Diyarbakır'da İşsiz Gençler İçin Girişimcilik Eğitimi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) öncülüğünde işsiz gençler için uygulanan girişimcilik eğitim programıyla ilgili değerlendirmede bulunan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, bölgede oluşan huzur ve barış ortamıyla birlikte yeni iş alanlarının arttığına dikkat çekerek, kayıtlı esnaf sayısında yüzde 100’lük bir artışın yaşandığını ifade etti.

Diyarbakır'da İşsiz Gençler İçin Girişimcilik Eğitimi
 Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) öncülüğünde işsiz gençler için uygulanan girişimcilik eğitim programıyla ilgili değerlendirmede bulunan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, bölgede oluşan huzur ve barış ortamıyla birlikte yeni iş alanlarının arttığına dikkat çekerek, kayıtlı esnaf sayısında yüzde 100'lük bir artışın yaşandığını ifade etti.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumu'nun desteğiyle DESOB'un öncülüğünde Diyarbakır'da genç işsizlere girişimcilik eğitimi veriliyor. İşsizliği azaltmak ve yeni iş alanlarının oluşmasını sağlamak amacıyla verilen eğitim 200 dolayında genç, DESOB'da uzman eğitmenler tarafından girişimcilik eğitimi görüyor. Verilen eğitimin ardından KOSGEB tarafından kursa katılanlara 27 bin lira hibe desteği verileceğini aktaran DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 1 yıldan sonda yine KOSGEB tarafından 70 bin lira faizsiz kredi desteği verileceğini ifade etti. Projenin gençlere istihdam alanı oluşturduğunu belirten Ebedinoğlu, çözüm sürecinin başlamasıyla bölge ekonomisinde önemli bir hareketliliğin yaşandığı söyledi. Ebedinoğlu, "30 yıldır bölgemizde yaşanan çatışma ortamdan sonra yaklaşık 1,5 yıldır devam eden huzur ortamıyla birlikte bir çok sektörde olduğu gibi, esnafımız iş yerini rahatlıkla açıp kapatmaktadır. Bununla birlikte yeni fikirler, iş alanları, girişimler ortaya çıktı. Bu fikirleri hayata geçirmek için ciddi bir potansiyelimiz var. Diyarbakır'da genç bir nüfusa sahibiz. Diyarbakır'da işsizlik oranları yüzde 40 olarak konuşulmaktadır. Bu oranın yüzde 90'ı genç nüfusa tekabül ediliyor. Biz teşkilat olarak bu genç nüfusumuzu, istihdama kazandırmak adına bir çok projeye öncülük ettik. Ancak çözüm süreciyle birlikte, bu gençlerimizi birer kalifiyeli elaman haline getirmek, her birinin girişimcilik ruhuyla yeni işletmeler açma adına çok önemli adımlar atıldı. Bu adımlardan en önemlisi KOSGEB ve İş-Kur'un desteğiyle DESOB'un öncülüğüyle girişimcilik eğitimi vermeye başladık. Şuan 200 gence eğitim verilmektedir. Girişimcilik eğitimi bir çok meslek dalını kapsıyor. Gençler alacakları 70 saatlik eğitimden sonra, girişimcilik belgesi alacak. Bu belge ile KOSGEB'e yapmak istedikleri işle ilgili proje hazırlayacak. Bizim de içinde yer alacağımız bir komisyon tarafından hazırlanan projeler değerlendirilecek. Projenin kabul edilmesinin ardından 1 yıl için KOSGEB'den 27 bin lira hibe desteği alacak. Bu hibe desteğinin ardından gelen 1 yılda da girişimcimiz işini başarırsa 70 bin liralık 2 yıl faizsiz kredi imkanı sunulacak" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞLAMASININ ARDINDAN EKONOMİK POTANSİYELDE FİLİZLENME YAŞANDI"

Bu tür desteklerin yıllar önce de olduğu anlatan Ebedinoğlu, insanların kaygı içerisinden olduklarından dolayı iş yeri açmaktan imtina gösterdiklerini belirtti. Ebedinoğlu, "Günlerce kepenkler açılmazken, insanların yeni iş yerleri açması zorlaşıyordu. Şuan barış, huzur ve güven ortamıyla birlikte bir çok alanda hareketlilik yaşandı. Bizim kayıtlarımızdan geçmiş yıllara nazaran yüzde 100'lük bir artış söz konusu oldu. Yeni iş yerleri açılmakta, kapanma sayısı da geçmiş yıllara göre daha az yaşanmakta. Diyarbakır'da ekonomik potansiyelin, bu sürecin hayata geçmesiyle büyük bir filizlenmenin yaşandığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bölgedeki huzur ve barış ortamının kalıcı hale gelmesi için bu potansiyelin, sadece bölge ekonomisine değil, ülke ekonomisine yansıması için Türkiye Büyük Millet Meclis'inin harekete geçmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Girişimcilik Eğitmeni İlhami Birkan ise verilen eğitimle gençlere girişimcilik alanında önemli bir katkı sağlandığını söyledi. Birkan, "Girişimcilik eğitimlerine Mart ayında başladık. 3 ay devam edecek bir program. Girişimcilik eğitimini 200 kişiye vereceğiz. Bu eğitimin amacı, iş kurmak isteyen ve iş fikri olanların, yatırım yaparken yatırıma yönlenmesi noktasından bilmesi gereken bütün ipuçları öğretmektir" diye konuştu.

Girişimcilik eğitimine katılan gençler ise, böylesi projede yer almaların kendileri için çok önemli olduğunu anlatarak, eğitim sonrasında iş sahibi olacaklarından ötürü mutluluklarını dile getirdi. 
Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2014, 15:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER