Diyarbakır'da Mısır Üretim Alanlarında Artış

Diyarbakır’da son yıllarda mısır üretim alanlarında yaşanan artış, bölgenin tarımsal alandaki gelişmeye önemli bir katkı sağladı.

Diyarbakır'da Mısır Üretim Alanlarında Artış
 Diyarbakır'da son yıllarda Mısır üretim alanlarında yaşanan artış, bölgenin tarımsal alandaki gelişmeye önemli bir katkı sağladı.

Tarımsal desteklemede en fazla destek alan ürünlerin başında yer alan Mısır, Diyarbakır tarımında son yıllarda tercih edilmeye başlandı. Diyarbakır'da 258 bin dekarlık alanda Mısır üretiminin yapıldığın belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, son bir yılda Mısır ekim alanlarında 40 bin dekar artış yaşandığını söyledi. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı teşvik politikalarıyla Mısır ekim alanları artırılıp, çiftçiyi memnun eder hale getirdiğini kaydeden Atalar, Mısır üreticilerine önemli bir destekleme primi verildiğini kaydetti. Atalar, "Diyarbakır'da hububatın yanı sıra pamuk ve Mısır alanlarında ciddi bir ilerleme yaşanıyor. Aynı zamanda verim ortalamasının üzerinde bir ürün elde ediyoruz. Günümüz itibariyle silajlık mısırlar dahil olmak üzere 210 bin dekarı birinci ürün dane Mısır, 18 bin dekarı ikinci ürün dane Mısır ve 29 bin dekarlık silajlık Mısır olmak üzere 258 bin dekar Mısır ekim alanlarımız mevcut. Geçen yıllardaki ekim alanlarına oranla bu yıl 40 bin dekar dolayında bir artık tespit ettik. Bakanlığımız tarafından silajlık Mısır destekleme primi ise, kuru mısırda dekarı 35 lira, sulu alanlarda ise 75 lira destekleme primi çiftçilerimize veriliyor. Dane mısırda ise kilogram başına 4 kuruş destekleme suretiyle dekar başına ortalama 50 lira civarında bir destekleme söz konusu. Bu desteklemeler çiftçimiz için bir katma değer sağladığından dolayı ve mısırdaki ortalama verimin yüksek olması bir dekarda ortalama 1 ile 1,5 ton arasında Mısır elde ediliyor. Silajlık mısırlarda ise birinci üründe ise 4 ile 5 bin kilogram elde ediliyor. Bu rakamlarda oldukça iyi bir durumda. Yapılan bu çalışmalar neticesinde elde edilen gelir, çiftçimizin ekonomisini ciddi bir oranda artırmakta. Son yıllarda da Mısır ekim alanlarında da ciddi gelişme kaydedilmektedir. Bakanlığımızın uyguladığı teşvik politikaları neticesinde Mısır ekim alanları artırılıp, çiftçimizi memnun eder hale getirmiştir" dedi.

Bismil ilçesinde Mısır üreticiliği yapan Faruk Alpay ise, önceki yıllarda pamuk üretiminin gerçekleştirdiğini ifade ederek, son yıllarda Mısır üretimi daha çok tercih edilmeye başlandığını söyledi. Mısır tarımının daha kolay olduğunu ve daha fazla ürün elde ettiklerini dile getiren Alpay, elde ettikleri Mısır ürünlerinin bir kısmını hayvancılık alanında kullandıklarını sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2014, 16:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER