Diyarbakır'da Kamu Hastanelerine 4 Dilde Tabela

Diyarbakır'da kamu hastanelerinde çok dilli tabelalar faaliyete sokuldu.

Diyarbakır'da Kamu Hastanelerine 4 Dilde Tabela
 Diyarbakır'ın Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde uygulamaya sokulan çok dilli sağlık hizmeti kapsamında hastalar Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri ile İngilizce ve Arapça 'Hoşgeldiniz' ve 'Geçmiş olsun' yazılarıyla karşılanıyor.

Hastanenin acil servis bölümüne asılan ışıklı tabelada da Türkçe'nin yanısıra Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri ile Arapça, İngilizce yazısı yer alıyor. Hastaneye sağlık hizmeti almaya gelen hastalar ise uygulamadan memnun olduklarını dile getirip, "Çok dilli sağlık hizmeti çok yerinde bir karar oldu. Özellikle kırsal kesimden gelenler için bu çok iyi oldu. Kentte Kürtlerin yanısıra Araplar da yaşıyor. Suriye başta olmak üzere bir çok Arap ülkesinden kentimizi ziyaret etmeye gelen ve acil durumlarda hastaneye başvuranlar içinde yerinde bir uygulama oldu" dedi.

Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. İbrahim Uygun, kendilerinin çok dilliliğe büyük önem verdiğini belirterek, "Diyarbakır kent merkezinde birçok dil konuşulmaktadır. Bundan dolayı da biz kamu hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarımıza daha öncede Kürtçe'nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde kurslar verdik. İnsanların dillerinin, ten renklerinin, göz renklerinin insanları birbirinden ayırmaktan çok tüm insanlarımızı birbirine yaklaştıran birer renk olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla çok dilli yaşam tarzını normal olması gereken bir yaşam tarzı olarak kabul ediyoruz. Bundan dolayı da hastanelerimizde çok dilli yönlendirme tabelaları, afiş ve broşürleri asıyoruz. Çok yakında hizmete girecek olan Diş Kent Diş Polikliniği'nde de çok dilli hizmet uygulamasını hayata geçireceğiz. Yakın zamanda Kürtçe'nin Sorani lehçesi ile Arapça kursları da çalışanlarımıza vereceğiz. Tabii bu gönüllük esasına göre olacak. Sonuçta biz insanlarımızla kaynaşmak ve yakınlaşmak istiyoruz. Dışardan Diyarbakır'a çok ciddi doktor ve sağlık personeli geliyor. Tüm personelimizin özellikle Diyarbakır kırsalında yaşayan halkımızla kendi dilleriyle konuşarak hasta ve hekim ilişkisini çok daha iyi geliştireceğine inanıyoruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 19:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER