Diyarbakır'da Güneş Enerjisi Santrali Kurdu

Türkiye`de elektrik üretimi için her yıl milyonlarca liralık ödenek barajlara, HES`lere ve termik santrallere yatırılıp doğa tahrip edilirken, Belediyemiz örnek bir proje olan bölgenin ilk Güneş Enerji Santralini yarın hizmete açacak...

Diyarbakır'da Güneş Enerjisi Santrali Kurdu

 Büyükşehir Belediyemizin yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretmeyi amaçladığı “Sümerparkı Güneş Parkına Dönüştürme Projesi” tamamlandı. Belediyemiz, bölgenin ilk güneş santralini yarın saat 13.30’da Sümerpark’ta Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı tarafından yapılacak basın toplantısıyla hizmete açacak.

 

Belediyemiz, ‘Sümerparkı Güneş Parkına Dönüştürme Projesi’ni tamamlayarak, 500 kW gücünde Güneş Enerji Santrali kurdu. Bölgenin ilk Güneş Enerji Santrali için 2000 adet fotovoltaik panel ve 17 adet inverter monte edildi.  Yılda 800 MW'a yakın enerjinin üretileceği örnek santral sayesinde, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nın elektrik ihtiyacı karşılanacak. Yıllık 638.365 kg/a  değerinde korbondioksit emisyonu da önlenmiş olacak. Santralde elde edilen enerjinin fazlası ise dağıtım şirketine satılarak, belediyeye gelir sağlanacak.

 

8 ayda tamamlandı

 

Resmi prosedürlerin zaman alması nedeniyle 8 ay süren Sümerparkı Güneş Parkına Dönüştürme Projesi kapsamında panellerin montaj aşaması 1 ayda tamamlandı. Ardından Enerji Bakanlığı TEDAŞ Genel Müdürlüğü ile geçici kabul aşaması, dağıtım şirketi ile devreye alma işlemi, sistemin şebekeyle bağlantısı tamamlandı. Böylece ihtiyaçtan fazla üretilen enerjinin satılması hedeflendi. Proje kapsamında Güneş Atölyesi de kurulması amaçlandı. Atölyeyle, akademisyenlere, lisans öğrencilerine, bu işi yapmak isteyen girişimcilere, mühendislere prosedürlerle, sistemin nasıl çalıştığıyla ve yapılabilirliğiyle ilgili profesyonel eğitimler verilmesi için altyapı oluşturuldu.

 

Projeyle ne amaçlandı?

 

Projeyle, güneş ışınlarından en fazla yararlanan Diyarbakır'ı güneş enerjisinin kullanıldığı bir kente dönüşmek amaçlandı.


Ekosisteme büyük zararlar vererek, enerji elde eden termik santraller, barajlar ve HES’lere karşı doğa dostu alternatif enerji üretiminin yapılacağı gösterilmek istendi.


Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda, güneşin fazla olduğu günlerde üretilen enerjinin fazlasının dağıtım şirketine satışı yapılarak yıllık toplamda Sümerpark’ın enerji giderinin sıfırlanması planlandı.

Proje kapsamında oluşturulan Güneş Atölyesi ile sistemin anlık enerji üretiminin izlenmesi ile beraber konu ile ilgili ilköğretim, lise, lisans ve lisansüstü eğitim çalışmaları için bir merkez olması hedeflendi.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2015, 14:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER