önümüzdeki ilk basamak yeni bir Ortadoğu kurmadan, demokratik bir Türkiye kurmadan önce biz Kürtlerin önündeki birinci hedef birliğimizdir. Kendi içimizde demokrasiyi oturtabilirsek, Ortadoğu'nun yeninden ayağa kalmasında öncü rol oynayabiliriz.” 

Mitingde Şengal halkıyla dayanışmak amacıyla başlatılan kampanyalar da katılım çağrısı yapıldı. Konuşmaların ardından Dicle Fırat Müzik Grubu’nun müzik dinletisi ile devam eden miting, “Bijî Serok Apo”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganlarıyla son buldu.

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 20:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER