Diyarbakır'da Hububat Üretiminde Yüzler Güldü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 30 Mart’ta yaşanan olumsuz havaya rağmen Diyarbakır’da 2014 yılı hububat üretiminde beklentinin üzerinde bir verim elde edildiğini söyledi.

Diyarbakır'da Hububat Üretiminde Yüzler Güldü
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 30 Mart'ta yaşanan olumsuz havaya rağmen Diyarbakır'da 2014 yılı hububat üretiminde beklentinin üzerinde bir verim elde edildiğini söyledi.
Diyarbakır'da hububat üretimi bu yıl yüzleri güldürdü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İHA'ya yaptığı açıklamada, bu yıl özelikle mercimekte büyük bir verim elde edildiğini kaydetti. Geçtiğimiz 30 Mart tarihinde don ve tipinin meydana gelmesiyle Diyarbakır'da olumsuz durumun oluşmadığını aktaran Atalar, bundan dolayı zarar yaşayan çiftçilere de Bakanlar Kurulu kararıyla gerekli desteğin verildiğini dile getirdi. Atalar, "Diyarbakır'da 2014 yılı hububat üretimi büyük ölçüde tamamlandı. Mercimek hasadı il genelinde üretimi tamamlandı. Mercimekte bu yıl ortalama verimleri yakaladık, hatta çok iyi bir durumdayız. Mercimekte arazide her dönüm için 180-220 kilogram verim ortalaması yakaladığımızdan dolayı herhangi bir hastalığa maruz kalmadan ürünleri hasat ettik. Bu yıl mercimek açısından oldukça verimli geçti. Yine arpa hasadı da Diyarbakır'da tamamlandı. Arpada Diyarbakır'da çeşitli ilçelerde farklı olmak üzere 250-350 kilogram ortalama bir verim elde edildi. Arpa soğuktan etkilenme biraz da az oldu. Buğday hasadının ise yüzde 99'u tamamlandı. Özellikle 30 Mart 2014 tarihinde yaşanan olumsuz hava, erken ekilen ve yazlık yumuşak karakterli buğday çeşitlerini etkiledi. Geç ekilen ve sert ekilen karakterde olan buğday çeşidinde sınırlı bir zarar meydana geldi. Diyarbakır genelinde erken ekilen yumuşak buğdaydan engebeli arazide 150-200 kilogram arasında ortalama bir verim alındı. Düz arazide ise 250-400 kilogram buğday elde edildi. Sulu alanlarda ise 450-600 kilogram verim elde ettik. Dondan ve diğer etmenlerden kısmen de olsa etkilenen 645 çiftçimizin müracaatı oldu. Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren ve kuraklıktan etkilenen 645 çiftçinden 372'nin işlemleri tamamlandı. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nde olan borçları 1 yıl ertelendi. Geri kalan çiftçilerin başvuru incelemeleri devam etmektedir. Bundan sonra meydana gelecek afetlerle ilgili müracaatlar da alınacaktır. Diyarbakır'da genel anlamda Türkiye'nin diğer bölgeleriyle değerlendirirsek hububatta iyi bir verim elde ettik. Sadece 30 Mart'ta yaşanan olumsuz havanın etkisiyle erken çeşitlerde bir kısmi düşeşe neden olmuştur" dedi.

"SERBEST PİYASA FİYATLARI İYİ BİR DURUMDA"

Hububat alım satım fiyatının bu yıl henüz açıklanmadığını belirten Atalar, serbest piyasada alım satım fiyatlarının iyi bir oranda olduğunu söyledi. Atalar, "Bu yıl hububat fiyatlarıyla ilgili Bakanlığımız tarafından bir açıklama yapılmadı ancak serbest piyasada hububatın fiyatı oldukça iyi bir durumda. Özellikle buğdayda kilogramı 80-87 kuruş arasında piyasada alıp satılmaktadır. Bu rakam çiftçimiz için iyi bir fiyat. Bakanlığımız fiyat belirleme konusuna gerek görmedi. Çünkü serbest piyasa fiyatları iyi bir durumdadır" diye konuştu. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2014, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER