Diyarbakır'da İslam Kongresi Kadın Çalıştayı

Diyarbakır’da Demokratik İslam Kongresi Kadın Çalıştayı yapıldı.

Diyarbakır'da İslam Kongresi Kadın Çalıştayı
 Diyarbakır’da Demokratik İslam Kongresi Kadın Çalıştayı yapıldı. Kayapınar ilçesindeki Ceren Kadın Derneği’nde başlayan kongrenin açılış konuşmasını yazar Hüda Kaya ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak yaptı. 
Diyarbakır’da 10-11 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek Demokratik İslam Kongresi’ne hazırlık amacıyla “Demokratik İslam Kongresi Kadın Çalıştayı” düzenlendi. Hüda Kaya, Güler Doğu Özavcı ve Diba Ermiş Keskin’in çağrısıyla yapılan ve 52 kadının katıldığı çalıştay başladı. 
Çalıştayın açış konuşmasını yapan yazar Hüda Kaya, yaklaşık 7 aydan bu yana 13 şehirde panel, 60 şehirde toplantılar düzenlediklerini belirterek, İslam’ın esasları, Medine Sözleşmesi, şiddet, barış gibi konularda tartışma yürüttüklerini söyledi. 

Kaya, “Din adına uydurulan rivayetlerle kadınlar nasıl eşitlikten soyutlanarak köle haline getirildiler. Sadece evde erkeğin hizmetinde olan bir varlık haline getirildiler. Halklar nasıl ayrıştırıldılar, ötekileştirildiler. Medine Sözleşmesi’nde inanan, inanmayan farklı inançlara, renklere, dinlere sahip tüm insanların sadece adalet ilkesiyle bir barış toplumunun oluşturulduğunun pratiğini İslam tarihinde gördük. Peygamberimizin böyle bir pratiği olduğu halde nasıl tek dinin hakimiyeti, nasıl tek dilin hakimiyeti, nasıl tek ırkın hakimiyet faşizmine dönüştürüldüğünü yüzyıllardır yaşadık, gördük. Ben bir Kürt kadını olarak Kur’an’la tanıştıkça bu hakikatleri, keşfede keşfede, bugün uzaklarda mazlumları, ezilenleri gören kadınlar, Filistin’deki ezilenleri gören, Bosna’da ezilenleri gören kadınlar maalesef yanıbaşımızda Kürt kadınlarının, Kürt halkının yaşadığı zulümleri görmedik, gösterilmedi bizlere. Ve bizler bu hakikatlerle tanışarak Kur’an’daki esasları, Kur’an’daki gerçekleri keşfederek bugün bir araya geldik.” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise kadınların, hayatın her alanında var olma ve eşitlik, adalet mücadelesi yürüttüğünü, bunu yaparken sadece kendilerinin değil tüm toplumun geleceğini de şekillendiren bir çalışma yürüttüğüne dikkat çekti. Kışanak, ‘Ey insanlar sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık. Ve sizi kavim ve kabilelere ayırdık, birbirinizi tanıyasınız diye. Allah’ın yanında en üstününüz takvaca en ileri olanıdır’ ayetini anımsatarak sadece bunun anlaşılması ile hayatta hep doğru şeyler yapabileceğini gösterdiğini kaydetti. 

Kadın ve erkeğin hayatın tamamlayıcısı olduğunu belirten Kışanak, şunları söyledi: “Farklılıkların bir üstünlük ya da eksiklik konusu olmadığını hepimize çok net bir şekilde emreden bir hükümdür. Farklılık ne üstünlük konusudur ne de bir eksiklik konusudur. Tam tersine yaradılışın manası buradadır. Hep beraber bunu anlasak ne kadın erkek sorunu kalır ne farklı halkların sorunu kalır, ne insanların adalet ve eşitlik sorunu kalır.” 

Çalıştaya katılan bazı isimler şöyle: Başkent Kadın Platformu’ndan Berrin Sönmez, Ayşe Bilgen, Bozova Belediye Eşbaşkanı Fatma Doğan, Muş Alpaslan Üniversitesi’nden Fatma Ünsal Bostan, Artuklu Üniversitesi’nden Hidayet Tutsal Şefkatli, Kadın Akademisi’nden Mekiye Ormancı, yazar Sabiha Ünlü, Kadın Derneği’nden Şimel Beğik, Özden Sönmez.

Birinci oturumda Sabiha Ünlü, “Kadın Bakışında Medine Sözleşmesi”, Berrin Sönmez “Farklı İnanç ve Halklar”, Seher Akçınar “Kadın Bakışıyla İslam’da Savaş ve Barış”, Fatma Bostan “İslam’da Kadının Yönetime Katılım Düzeyi” konularında sunum yapıldı. İkinci oturumda ise Diba Ermiş Keskin “İslamiyet’te Ezen-Ezilen İlişkisi”, Özden Sönmez “Ekonomi”, Zeynep Saatçioğlu “Ekoloji”, Mekiye Ormancı “İslam’ın Özü ve Ortadoğu’da Yaşananlar”, Hidayet Tutsal Şefkatli “Hz. Peygamber Döneminde Kadın” konularında sunumlar yaptı.
Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2014, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER