Diyarbakır'da Madde Bağımlılığıyla Mücadele Çalıştayı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında kentin STK temsilcileriyle birlikte acil eylem planı için harekete geçti.

Diyarbakır'da Madde Bağımlılığıyla Mücadele Çalıştayı
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın düzenlediği ve kentte faaliyet gösteren 60 sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı "Madde Bağımlılığıyla Mücadele" konulu çalıştay Sümer Park Ortak Yaşam Alanı Resepsiyon Salonu'nda gerçekleşti.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı'nın yönettiği çalıştaya Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, madde bağımlılığının Kent açısından oldukça önemli bir sorun olduğunu ve buna en yakın zamanda çözüm bulunması için harekete geçmek gerektiğini belirtti. Belediyenin bu konuda öncü olması gerektiğini aktaran Kışanak, "Madde bağımlılığı oldukça zor bir konu. Bunun için herkes bir araya gelmeli. Daha önce yaşanan deneyimler de bize birlikte çalışmamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

Madde bağımlılığının profesyonel tedavi boyutundan önce bir şeyler yapmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Kışanak,"Tedavi boyutu bu işin son halkasıdır. Bu konuda toplumun tüm katmanlarıyla bir araya gelmeliyiz." dedi. Kışanak, madde bağımlılığıyla ilgili çalışma yürüten herkesin fikirlerine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Madde bağımlılığıyla mücadele amacıyla birim kuracağız

Kurumsal olarak bu konunun gündemlerinde olduğunu kaydeden Kışanak, madde bağımlılığıyla mücadele için birim açmayı düşündüklerini de sözlerini ekledi. Bu konuda kentte bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmaya hazır olduklarını belirten Kışanak, "Bu birim tek başına başarılı olamaz. Sizlerin katkısıyla ve değerli fikirleriyle başarıya ulaşabilir. Madde bağımlılığı konusunda sizlerle ortak çalışmayı düşünüyoruz" dedi.

Halkın beklentileri önemli

6 aylık bir bütçeyle göreve başladıklarını hatırlatan Kışanak, kısıtlı bütçeye rağmen bu konuyla ilgiliellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Daha önce gittikleri her yerde halkın bu konuda beklentilerinin olduğunu ifade eden Kışanak, "Halkın beklentileri bizim için önemlidir" şeklinde konuştu.

Kışanak'ın konuşmasının ardından sivil toplum örgütü temsilcileri söz alarak görüş ve önerilerini dile getirdi.

Madde bağımlılığıyla mücadele konusunda çalışacak olanların öncelikle algılarını değiştirmeleri gerektiğini belirten Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezinden (ÇAMATEM) Dr. Elif Ateş Budak, madde bağımlılarını zorla tedavi etme gibi bir şanslarının da olmadığını sözlerine ekleyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü. "En başta madde bağımlısını tedavi konusunda ikna etmeliyiz. Ondan sonra işin sosyal boyutuna eğilmeliyiz" ÇAMATEM'in tedavi boyutunda teknik olarak yeterli olduğunu kaydeden Budak, rehabilitasyon konusunda eksikliklerinin olduğunu ve bu konuda belediye ile ortak çalışabileceklerini söyledi. Budak," ÇAMATEM'e tedavi için Van ve Muş'tan gelenler var. Diyarbakır'da madde kullanımı yaygın olmasına rağmen başvuru sayısı oldukça az. Bu yüzden bu konuda çalışmalar yapmalıyız" dedi.

'Farkındalık çalışmaları yürütülmeli…'

Budak'ın ardından söz alan Amed Psikolojik Danışmanlar ve Rehberlik Alanı Çalışanları Derneği (PDR-ÇADER) Başkanı Mustafa Arık, öncelikle acil eylem planı çıkarmaları gerektiğine vurgu yaparak "Bu konuda ilk adım olarak koruyucu ve önleyici şemsiyesini oluşturmalıyız" dedi. Bu adımın eksik kalması durumunda tüm emeklerinin boşa gideceğinin altını çizen Arık, ayrıca farkındalık çalışmaları yürütmeleri gerektiğini ve bu programın başlı başına bir iyileştirme yaratacağını belirtti.

Deklerasyon yayınlanmalı

Bu konuda uzun zamandır çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Evi Koordinatörü Mukaddes Alataş, "Kadın sığınma evine başvuranların %70'inin eşi madde kullanıyor." dedi. Madde bağımlılığıyla ilgili bir politikalarının olması gerektiğine vurgu yapan Alataş, "Devlet bu konuda pasif davranıyor. Sorunu görmezden geliyor. Çatışmalı dönemde bu tür şeyler normaldir mantığını da bizler aşmalıyız. Madde bağımlılığına karşı savaş açmalıyız." diye konuştu. Sorunun çözümü için bir deklarasyon yayınlamaları gerektiğinin altını çizen Alataş, bu adımdan sonra da bu işin satışını yapanların bir şekilde teşhir edilmesi gerektiğini söyledi.

'Sistem tamamen teşhir edilmeli…'

Madde bağımlılığı konusunda ilk olarak sistemi teşhir etmeleri gerektiğini belirten Psikolog Şiyar Güldiken ise "Bir çok arkadaşımız sistemin rolünü tam olarak bilmiyor. Sistem maddenin kullanımı ve dolaşımını ciddi anlamda destekliyor. Bunu yapılan çalışmalarda görmekteyiz" dedi. Güldiken, ayrıca bu işin büyük rantlar sağladığını, bu yüzden de bu alanda çalışacak arkadaşların güvenlik anlamında risk altında olabileceklerini dile getirdi.

Yapılan görüş ve önerilerden sonra konuyla ilgili acil eylem planı için bir komisyon oluşturuldu. 
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2014, 13:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER